Piše Ranko Pivljanin: Sto evrića, druže – kupi li Vučić i omladinu?



Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Šteta što i bebe ne mogu da glasaju, pa da Aleksandar Vučić i Siniša Mali krenu na jedne kolektivne babine, rastrče se po porodilištima i po kućama gde je „zakmečalo“, ostavljajući po pedeset ili sto evrića ispod jastuka. Idealno bi bilo da se to darivanje obavi negde polovinom marta, petnaestak dana nakon što velikodušni napredni „deda mrazevi“ obraduju penzionere sa 170 evra. Juče su krenuli da usreće i omladince i omladinke između 16 i 30 godina sa sto evra. Prethodno su, ako me sećanje ne vara - ko će „pohvatati“ sva Vučićeva dobročinstva mojim parama - u novembru iz „mani helikoptera“ izbacili blizu šest miliona evra- iliti 30 evrića po glavi odraslog građanina ove zemlje.

Pare lete ko konfete, neka raduje se svako dete, s njima mame, tate, bake, deke, ujne, strine, biće nešto i za tete. Sve savršeno proračunato: i sume i primaoci i tajming. Odrasli su darivani u kasnu jesen i sa najmanjom svotom da oni koje je time uvredio do 3. aprila zaborave milostinju, ali da se oni koji na to gledaju drugim očima sete kad krenu na glasanje. Tu su „piloti“ bili na najvećim mukama, jer je u toj populaciji bio najveći broj korisnika njihovog mita, a morala se odglumeti i nediskriminacija, iako se pouzdano znalo da među njima ima veliki deo „dušmana“ koji će maznuti lovu, a neće uzvratiti ljubavlju i zahvalnošću na glasačkom mestu. Zato je nađeno solomonsko rešenje i okolo je razbacana suma „ a la Palma“ – tri i kusur iljade za gospodine i gospođe. Dumalo se: „njihovi“ se neće baš ovajditi ( crkli dabogda), „naši“ će biti zadovoljni i na malo.

S bakama i dekama, živi bili i glasali, stvar je prosta: oni se moraju osigurati „jačom“ sumom da slučajno ne „prevere“, a valja im je podeliti tako da ne izgleda kako je to zbog izbora ( taman posla, gde bi mi to) ali ni prerano – zna „prakljataja skleroza“ da proradi u tim godinama, pa šta smo onda uradili.

Na kraju je „helikopter mani“ aterirao i u novčanike omladine, te najproblematičnije izborne kategorije sa kojom nikad nisi načisto (zgubidani i kapućineri jedni), pa se „posada“ odlučila za magičnu cifru od 100 evra - računajući kako je evropski „zelembać“ najidealnija udica za pecanje nepouzdane mladeži. Ako ništa drugo, navućićemo ih da povade lične karte, a gde su JMBG brojevi tu su i glasovi, ima načina - vežbalo se decenijama i tokom brojnih izbornih ciklusa.

Bitange - kad se tako mora reći - pokvarenog mozga, duše na izvolte đavolu i prljavih ruku niz čije se prste cedi tuđa marmelada, rešili su da korumpiraju i pokvare ceo narod u skladu sa svojim poimanjem politike, „etike“ i „poslovanja.“ Iz njihove vizure sve je na prodaju, pa i ljudske duše, u njihovom svetu „ništa nije sveto, sve je bruto ili neto“ i relacija „kupi me- prodaj me.“ Iz te „filozofije“ rodila se ova savršena trgovina u kojoj naprednjačka „TNT“ družina - meštri prevare i opsene - pazaruju glasove građana njihovim rođenim novcem. Zato omladino - slobodan sam da vas pozovem - kad stavite te pare u džep (a treba da ih uzmete, jer će ih oni, u suprotnom, ukrasti) dobro razmislite ko vas je i sa kojim ciljem procenio na vrednost nekih malo boljih tajlandskih ili kineskih patika sa lažnim znakom „najki“ ili „riboka“ na njima.

A šta ćemo sa bebama? Pa, one će, kad porastu, da vraćaju ovo što su Vučić end kompani sada velikodušno delili ne bi li produžili svoju vlast i našu agoniju s njima. Njihov „helikopter mani“, kad se sve ovo sabere zajedno sa onom „korona milostinjom“, koštaće nas blizu milijardu evra. Apri - li - li - li!