Piše Ranko Pivljanin: Putine, Sadame!Piše Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Prosto mi nešto dođe žao urednika Vučićevih tabloida i televizija koji su trenutno junaci one poznate narodne izreke u kojoj treba da se rade „one stvari“, ali tako da „ne uđe“. U praksi – ne biva. U teoriji medijske manipulacije to je već, može se reći, pravilo ili patentirana tehnika u procesu kuvanja žabe ( prepariranja javnog mnjenja) čas u jednom, čas u drugom pravcu. Zavisno od potreba gazde. Željko Mitrović na tome može doktorirati, ali čovek se odao tehničkim naukama i pozorišnim iluzijama, računajući da će tako više zadužiti čovečanstvo. Šteta.

Elem, čto slučilos! Katastrofa, braćo i sestre, tektonski poremećaj biblijskih razmera, ledeno doba u najavi. A zahladnilo, nećete verovati, iz Sibira. Biće da je onaj AVizionar nešto naslutio u tom pravcu pa se još onomad počeo zatvarati po frižiderima. Kondicione pripreme, valjda, za tešku zimu koja preti u proleće kad joj vreme nije.

Da ne okolišamo više, došao je trenutak istine u vezi naše ljubavi spram Rusije, ali i njihove prema nama. A kako to obično biva, kad se ljubav nađe na ispitu, ljubavnici prvo zaboravljaju sve ono lepo što ih je vezivalo, onda počnu da se gledaju s podozrenjem, posle krene iznošenje prljavog veša, pa bacanje stvari kroz prozor dok, na kraju, ljubav ne ustupi mesto mržnji. Ne kažemo da će ovaj brakolom završiti baš tako, ali da se nad jednu, naoko, idiličnu vezu nadnela ozbiljna senka vidi se iz satelita. Dok ih Vladimir Vladimirovič sve ne porazbija gore u stratosferi, kako piše zabrinuti „Informer“, sa sve nadnaslovom „Pakleni plan“.

E, tu je ta pusta muka tabloidna, ali ne ona na kojoj se poznaju junaci nego sluge i izvođači prljavih medijskih radova. Valja sada, u skladu sa okolnostima – bem ti okolnosti – onom istom Putinu, kome su do juče na glavu stavljali šajkaču i slavili ga kao spasitelja svepravoslavnog sveta i zaštitnika Srba, skinuti tu istu kapu i na glavi iscrtati đavolje rošćiće, na nogama kopita, a na leđima rep. U slikarskoj izvedbi Vučićeve tabloidne „moderne“ to izgleda ovako: „Putin zbog svog rata zaboravio Srbe i Kosovo“; „Svetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo“; „Putin zabio nož u leđa Srbiji, trampio Kosovo za Donbas“; „Karte se otvorile: Goli interes“.., biće toga još kako budu zavrtane mošnice njihovom glavnom uredniku, u cilju da i Srbija uvede sankcije Rusiji.

Težak je zadatak pred „gebelščićima“, jer sad treba, u što kraćem roku, isterati Putina iz srpskih glava, a prethodno si ih godinama njim punio. Ne ide to lako, razbaškario se i odomaćio Vladimir Vladimirovič u srpskim lobanjama, a Srbi tvrdoglavi i ne ide im u tu istu glavu kako je to ruski novovekovni car do juče bio božanstvo, a sada zli demijurg koji je, viđu vraga, spreman da nas proda. Zato mi, jelte, treba da prodamo njega, samo da narodu nekako objasnimo svrhovitost te trgovine. I sad siroti tabloidi treba da vade trnje iz one stvari, ne bio im ja za tastaturom.

BTW, lako je Rusima i njihovim „vučićevićima“, oni su u ovoj ljubavnoj vezi onaj alfa mužjak i lakše će pregurati raskid. Ovde je problem što je prinuđen da ostavlja onaj koji više voli i koji je zaljubljeniji. Tragedija ljubavi!