Krizu u Srbiji rešava iluzionista veći od Big Laleta



Piše: Ratko Femić, kolumna za portal Nova.rs

Setih se za vikend našeg najpoznatijeg mađioničara Big Laleta. Znate ono kad ispruži ruku, pa načini drugom onaj magični pokret, klinci blenu opijeni tamo gde im on usmerava pažnju i odjednom je iz šake nestao novčić, ili izvuče neko maramče koje nije bilo tu, ili pak iz šešira koji je bio prazan izvuče zeca. Zajko onako snežno beo skakuće po bini, mrda njuškicom, balava publika u delirijumu, tope se od milog prizora.

Setio sam se toga nakon što je kolega, listajući TV kanale, uskliknuo „Ene ga Neša“. Nebojša Stefanović se materijalizovao na ružičastoj televiziji i rekao da partijski kolega Vladimir Đukanović laže, da promoviše svoj biznis i da u sudskim postupcima koristi i svoj politički uticaj. Onda je ovaj njemu uzvratio da su mu saradnici na optuženičkoj klupi i da napadima na njega napada vlast čiji je deo.

Tada mi je pao na pamet iluzionista s početka teksta jer dok javnost kao opijena klinčadija gleda kako se naprednjački dvojac krlja na televiziji, a voditeljka iste emisije gde su gostovali se valja po podu u nekakvom mrežastom kombinezonu, kriza se produbljuje, cene divljaju, državni vrh razmišlja kako da amortizuje reakciju javnosti na uvođenje sankcijama Rusiji, a konačne rezultate izbora čekamo evo mesec dana.

Ima podosta tih situacija koje veliki iluzionista, Aleksandar Vučić kao Mandrak mađioničar drži u ruci i na njih im usmerava pažnju dok on ne izvede finale svog trika, ali ova je jedna od svežijih.

Tako dok se publika zabavlja trivijalnostima režimski mediji već spremaju zaokret. Oni koji su se na bilbordima zahvaljivali Putinu dosetili su se da u međunarodnim odnosima nema prijateljstava i da u tom prostoru vladaju samo interesi, Vladimir Vladimirovič nam je zabio nož u leđa i poručuju da treba da nam bude preča Srbija nego Rusija ili Amerika. Ispravno, ali nisam siguran da je iskreno.

Nikad nije kasno da se čovek otrezni i dozove pameti, ali ovaj manevar unerednika medijskog prostora je, u stvari, onaj magični i nonšalantni potez rukom kojim vas iluzionista priprema na nešto važno što će da se desi. I za koji mesečak, dok se konstituiše vlast, biće spreman teren i za uvođenje sankcija ali sve mi se čini da to neće biti zato što je Rusija napala jednu suverenu zemlju već zato što to moramo, što Srbija ne može da trpi pritiske sa Zapada, a i olakšavajuća okolnost će biti to što nas je Putin izdao.

Ili, izađu Mandrak i pomoćnici mu i ubede publiku da u Beogradu vlast i opozicija imaju po 55 poslanika. Načini onaj pokret rukom i dok svi zure u ruku Mandrakovi pomoćnici kupe dva tri poslanika Ujedinjene opozicije Srbije i do kraja brojanja stranka Velikog iluzioniste već može da formira vlast u glavnom gradu.

Vidite da ima u Srbiji i veći mađioničar od Velikog Laleta. Sve je to jedna velika iluzija.