ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Кad predsednik obećaZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 15.1.2022.

Dočekasmo mi i drugi sneg ove zime, a Milorad Grčić svoju smenu još uvek nije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ju je, nakon onog prvog snega i kolapsa energetskog sistema, manje-više redovno najavljivao, u maniru „ništa se vi ne brinite za to, računajte da Grčić više nije direktor EPS-a“.

E sad, da li je to bila samo metafora za ono narodsko „to ti je završeno“ ili je, možda, predsednik doslovno mislio da računamo da Grčić nije više direktor EPS-a jer, kako je utvrdila organizacija Transparentnost Srbija, on to de facto i nije još od 2017, nismo uspeli da razlučimo.

Uoči Nove godine predsednik je pred kamerama nad Grčićem izveo jedno uobičajeno maltretiranje, uradio mu je takozvanog drobnjaka, rekavši mu otprilike: „Da stabilizuješ sistem, pa onda, Mićo, od Nove godine da radiš nešto drugo“.

Još od tada pokušavamo da odgonetnemo kako to daješ sistem da ga stabilizuje nekome ko ga je prethodno destabilizovao. I dalje nismo uspeli da proniknemo u tu logiku, ali to nije do predsednika već do nas, mi često jednostavno nismo u stanju da razumemo njegove misli jer su previše kompleksne i napredne. Najprihvatljivija nam je opcija da predsednik veruje u kosmičku pravdu, pa je smatrao nekako kosmički pravednim da baš Mića ispravi sopstvene brljotine.

Još nismo ni ovu zagonetku rešili, a predsednik se ovih dana ponovo oglasio i najavio da će Grčić uskoro podneti ostavku. Što, shvatili ste, znači da je nije podneo nakon Nove godine, kako je predsednik prethodno najavio. Opet ne znamo da li se to nije desilo možda zato što još nije uspeo da stabilizuje sistem, pa mora još malo da ga dostabilizucka, predsednik je samo rekao da će do 10. januara biti sanirani svi problemi u sistemu, mada je, kako je rekao, i sada stanje redovno, al’ ‘ajde još malo da mi to utegnemo, ali Grčić više neće biti direktor EPS-a, evo majke mi, časna reč naprednjačka, što ste tako nervozni, čućemo se, nemojte da zovete, zvaću ja vas.

Predsednik je istakao i da građani znaju da, kada on nešto kaže, da će to biti i poštovano. Imajući u vidu da je ispoštovao svoja obećanja u mnogim prilikama, kao što je ono da neće biti smanjivane penzije, da će biti ukinuta pretplata za RTS, da se nikada neće kandidovati za predsednika, da će se u Ikarbusu proizvoditi „mercedesi“, da će do 2018. bit izgrađeni brza pruga do Budimpešte i nacionalni stadion, da će Srbija dobiti leteće automobile iz Кine, da će biti otkriveni kriminalci koji su rušili u Savamali, da će objaviti nedostajuća dva minuta snimka nesreće sa naplatne rampe u Doljevcu, nema razloga da ne verujemo da će i ovog puta biti tako. Štaviše, možda je Mića, u trenutku dok čitate ove redove, dva dana nakon što je ugašen još jedan požar u Кolubari, već bivši v. d. EPS-a u potrazi za novim poslom. Još samo da, kako reče predsednik onomad za Bratislava Gašića, izdrži još godinu-dve bez funkcije, pa da ga, bože zdravlja, vidimo i u nekoj ministarskoj fotelji. Što da ne?