DRAŽA PETROVIĆ - Čaušesku i Marinika



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Najveća sličnost između Nikolae Čaušeskua, rahmetli diktatora Rumunije, i Aleksandra Vučića, živahnog predsednika Srbije, jeste u tome što su obojica gajili ogromnu ljubav prema Rumunima.

Za prvog se to znalo odavno, a za drugog se to doznalo tek pre neki dan.

I prvi i drugi su, međutim, voleli samo one Rumune koji su im klicali i divili im se, glasali za njih i pevali im pesme, dok Rumune koji im se nisu divili i nisu im klicali, posebno one koji nisu glasali za njih i pevali im pesme, uopšte nisu voleli, zao što je – po sistematizaciji Rumuna koju je napravio još pokojni Čaušesku – dobar Rumun samo onaj Rumun koji shvata veličinu vođe Rumuna. To jest najboljeg Rumuna među Rumunima.

Slična sistematizacija Rumuna napravljena je i u savremenoj Srbiji, 32. godine posle Čaušeskua.  

- Ja Rumune obožavam! – uskliknuo je pre neki dan živahni predsednik Srbije u povodu izjave Bokan Dragoslava, ovlašćenog paravojnog paradržavnog parareditelja i pararumunologa, da je Marinika Tepić tipična Rumunka, da ima sva prirodna svojstva Rumuna – rumunsku porodicu, rumunsku mamu, rumunskog tatu, rumunsko ime, rumunsko devojačko prezime, rumunskog Đilasa, i ne samo što govori rumunski, nego je i studirala rumunski, te da je kao takva „nacionalni neprijatelj Srbije“.

Dragoslav je to izjavio na Televiziji Pink, koja, interesantno – ima skoro istu uređivačku politiku kao Rumunska nacionalna televizija u doba Čaušeskua, pa još za nijansu goru, jer na Rumunskoj nacionalnoj televiziji jutarnji program bar nisu vodili poznati voditelj Sarapesku i stalni gost Draganu J. Vučićevićesku. Dokazani eksperti za dobre i loše Rumune.

Naravno, predsednik Vučić je posle usklika – „ja obožavam Rumune“ – primenio Čaušeskovu sistematizaciju Rumuna, te je poentirao da nema veze što je Marinika Tepić Rumunka, nego je loše što je Rumunka koja laže, jerbo je samo Rumun koji ne laže dobar Rumun.

- Marinika je lažov, nema veze što je Rumunka! Ja Rumune delim isključivo na Rumune iz opozicije i Rumune koji nisu opozicija. Dakle, na lažovske Rumune i nelažovske Rumune – objasnio je predsednik Čauvučićesku kako najlakše napraviti razliku između pripadnika rumunske nacionalne manjine u našoj zemlji koja se odavno graniči sa Rumunijom, ali se u poslednje vreme još više graniči sa ludilom.

Pa pošto se naša zemlja u decembru 2021. godine ravnopravno graniči sa Rumunijom i sa ludilom, predsednik podjednako obožava i Rumune i Ludake, žitelje susednog i prijateljskog Ludila.

- Ja obožavam Ludake i nemoj neko da je uvredio nekog Ludaka po nacionalnoj osnovi, meni su svi Ludaci jednaki, samo više volim Ludake koji ne lažu, nego Ludake koji Lažu, a svi Ludaci iz mog okruženja govore istinu, proverio sam na detektoru laži – rekao je predsednik po pitanju dobrosusedskih osnosa sa Ludilom & Rumunijom.

Rahmetli Čaušesku i živahni predsednik Srbije, takođe, nisu voleli Rumune koji se druže sa Đilasom, a obojica od svih važnih stvari vezanih za Rumuniju: rumunske nacionalne kujne, rumunskog benzina, rumunskog folklora, rumunske Steaue i rumunske gimnastike, nisu obožavali jedino rumunski scenario.

Pokojni Čaušesku nije voleo rumunski scenario zato što filmovi rađeni po rumunskom scenariju imaju čudan zaplet i još gori rasplet – Rumuni negde pri kraju filma snimanog po rumunskom senariju – složno ustanu protiv najmudrijeg Rumuna, i na kraju filma likvidiraju glavnog pozitivca, istog onog najmudrijeg Rumuna.

-Meni je to bez veze! Zašto glavni pozitivac mora da strada na kraju i postane negativac? Bolje je da glavni pozitivac na kraju svakog filma kaže: „Vidimo se u nekom drugom filmu“, to je lep kraj, ali i novi početak, jerbo što više drugih filmova snimimo posle prvog filma, to ćemo više moći da bindžujemo. Zato treba poraditi na rumunskom scenariju kao nacionalnom brendu – uvek je razmišljao Čaušesku, za života, po pitanju rumunskog scenarija, dok na kraju i sam nije postao prva žrtva rumunskog scenarija.

Ni živahni predsednik Vučić ne voli rumunski scenario, iako ga niko drugi sem njega i njegovih privatnih „rumunologa“ – ne pominje.

Ali se najgori rumunski scenario u njegovom slučaju desio kada je jedna Rumunka postala popularna među lokalnim življem, pa je smišljen plan kako ubediti srpski narod da su Rumuni koji bi da dođu na vlast opasni isto kao i Rumuni na vlasti.

- Rumuni, a samim tim i Rumunke, skloni su da uvedu diktaturu u našoj slobodarskoj zemlji, jer vidite li vi, braćo i sestre, šta se sve desilo u Rumuniji pre 30 godina, nećete valjda Rumunku za predsednika? Kod Rumuna vam je genetski ugrađena sklonost da postanu diktatori, te vas molim da glasate za neki nediktatorski tip čoveka, Srbina, pravog Srbina, predsednika Vučića. On ne samo da nije diktator, on je detektor laži i treba da mu verujete – čeka se samo dan kada će rumunolog Dragoslav da iznese ovu novu teoriju o Rumunima & lažljivim Rumunkama.

Znači, braćo i sestre, nije bitno da l’ si Rumun, bitno je samo da nisi diktator, nego da si detektor laži za Rumune.

Živeo naš diktator, pardon – naš detektor!