DRAŽA PETROVIĆ - Retrogradni Đilas sa MerkuraDraža Petrović, kolumna za portal N1

Kad nas obasja Mesec, onda je to mesečina, kada nas obasja Jupiter, onda je to jupiterčina, a kada nas obasja Merkur onda je to... šta?

Ova stara fora koju je pričao još legendarni Petrući, konačno se odigrala u Srbiji ovih dana, u godini takozvanog retrogradnog Merkura.

Srbe je posle 3. aprila umesto mesečine obasjala retrogradna merk*rčina. I to ovoooliiika retrogradna merk*rčina, pa su u Srbiji počele da se dešavaju čudne stvari.

Retrogradnost planeta je fenomen – sve planete se kreću samo direktno po svojoj orbiti, ali gledano sa naše planete one idu napred-nazad.

Drugim rečima, retrogradnost je optička varka, ali to ne smeta ljudima da veruju kako je Merkur postao retrogradan, skoro ko Đilas, koji je to postao odavno.

Većina srpskog naroda, naime, veruje da se u ponedeljak 11. aprila, ispred Predsedništva Srbije, takođe desila optička varka, glavni krivac za pojavu retrogradnog Merkura.

Tog dana je retrogradni Đilas ušao na glavna vrata Predsedništva Srbije, što je bilo i najavljeno u horoskopu predsednika Srbije za taj dan, gde je pisalo: “Retrogradni Merkur dominira vašim drugim poljem, dok će retrogradni Đilas ući u vašu drugu kuću, po vašem pozivu, na njegov zahtev”.

"Optička varka, pazi šta vam kažem", huktao je tog dana srpski narod, naročiti onaj srpski narod koji glasa za Vučića, jer koja je šansa da retrogradni Đilas ušeta na Andrićev venac onako nonšalantno, i posle odande izađe još nonšalantnije, a da ga niko nije uhapsio zbog onih 619 miliona, cifre papagajski ponavljane unedogled, i ostalih zločina protiv srpskog naroda.

Da se to desilo samo sedam dana ranije, ne bi bilo sumnje da je Đilas, posle silnih neuspelih atentatata koje je, po Informeru, Pinku i Srpskom telegrafu organizovao na predsednika Vučića, došao da ga svojeručno likvidira jer su svi dosadašnji pokušaju bili traljavi, amaterski odrađeni.

A ko bolje može izvršiti đilasovski atentat na predsednika Vučića od samog Đilasa, dežurnog naručioca đilasovskih atentata koje prvo najave đilasovski mediji, pa ih obrazlože đilasovski novinari, potom ih sprovedu đilasovski atentatori, uz pomoć đilasovskih pomagača i đilasovskih domaćih izdajnika.

Samo dva dana pre nego što je Đilas zaigrao pred predsednikovim vratima, što je svakako bolje nego da je pred predsednikovim vratima zaigrala mečka, retrog(r)adni Dragan J. Vučićević, rođeni brat retrogradnog Merkura, napisao je u svojoj redovnoj glupoj kolumni: “I šta ćemo sad? Šta ćemo sad, sinji kukavci đilasovski?! Šta ćemo sad kada smo se na izborima prebrojali, pa utvrdili da je vas 18, a nas 60 odsto?”

Samo dva dana posle, retrog(r)adni Vučićević, koji je do sada kroz svoj čelični želudac progutao i Tonija Blera, i Gerharda Šredera, i sve ostale “zlotvore srpskog naroda” s kojima je predsednik sklopio “ugovor s đavlom”, progutao je i Đilasa. Tako da je Đilas sad na jednom boljem, na jednom lepšem mestu...

Retrog(r)adni Željko Mitrović, autor kultne rečenice: “A sad dragi Điki, vreme je da ti napišem nešto i u prvom licu: vidi bitango jedna lopovska, meni celog života prete mnogo ozbiljniji Mamoni od tebe i tebi sličnih….”, nije posalo retrog(r)adnu Gordanu Uzelac da pravi sačekušu Đilasu ispred Predsedništva sa pitanjem: “Oklen pare frajeru”, nego je izjavio da je “Dragi Điki, sada politička realnost”. Bez obzira što je do pre koji dan bio “bitanga jedna lopovska”.

Srpska napredna stranka, kao organizacija koja ima veliko telo i samo jedan mali mozak, zbog čega su izumrli i donosaurusi, mudro je ćutala o ovom sastanku – nije se oglasio ni Srba Ledenica, ni Langura, ni Kebara ni mud(r)oliki Marijan, jer svi čekaju šta će onaj jedan mali mozak preporučiti svom velikom telu da misli.

Niko od SNS & njihovih pomagača nije rekao: “Zar smo se za ovo borili?”, pošto se svaki naprednjak – od Vučićevića, preko Mitrovića, pa do Kebare – iz ideala bori samo za svoju ne baš idealnu zadnjicu.

Mada svi naprednjaci, kada ih ovih dana pitate: “Kad nas obasja Mesec onda je to mesečina, kada nas obasja Jupiter onda je to jupiterčina, a kada nas obasja Merkur onda je to... šta?” - znaju tačan odgovor...

"Obasjala nas je merk*rčina, i to retrogradna", kažu uglas.

Opozicija je, s druge strane, uglavnom šokirana, ali i to je dokaz da nam je opozicija za dva koplja bolja od vlasti. Oni bar umeju da se šokiraju kada su šokirani, te ne čekaju da im neko javi da treba da budu šokirani. Ko što je slučaj sa SNS-ovcima, SNS-ovkama i SNS-ovcama, kod kojih se stanje šoka dešava samo kad im iz stranačke centrale jave da pređu u to psihičko stanje.

Ali i opozicija ima utisak da nas je sve zajedno obasjala retrogradna merk*rčina.

Kakav je vaš utisak, dragi čitaoci & čitateljke?