Srbija ko Meksiko i Kolumbija



Ratko Femić, kolumna za portal Nova.rs

Nekoliko puta sam u novinarskoj karijeri išao u Specijalni sud. Svaki put bi me na ulazu uputili na šalter gde se ostavljaju telefoni. Tamo se sa tom spravom ne ulazi. Darko Šarić nije imao taj problem. On je u najčuvanijoj pritvorskoj jedinici u državi, u sklopu istog tog Specijalnog suda, imao pet telefona, od kojih su dva satelitska.

Ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu, a ko je uredio da nas Darko Šarić sa pozicije rimskog božanstva sve pravi volovima, to, bojim se, nećemo skoro saznati. 

I ovo što smo saznali pre nekoliko dana – da je Darko Šarić bio capo di tutti capi te kao takav i nadređeni i Veljku Belivuku i Radoju Zviceru i ostalima iz te ekipe glavoseča koja je onomad činila razne usluge vladajućem režimu – ne bismo dokučili da su se pitali naši organi nereda. 

Silom prilika, akciju su izvele dve evropske agencije Evropol i Jurodžast, a naše Ministarstvo unutrašnjih poslova samo što se nije izvinilo ponovo uhapšenom narko-bosu. Dobro, nije baš da je došlo do izvinjenja, ali su toliko pošteno svoje zasluge gurnuli u drugi plan i sve „svalili“ na pomenute evropske agencije. Kao da su time hteli sa sebe da skinu teret i kažu „nismo mi, Dare, nego stisli ovi stranci“. 

Iskreno, očekivao sam više od ove akcije, s obzirom na to da je njom koordinisano van granica Srbije. Ovde Darko Šarić ima poprilično abonenata. Nadao sam se da će bar nekoliko njih da prošeta od marice do Specijalnog suda onako sa zalisičenim skupljenim rukama i pognute glave. 

Ko je naložio da Šarić dobije povlašćeni tretman u „Specijali“, ko mu je doneo telefone, ko ga je kontrolisao i, na kraju, odnosno to bi trebalo da bude početak, ko se dogovarao s njim o predaji, o uslovima, ko je šta obećao i ko je uzeo pare?

Mnogo je to pitanja da bismo očekivali da ćemo na njih da dobijemo odgovore. Da se ne lažemo, nismo deca. Teško da će na ta pitanja odgovore da da i neka buduća vlada, jer ta neka proevropska vlast, koju ćemo u perspektivi dobiti, usisaće i neke stranke iz sadašnje opozicije.

Neko će verovatno morati da plati, ali to gotovo nikada ne bude onaj pravi. Kao u slučaju rušenja u Savamali, gde je žrtveni jarac policajac koji je to veče bio šef smene, a ne neko ko je osmislio celu akciju tokom koje je suspendovana država, a situaciju rešavali, gle čuda, vojnici Veljka Belivuka, kome je šef Darko Šarić.

Srbija se priprema za veliki spoljnopolitički zaokret i lideri sa Zapada su spremni da zaštite vlast koja će taj korak da napravi. Odgovori na ona pipava pitanja možda će stići u cilju disciplinovanja i vraćanja na ucrtani put, ako neko iz vrha vlasti bude kršio dogovor.

Kakva nam je država, Meksiko i Kolumbija da nam pozavide.