Sutra veliki protest ispred Predsedništva: „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“Brojni aktivisti i organizacije najavili su za sredu, 24. novembra od 18 sati protest ispred Predsedništva Srbije, kojim žele da stave do znanja da su protiv izmena Zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Protest pod nazivom „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“, održaće se sutra od 18 sati, a razlog okupljanja jesu nove izmene Zakona o referendumu i eksproprijaciji. Povod za okupljanje biće i dolazak Rio Tinta u Srbiju, kao i uništavanje Makiša.

Prisustvo na skupu najavio je „Ekološki ustanak“, inicijativa „Kreni-promeni“, „Ne damo Jadar“, Čuvari vatre,  ali i druge organizacije i građani koji su protiv novih izmena zakona.

„Današnje nezadovoljstvo ispred Skupštine pokazuje da se zakoni donose mimo volje građana, ali i protiv interesa običnog čoveka. Izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi onemogućuje se direktno učešće građana u demokratskim procesima, a izmenama Zakona o eksproprijaciji Srbija postaje nalik koloniji“, navela u najavi protest inicijativa „Kreni-promeni“.

Podsetimo, izmenama zakona o eksproproaciji koje će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije, biće omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes i u skladu sa tim oduzme uz naknadu. Nesumnjivo je da će predložene izmene biti usvojene imajući u vidu da većinu u parlamentu čine članovi Srpske napredne stranke. Ovo je samo jedan u nizu zakona i izmena zakona koje aktuelna vlast brzinski usvaja kako bi nesmetano realizovala projekte poput beogradskog metroa ili „Jadra“ Rio Tinta.

Kako se navodi u predlogu izmene zakona, ubuduće svi postupci oko eksproprijacije, biće vođeni po hitnom postupku. Zbog čega se uvodi hitnost ako se smanjuju rokovi postupanja nadležnih organa nije objašnjeno.

Izvor: Nova.rs