Nikezić: EPS će do marta spaliti više novca nego što ste oteli penzionerimaPredsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić odbacio je tvrdnje ministra finansija Siniše Malog da Elektroprivreda Srbije (EPS) struju uvozi iz sopstvenog prihoda i akumuliranih sredstava.

„Dobro znate da se celokupan uvoz struje, od septembra do danas, finansira isključivo iz kredita, kao i da je kreditno zaduženje EPS samo u ovoj godini povećano za preko 300 miliona evra i da je prešlo 1,4 milijarde evra“, navodi Nikezić u pisanoj izjavi, reagujući na izjavu Malog da država za sada ne daje novac za uvoz električne energije jer EPS troši svoj novac koji je akumulirao iz tekućih prihoda u poslovanju.

Nikezić navodi da „EPS više nigde ne može da se zaduži, pa će mu samo da marta 2022. godine biti neophodna finansijska pomoć države od 500 miliona evra“.

„To znači da će EPS za samo šest meseci ‘spaliti’ 800 miliona evra, što je više nego što ste oteli penzionerima za četiri godine“, naglašava Nikezić.

On je ocenio da je „neodgovorno upravljanje i nemilosrdno isisavanje para iz nekada najmoćnije srpske firme dovelo do neverovatne situacije: da je najveći proizvođač struje na Balkanu pred bankrotom, u vreme kada su tržišne cene struje najveće u istoriji“.

„Proizvodni i finansijski kolaps EPS-a je samo još jedna potvrda da je vaš režim najveća štetočina u srpskoj istoriji, koja je uspela da zaduži zemlju više nego sve prethodne vlasti zajedno, da ostvari najveći budžetski deficit u istoriji, pokloni strancima najvrednije resurse i finansijski upropasti sva javna preduzeća, uključujući i one najveće – Telekom i EPS“, poručio je Nikezić ministru Malom. 

Izvor: FoNet, N1 Beograd