Aleksandar Jovanović Ćuta o nastupu u Skupštini: U odelu i kravati me videti nećete, dres kod ostaje isti



Narodna skupština više neće biti ista, poručuje Aleksandar Jovanović Ćuta, lider „Ekološkog ustanka“ koji će u novom sazivu skupštine biti poslanik po prvi put.

Za poslanika je izabran kao prvi na listi zeleno-leve koalicije „Moramo“ u kojoj su osim „Ekološkog ustanka“ i pokret „Ne davimo Beograd“ i građanska platforma „Akcija“.

Budući da skupštinski saziv pre opozicionog bojkota parlamenta deo javnosti pamti po nedoličnom ponašanju i performansima desnih partija, poput Boška Obradovića, lidera Dveri, koji je u salu uneo kamen sa KiM, upao u kabinet predsednice Skupštine Maje Gojković, bacio kompjuterski miš poslaniku SNS Aleksandru Martinoviću u lice, koškao se u skupštinskoj sali i ispred Skupštine, upao na sednicu sa pištaljkom i prekinuo zasedanje ili pak Saše Radulovića, lidera DJB, koji je sa svojim poslaničkim kolegama pevao u sali, svirao gitaru i pesmu „Pada vlada“ u holu, nije prestajao da govori uprkos opomenama…postavlja se pitanje kako će se Jovanović, prilično neformalan čovek i reklo bi se radikalni zeleni aktivista, „uklopiti“ u skupštinski red i poredak.

– U odelu i kravati me videti nećete. Dres kod ostaje isti. Nosiću farmarke i duks kao i dosada. Kako ste me viđali do sada tako ćete me viđeti i od sad – navodi Jovanović.

Upitan o njegovim poslaničkim nastupima i govorima, odgovara da se za početak moraju otvoriti svi ugovori koji se odnose na projekte malih hodroelektarana, koji ima 100 po Srbiji. On najavljuje da će centar njegovih aktivnosti i dalje biti čovek sa problemima.

– Da otvorimo te ugovore i građevinske dozvole i da vidimo da li je poštovan zakon. Ja vam kažem da nije. Pa pošto nije, sledi striktna primena zakona. Sada vam navodim samo jedan primer, a to su male hidroelektrane. Svaka mala hidroelektrana koja nema dozvolu ili ima dozvolu, ali nije ispoštovan zakon, moraće da prestane sa radom i reke će da se vrate u korita. U Skupštini ćete moći da vidite ljude iz Rađevica kojima su braća Kostić iz Aleksandrovca, upali u malinjak dinamitom i direktno ugrožavaju život, a ugrozili su i dva hektara šume. Imaćete priliku da vidite ljude iz Rakite. Sve te ljude ću dovesti u hol Narodne skupštine. Kao poslanik imam prava na to. Biće bačeno svetlo na svakog kriminalca, na sve one koji su se obogatili i očerupali Srbiju a sad su se dohvatili njenih prirodnih resursa, okomili su se na šumne, na vodu i ljudima bukvalno otimaju zemlju i truju je – navodi Jovanović.

On najavljuje da će se i ubuduće ponašati kao i do sada i da će javnost imati priliku da vidi aktivizam u Skupštini, ali i performase, kulturno-umetnički programi i sadržaje.

Upitan da li se šalio kada je nedavno najavio da će u Skupštinu dovesti i čoveka sa kozama kako bi ispričao svoje probleme, kaže da nije ali ne želi da otkriva sve svoje planove.

Podsetimo, prema preliminarnim rezultaima koalicija Moramo osvojila je na izborima 3. aprila 13 mnadata u Skupštni.

Pokret Ne davimo Beograd ima pet mesta, a Ekološki ustanak i Akcija po četiri.

Izvor: Danas