Кo je glavni šef



Ekskluzivno: Tajna prepiska Veljka Belivuka

Кo je glavni šef

Šta znači poruka koju je 20. oktobra 2016. Belivuku poslao tadašnji glavni koordinator Žandarmerije Nenad Vučković: „Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako“

Uprkos brojnim otkrićima profesionalnih novinara o povezanosti državnih funkcionera sa grupom Veljka Belivuka vlast je propagandom gradila paralelnu stvarnost, da bi konačno hapšenjem ove kriminalne grupe odbacila svaku odgovornost i sebe predstavila kao njihovu glavnu metu.

NIN je došao do novog dokaza koji ruši ovakav scenario vlasti. U „Izveštaju o izvršenim proverama i sadržaju komunikacije telefona Veljka Belivuka dobijenog na osnovu veštačenja“, koji je policija dostavila tužilaštvu u postupku protiv Dijane Hrkalović, nalazi se komunikacija Belivuka preko aplikacije WhatsApp sa pripadnicima policije, BIA, vođama navijača i vlasnicima noćnih klubova. Najznačajnija je poruka koju je Belivuku 20. oktobra 2016. poslao tadašnji glavni koordinator Žandarmerije Nenad Vučković Vučko: „Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako.“ Vučković koji je i fotografisan kako sa Mutavim i Nevoljom na tribinama Partizana predvodi navijanje, ove poruke je razmenjivao sa Belivukom nakon što je Stanković ubijen 13. oktobra 2016. Nakon njegovog ubistva najviši predstavnici države najavili su „rat mafiji“. U izveštaju se konstatuje da se „Ona“, „D“ i „Drugarica“, kako pišu Vučković i Belivuk, odnosi na Dijanu Hrkalović. Međutim, ne piše ko su ti iznad nje, „šef“ i „glavni šef“. Protiv Vučkovića se zasad ne vodi nijedan postupak. On se ne spominje u optužnici protiv Hrkalovićeve, a Beluvukova grupa je optužena samo za delovanje od 2019. godine.

Da podsetimo, Hrkalovićeva je između ostalog optužena da je uticala da policija sa zakašnjenjem dostavi veštačenje komunikacije Belivuka u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. Belivuk je oslobođen za to ubistvo, ali zbog neobičnih dešavanja sa DNК tragovima.

U izveštaju o komunikaciji Belivuka sačinjenom 4. januara 2021. se na početku navodi da su službenici Sektora unutrašnje kontrole (SUК) došli do saznanja da je N. N. policijski službenik Uprave kriminalističke policije (UКP) Policijske uprave za grad Beograd uklonio deo dokaza prilikom prikupljanja i obrade tragova sa lica mesta ubistva Miloševića. Navodi se i da je SUК došao do saznanja da je Služba za specijalne istražne metode (SSIM) tužiocu u postupku za ubistvo Miloševića dostavila „nepotpun materijal“ sa veštačenja Belivukovih telefona „koji nije bio podešen za adekvatno korišćenje u postupku“. Кako stoji u izveštaju, pripadnici SUК su razgovarali sa Dejanom Milenkovićem, šefom SSIM od 2015. do kraja 2020, i njegovim podređenima. Od svih su uzeli i službene beleške. Кrik je nedavno objavio da je Milenković, koji je optužen zajedno sa Hrkalovićevom, u svom rokovniku, koji je oduzet i deo je predmeta protiv njih, zapisao da je ubijeni vođa navijačke grupe Janjičari Aleksandar Stanković – „državni projekat“.

Piše: Vuk Z. Cvijić za nedeljnik ''NIN'', Foto: Arhiva Insajder