DRAŽA PETROVIĆ - Otvoreno pismo opozicijiDraža Petrović, kolumna za portal N1

Draga opozicijo, braćo i sestre opozicijo, dame i gospodo opozicijo, drugarice i drugovi opozicijo,

Naš narod nikada nije imao sreće sa opozicijom, kao što Topalovići nisu imali sreće sa ženama. Kako koja opozicija dođe na vlast, vene i svene kao cvet.

Sada imamo još interesantniji slučaj: kako koja opozicija pokuša da dođe na vlast, vene i svene kao cvet još kao opozicija, pa samim tim i ne može da dođe na vlast gde bi mogla da vene i svene kao cvet, kao vlast, a ne da vene i svene kao cvet, ko što rekosmo, kao opozicija.

Gospodinu Panteliji Topaloviću, bilo je žao što su njegovi potomci, Topalovići, njegova, a ne deca nekog njegovog neprijatelja, dok je građanima Srbije žao što imaju vlast koja je naša vlast, a ne vlast nekog našeg neprijatelja.

I tu je vaša šansa, braćo i sestre opozicijo.

Ipak, građanima Srbije je često bilo žao što imaju opoziciju koja je naša opozicija, a ne opozicija nekog našeg neprijatelja. Pored toga, sve im je više žao što imaju opoziciju koja je opozicija samoj sebi, a ne opozicija nekom njihovom, vašem i našem neprijatelju na vlasti.

Stvari se ipak menjaju nabolje, što samo dokazuje da ste sazreli kao zrela kruška, drugovi i drugarice opozicijo.

Kako sada stvari stoje, na predsedničke izbore će kao zajednički kandidat opozicije izaći osoba koja se zove Srđan Ponoš Jovanović Boris Miki Zdravko Tadić Miodrag Boško Aleksić Zec Miloš Škoro Obradović, A Biće Ih Još, što nije ništa strašno, jer ima osoba u istoriji čovečanstva koje su se zvale i komplikovanije, al su ušle u antologije i večnost.

Recimo, najbolji prijatelj Zagora, strip heroja naše mladosti, zvao se Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales, dok je puno ime velikog Pabla Pikasa bilo: Pablo Dijego Hoze Francisko de Paula Huan Maria de los Remedios Cipriano de la Satistima Trinidad Martur Patricio Cito Ruiz Pikaso.

Tako da zajednički kandidat opozicije Srđan Ponoš Jovanović Boris Miki Zdravko Tadić Miodrag Boško Aleksić Zec Miloš Škoro Obradović, A Biće Ih Još, deluje interesantno, makar zato što će njegovo ime popuniti dve trećine glasačkog listića, pa će lako upasti u oči čak i nepismenima, polupismenima, koji, istina, više glasaju za onog drugog.

I tu je vaša šansa, da mu otmete, tom drugom, polupismene i nepismene glasače, koji će uvek zaokružiti onog koji izgleda drugačije ili “dugačkije”. I pobeda je na vidiku.

Zajednički kandidat opozicije imenom i prezimenom upada u oči, pa ako možda nije baš svima dopadljiv, bar je upadljiv. I ne možeš da ga promašiš kada zaokružuješ broj ispred tog imena i prezimena na glasačkom listiću.

Tako da svaka čast na izboru zajedničkog kandidata, tu se konačno vidi da ste se ujedinili, složili, obožili i oraspoložili.

Nije bilo lako pobediti međusobne sujete, tako da skidamo kapu za zajedničku odluku da gospodin Đ. Samostalno predloži kandidata iz druge stranke koji je, istina, u svađi sa predsednikom te druge stranke, i nije imao pojma da će gospodn Đ. kandidovati baš tog s kojim on ne razgovara, ali to je vaša širina, da nađete zajednički jezik čak i kad ne razgovarate međusobno, kada ne zna dan šta nosi noć, kad ne zna Vuk šta nosi Đilas, kad ne zna Boško šta nosi Škoro, i kad ne zna Đilas šta nosi Boris.

I merenje kandidata koja stalno pominjete, obavljate u idelano vreme, dva meseca pred izbore, mada, istina, možda nije loše da imate informaciju da od vas građanstvo Srbije očekuje da uzmete meru Vučiću, a ne da uzmete meru sebi.

Međutim, zajednički kandidat Srđan Ponoš Jovanović Boris Miki Zdravko Tadić Miodrag Boško Aleksić Zec Miloš Škoro Obradović, A Biće Ih Još, ako je verovati merenjima, ima idealne mere u odnosu na Vučića, i duži je od imena Aleksandar Vučić bar 15 centimetara i tri milimetra, kada se meri lenjirom, a 10 centimetara i pet milimetara kada se meri odokativno.Tako da opet skidamo kapu, jer se pokazalo da su merenja neophodan element izbora pravog kandidata koji niko od nas nije razumeo. Jer, vi i treba da se bolje razumete od nas koji se ni u šta ne razumemo, samo ćutimo i posmatramo, i ponekad tiho opsujemo, pa ste i pokazali da su merenja nemerljiv doprinos konačnim demokratskim promenama u Srbiji.

Srpski narod voli da razmatra o dužinama, pa je sigurno da zajednički kandidat opozicije ima najduži sklop imena i prezimena u novijoj istoriji, i da će ta troglava, petoglava, desetoglava aždaja od zajedničkog kandidata biti ono što smo čekali deceniju.

Za ova dva meseca važno je da možda ime zajedničkog kandidata produžite za još jedno 12 do 26 centimetara, da se zove recimo Srđan Ponoš Jovanović Boris Miki Zdravko Tadić Miodrag Boško Aleksić Zec Miloš Škoro Obradović Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales Pablo Dijego Hoze Francisko de Paula Huan Maria de los Remedios Cipriano de la Satistima Trinidad Martur Patricio Cito Ruiz Pikaso, A Biće Ih Još…

Pa kad vaš glavni protivkandidat pošalje nekog da izmeri zajedničkog kandidata opozicije, ko ono kad je Laki Topalović poslao sina Mirka na merenje jednim drugim povodom, da glavni protivkandidat besno uzvikne ko Laki:

"Šta je ovo!? Dva metra i 28 santimetara!? Pa jesam ti ja rekao da izmeriš zajedničkog kandidata opozicije, a ne grdosiju! Šeprtljo jedna, oči ti ispale", vikaće besno vaš glavni protivkandidat, i efekat će biti očigledan, jer će da popizdi (latinski: poludi).

Tako, da braćo i sestre opozicijo, želim vam uspeh u daljem radu i da nađete što dužeg kandidata posle svih neophodnih merenja, mada, ruku na srce, posle moratorijuma na kopanje litijuma, nije zgoreg uvesti i moratorijum na merenje idealnog zajedničkog kandidata opozicije, pošto ovako deluje da što više merite, kandidata je sve više, a nade sve manje.

Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor.