Srđan Šajn: Više od dva miliona evra dato Romima za glasanje



Predsednik Romske partije tvrdi za ''Danas'' da su pripadnici njegove manjinske zajednice ucenjeni i izmanipulisani

Više od dva miliona evra dato je pripadnicima romske zajednice kako bi svoj glas dali na nedavnim izborima, tvrdi za Danas predsednik Romske partije Srđan Šajn.

Kako navodi, Romi su novac dobijali na ruke ili u vidu paketa. Do birača je, ističe, stiglo 60 odsto navedenog iznosa, dok su ostalih 40 odsto preuzeli njihovi predstavnici, a novac ili paketi stigli su na adrese 60.000 romskih domaćinstava.

Podsetimo, Šajn je za jučerašnji broj našeg lista naveo kako su pripadnici romske zajednice u Beogradu, u predizbornom procesu, ali i nakon izbora, bili izloženi različitim vrstama pritisaka.

U samom predizbornom postupku u nekim sredinama se pretilo da će da se ukinu socijalna davanja ako se ne ispoštuje volja zaposlenih u ustanovama za socijalno prilikom glasanja, u javnim preduzećima se pretilo otkazima, u pak drugim sredinama je deljen novac i paketi, a birači su uslovljeni da moraju da slikaju kako su glasali – rekao je Šajn.

On je dodao i da im je javljeno da je policija asistirala prilikom podele novca biračima tako što je obezbeđivala kuću čoveka koji je delio novac za vreme vršenja krivičnog dela.

– Nakon izbora, naši aktivisti su počeli da sakupljaju dokaze o navedenim aktivnostima a lokalne romske poglavice podržane od lokalnih neroma zapretile su stanovništvu da ne sme nikome da govori o činjenici da su primili novac i da su glasali pod pritiskom. U nekim slučajevima se išlo toliko daleko da je rečeno da napuste zemlju ako im se ne sviđa, „nećete vi cigani da krojite politiku Srbiji“ – istakao Šajn.

Interesantno je da se niko od predstavnika vlasti, odnosno vladajućih partija, nije oglasio povodom ovih, ozbiljnih optužbi predsednika Romske partije.

Izvor: Danas