Marinikinih 15 minuta na RTS-u: Mi želimo i vas da oslobodimoPotpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da način na koji Radio-televizija Srbije izveštava o događajima u zemlji "nije samo propaganda već i prikrivanje činjenica".

Tepić, koja je nosilac liste za parlamentarne izbore „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ je, gostujući u predizbornom progamu na RTS-u, rekla da na toj televiziji, koja je javni servis, „nikada nismo imali debatu o odgovornosti Aleksandra Vučića i njegovoj povezanosti sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, ni o rušenju u Savamali“.

„RTS je naš koliko je i vaš. Mi smo uznemireni u šta se RTS pretvorio“, kazala je Tepić i dodala da je priliku da gostuje na javnom servisu dobila u 15 minuta za 45 dana predizborne kampanje.

Navela je da opozicija traži da "RTS poštuje zakone, da svi budu zastupljeni i da se čuje kritičko mišljenje i ono što je aktuelno".

"Ovo je jadnih 15 minuta koji su nam dodeljeni po našem pravu. Ja sam 1.200 dana bila poslanica u prethodnom mandatu, nula puta sam bila pozvana u emisiju 'Oko' iako sam kilograme materijala odnela u tužilaštvo. Kada biste ovakve emisije imali redovno slika Srbije bi bila drugačija, ne bi imali partiju i bratiju na vlasti", rekla je Tepić.

Govoreći o programu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, Tepić je istakla da "jedna efikasna i lako sprovodiva mera odmah nakon pobede na izborima podrazumeva da se ukinu doprinosi na zdravstveno osiguranje u delu koji se daje iz zarada".

"To bismo ukinuli a zapravo time bi se stekli uslovi da se plate povećaju 12 odsto. To će povećati potrošnju, BDP će se povećati, povećaće se ceo budzet, a iz tog budzeta i iz tog povećanja bi se finansiralo zdravstvo", istakla je Tepić i dodala da osnovna zdravstvena zaštita mora biti dostupna svima "i onima sa overenom i onima sa neoverenom knjižicom".

Kazala je da su ukidanjem plaćanja doprinosa za zdravstvo "u Crnoj Gori podigli plate", kao i da "nema razloga da se dobri modeli ne primenjuju i ovde".

Tepić je rekla i da Srbija beleži najveće poskupljenje namirnica u Evropi, zbog lošeg upravljanja državom.

"Ne vredi Vučiću da se krije iza krize u Ukrajini. Mi smo ovu krizu imali pre nego što je nastala kriza u Ukrajini, zbog prezaduženosti i korumpiranog režima. Mi sada uvozimo struju, zbog pljačke u EPS-u, a mogli smo da je izvozimo", rekla je Tepić.

Dodala je da će "Ujedinjeni za pobedu Srbije" vratiti otete penzije i uvesti socijalne penzije, za šta je rekla da će biti novca u budžetu "čim sasečete korupciju".

"Naš plan za 'Dan posle' je za početak povratak pravde u Srbiju, jer smo se zbog nepravde i okupili, i da sasečemo korupciju", rekla je Tepić.

Navela je da su tri ključna zakona koja će biti doneta nakon pobede opozicije Zakon o poreklu imovine, po osnovu kojeg će biti moguće "da se oduzme nelegalno stečena imovina i da se vrati u budžet, gradjanima od kojih je zloupotrebom i stečena".

Tepić je istakla da je planirano donošenje Zakona o specijalnom antikorupcijskom tužiocu i borbi protiv visoke korupcije po ugledu na Rumuniju, čija je tužiteljka Laura Kovesi "procesuirala najviše javne i partijske funkcionere i više od 1.000 procesa privela kraju".

Prema njenim rečima biće donet i Zakon o lustraciji, na osnovu kojeg svi koji su se ogresili o ljude i ljudska prava "ne mogu više da budu na mestima odlučivanja".

Izvor: Beta, Nova.rs