Piše Milenko Vasović: Zna li ministarka pravde za Šarića?



Piše Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Mislio sam da je Darko Šarić postao ugledni biznismen o kome brinu srpski državni organi. Da mu je država obezbedila logistiku, kako posao ne bi trpeo dok se ne otklone nekakve pravne prepreke. Polako mu je menjan i imidž - od narko bosa gotovo da je stigao do nevine žrtve, brižnog supruga i oca.

Činilo se da će mu država „povezati i radni staž“ a onda, odjednom, šok bomba – priveden. Nisam pravnik pa sve domišljam kako može čovek koji je već u pritvoru (kućnom) da bude uhapšen? Je l’ to njega država nije dovoljno pritvorila pa sad pojačava? I koji je pritvor stariji, šta kad jedan prođe, je l’ prolaze oba, ako ikada prođu.

Još dok je sa ortacima uplovio u noćni klub „Vanila“, u prostorijama Dačićeve partije, videlo se da ima potencijal, da ume da namiriše žicu koja donosi lovu i zaštitu. Kad je objavljen snimak kako ga državnim avionom dovoze iz Podgorice u Beograd, bilo je jasno da se stavio na raspolaganje Justiciji i koalicionim partnerima.

Advokati su trljali ruke, zatvorski čuvari su nabavili uniforme s dubljim džepovima, a u Ministarstvu pravde i vrhu vlasti su se smeškali. Stigao je kapitalac.

Potom je došao Netfliks sa svojim „Narkosom“. Sve što je rađeno u Medeljinu, Bogoti i Kolumbiji polako se preslikavalo na Beograd. Zatvorenik postaje šef, tamničari se pretvaraju u sluge, zaposleni u ministarstvima u pomagače. Kad je ulov veliki, ima za sve.

Ponovno hapšenje Darka Šarića zapravo nam otkriva koliko je truo i koliko je korumpiran čitav taj pravosudni mehanizam. Sad se najednom ispostavilo da je Šarić iz pritvora vodio poslove kao da je na slobodi. Kao da nije reč o čoveku kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina.

Od tamničenja 2014. pa do decembra 2021. kada je s nanogicom pušten iz pritvora, koristio je pet mobilnih i satelitskih telefona. Preko njih je navodno prošle godine naručio ubistvo izvesnog Milana Milovca Cigle i organizovao šverc kokaina koji je stizao u jednu hrvatsku luku.

Stotine miliona evra su pitanju. Ko li se sve ovajdio od tolike gomile novca? Može biti da je i nečija kampanja finansirana tim parama, a valjda je nešto uknjiženo i u Beogradu na vodi.

Za šest godina vlast je od Šarića napravila opasnijeg lika nego što je bio kada se predao. Da bruka bude veća "najdraži srpski zatvorenik“ je sada uhapšen po zahtevima spolja. Druge službe (DEA, Evropol) i organizacije obavestile su srpske vlasti šta im radi pritvorenik o kome se stara država. Skandal!

Sa Šarićem je uhapšen i jedan bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, a za nekim policajcima se još traga. Nije uhapšen niko od zatvorskih čuvara, niti šef pritvorskog odeljenja u Specijalnom sudu, ni nadležni u Ministarstvu pravde. Opet će o dragom gostu da brinu oni koji su mu i ranije pomagali.

Nego pitam se da li će zatvorske aktivnosti čuvenog Pljevljaka biti preporuka ministarki pravde Maji Popović da zadrži resor u novoj Vladi. I ondašnjem ministru policije Stefanoviću. Oni i njihovi potčinjeni bili su zaduženi da švercer kokaina bude u zatvoru, a ne da vodi biznis. O čemu su ministarka i ministar brinuli dok je Šarić telefonirao?

Ili je neko iz „mudre“ srpske vlasti hteo da pravi konzorcijum Šarić - Koluvija, da uveže uvoz „banana“ i „organik“ Jovanjicu. Ako već nije.