Potresna ispovest o maltretiranju radnice koja je odbila da ode na skup SNSRanka Kašiković Davčik, zaposlena je Gerontološkom centru u Subotici čitavu deceniju. Kako kaže, karijera bez mrlje i dugogodišnji savesni rad dovedeni su u pitanje zbog njenog odbijanja da ode sa kolegama na skup Srpske napredne stranke u Beograd. Ranka objašnjava da, od momenta kad je odbila da učestvuje u partijskim aktivnostima, počinje tortura na poslu koju trpi već nekoliko meseci.

“Radim kao pravni saradnik, odnosno kao neka vrsta kadrovskog administratora i zaposlena sam za stalno. Nijedan problem nikad nisam imala, ni sa jednim rukovodiocem, ni sa jednim zaposlenim. Svoj posao sam uvek savesno i korektno, bez greške i mrlje, obavljala. To mogu da potvrde i moji neposredni rukovodioci, sa kojima sam sarađivala. Nikada nisam imala nijedan konflikt, niti jednu povredu radne discipline”, objašnjava ona u uvodnom delu našeg razgovora.

Problemi za Ranku počeli su krajem novembra, 27. u mesecu, i to nakon što je dobila poruku od jedne koleginice da se spremi za odlazak na rođendan SNS u Beograd.

“Ona me je pozvala po nalogu direktorke Brankice Tešanović. Dobila sam poziv da odem u Beogradsku arenu na skup SNS, a ja sam to odbila. Zamolila sam je da me više ne obaveštava o takvim stvarima, jer nisam zainteresovana za to. Ona mi je samo odgovorila da ona to ne radi zato što to voli ili želi. Zamolila sam je da ipak prenese moju poruku, tamo gde treba, da ne želim prisustvujem političkim skupovima”, napominje ona.

Već sledećeg dana, Ranka objašnjava, dobija mejl od direktorke u kom je obaveštena da se menja način njenog rada i njene obaveze.

“Ona je naložila da svi zaposleni, za sva pitanja koja imaju, zovu mene direktno na službeni telefon, a ne kao što je to bila ustaljena praksa - da zovu svoje neposredne rukovodioce. Krajnji cilj je bio da me optereti pozivima i to sam shvatila kao direktnu kaznu zbog mog odbijanja da prisustvujem tom mitingu”, ističe naša sagovornica.

Pomenuta mera bila je samo uvod u brojne probleme sa kojima će se Ranka ubuduće susresti. Kako kaže, direktorka se nije zadržala na toj kazni.

“Već 20. decembra dobijam informaciju da sam zadužena za evidenciju radnih naloga za odeljenje održavanja, za sve majstore i da jednom nedeljno dostavljam te izveštaje direktorki na mejl. Ja sam pravni saradnik u kadrovskoj službi i nemam nikakvih dodira, po sistematizaciji poslova, sa majstorima”, ističe ona.

Ubrzo nakon toga, Ranka je odlučila da se direktno obrati svojoj direktorki, kako bi je zamolila da je oslobodi novih obaveza.

“Smatrala sam da sam već dovoljno preopterećena postojećim poslovima. Ona nije htela da me primi u svoju kancelariju, a kad je to učinila, rekla mi je da će posao biti odrađen i da to nije ništa teško. Kad sam je pitala zašto treba da radim posao koji nije u opisu onoga što radim, ona mi je odgovorila da, ako neću da radim, da pišem izjavu da odbijam posao kako bi znala kako da postupi sa neradnicima. To je već bio jedan od koraka gde je ona htela da me navede da ja odbijem neki posao kako bih povredila radnu disciplinu i kako bih dobila otkaz ugovora o radu”, podvlači naša sagovornica.

Nije odbila posao, kako kaže, već odrađivala i nametnute obaveze, bez obzira na preopterećenost.

“Posle mog odbijanja da odem na skup SNS, bila sam izopštena iz vrlo važnih sastanaka. Nisam dobijala informacije, nisu mi prijavljivali da je neko počeo da radi ili prestao. Sve se to radilo kako bi me naveli na grešku i povredu radne obaveze. To mi se nikad nije desilo za ovih deset godina - da neko počne da radi, a ja da ne znam. Moja zakonska obaveza je da prijavim osobu pre stupanja na rad, a meni se dešavalo da dođem na posao, a da radnik radi, a meni niko ništa nije javio”, navodi Ranka.

Kolege promenile ponašanje prema meni, dolazim kući s nagonom za povraćanje

Sagovornica Nove kaže da je direktorka od momenta kad je odbila da ode na skup SNS u potpunosti prekinula komunikaciju sa njom.

“Ona je meni rekla da joj se više ne obraćam i da ne dolazim kod nje. Kad sam je pitala kako da odrađujem svoj posao, ako ne mogu da joj postavim pitanje, rekla je da joj se obratim preko sekretarice. Ostale kolege su počele da zaziru od mene, jer svi idu za njom. Svi joj pričaju ono što ona želi da čuje, a ja sam jedina bila ta koja je rekla da nešto neću. Samo jedna koleginica se i dalje druži sa mnom, dok se svi ostali sklanjaju od mene. Niko mi ništa nije rekao, ali sam mogla da osetim to da zaziru od mene”, opisuje ona.

Ranka dodaje da je ophođenje na poslu prema njoj ostavilo emotivne posledice, te da veoma teško podnosi činjenicu da zbog odbijanja da se svrsta na stranu stranke trpi njen posao.

“Toliko sam se trudila da ne napravim ni najmanju grešku, a preopterećena sam poslom. Dolazila sam kući sa nagonima za povraćanje, sa velikim mučninama, teškim glavoboljama. Veoma loše sam se osećala. Nisam spavala noću. Nisam znala šta da radim i morala sam da se obratim za lekarsku pomoć. Kad bi došla nedelja osećala bi se veoma loše, jer znam da sutra moram na posao. Nisam mogla da podnesem toliki pritisak, a s druge strane ne mogu sebe ni da dovedem u situaciju da ostanem bez posla, jer imam dvoje maloletne dece za koje sam odgovorna”, rekla je ona.

"Ponovo bih isto uradila"

Naša sagovornica naglašava da nije uradila ništa loše i da je tokom decenije rada savesno obavljala svoj posao. Ona kaže da bi ponovo odbila da ode na skup SNS i da je svesna da je sve što se njoj dešava poruka za ostale zaposlene - da znaju šta će biti ako ne prihvate slično:

“Opet bih to učinila. Dugo sam razmišljala pre nego što sam odbila taj odlazak u Beogradsku arenu. Nisam mislila da će se sve ovako dogoditi. Pretpostavila sam da će biti nekih posledica, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da će to biti u ovim razmerama. Mnogo ljudi zaposleni ovde prolaze kroz iste situacije kao ja, ali ćute i trpe. Oni čekaju da prođe taj 03. april i da prestanu da ih pozivaju da idu po trgovima i dele letke. Oni misle da će tome biti kraj i ne shvataju da kraja nema”.

Zaposleni iz Gerontološkog centra Subotica, prema Rankinim rečima, i dalje odlaze na skupove naprednjaka.

“Išli su u Inđiju, zaposleni dele letke, pozivali su građane da podrže SNS. Ima čak i fotografija gde odlaze grupno da potpišu podršku predsedničkoj kandidaturi Aleksandra Vučića. Učestvovali su aktivnostima stranke i za 08. mart i delili, u ime stranke, poklone ženama”, navodi ona.

Podnela sam prijavu protiv direktorke

Ranka navodi da je 11. marta podnela prijavu protiv direktorke.

“Sa svim dokazima sam otišla kod advokata. Imam sve napismeno, svaki mejl, sve. Molila sam je za pomoć, za rasterećenje, ali ona je sve ignorisala. Nije mi dozvolila da odem na obuku Ministarstva finansija, kako bih naučila rad na novom programu preko kog će se radnicima isplaćivati plate. Shvatila sam da ona neće stati do momenta dok ja ne izgubim živce i ne pogrešim”, zaključila je naša sagovornica.

Grupno išli da podrže Vučićevu kandidaturu

Zaposleni iz Gerontološkog centra Subotica, prema Rankinim rečima, i dalje odlaze na skupove naprednjaka.

“Išli su u Inđiju, zaposleni dele letke, pozivali su građane da podrže SNS. Ima čak i fotografija gde odlaze grupno da potpišu podršku predsedničkoj kandidaturi Aleksandra Vučića. Učestvovali su aktivnostima stranke i za 08. Mart i delili, u ime stranke, poklone ženama”, navodi ona.

Izvor: Nova.rs