Žarko Korać: Vučić širi strah među građanimaPredsednik Srbije Vučić šalje veoma nekonzistentne poruke i na taj način širi strah među građane, kaže psiholog i dugogodišnji političar i profesor u penziji Žarko Korać. A odluke koje ne donosi stvaraju "gorak ukus" kod nekih zemalja Evropske unije, i to će doći na naplatu. "Šta će se desiti kada stane rat, kad dođe Srbija sa otvaranjima poglavlja, svaka zemlja može da stavi veto na otvaranje poglavlja... Jedna zemlja će reći - 'a što bismo mi pustili malu Rusiju, prihvatili malog Putina'", pojašnjava Korać.

Da li u Srbiji vlada sistematsko uterivanje straha u građane i građanke, može mu li se odoleti i kako rat u Ukrajini dodatno utiče na sveukupnu situaciju u Srbiji?

„Vučić šalje veoma nekonzistentne poruke, gotovo tragično nekonzistente. Prvo je pričao da imamo hrane, pa da nemamo… Ti promeniš retoriku za 24 sata bez obrazloženja zašto si je promenio. I tu nema nikakve političke logike. Drugo – on kada govori o tome, on unosi nešto gotovo histerično u način kako opisuje našu političku situaciju bez ikakvog razloga“, kazao je Korać u emisiji „Iza vesti“ na N1.

A odluka o sankcijama Rusiji se mora doneti. Ili i ne mora?

"Sada se odluka mora doneti, a na političkoj sceni nema nijedne institucije koja bi bila funkcionalna u tom smislu reči, on sam mora da donese tu odluku", kaže Korać.

Mada, smatra, ta odluka i neće biti konačna.

"Ta odluka će biti dok je god moguće 'treći put'. I ne doneti odluku je odluka... On to već pokazuje, on je glasao (u UN) već dva puta, nije mogao da dozvoli da Srbija bude sa Severnom Korejom i Eritrejom, a sada smo i Belorusiji uveli sankcije. To su sve pokušaji da se pokaže da nešto radimo", navodi Korać.

A, ustvari...

"U Srbiju dolazi (nemački kancelar) Šolc, Nemačka je važna, ona govori jedina još uvek o evrointegraciji po starom modelu. On (Vučić) će doneti, procenjujem, odluku koja će ličiti na sve što je do sada radio", kazao je Korać.

Na pitanje da li mehanizam uterivanja straha može da ima isti efekat na stanovništvo u, sada, drugačijim, geopolitičkim okolnostima, Korać kaže da Vučić barata strahom koji je njegov lični strah.

"Setio sam se jednog intervjua koji sam nekada dao nedeljniku Vreme, rekao sam da nisam nikad video način na koji Vučić kontroliše svoju poslaničku grupu, govorio sam o modelu da se svi njega boje. On je čim je došao na vlast govorio da ga prisluškuju. Običan građanin će reći - ako prisluškuju predsednika, šta mogu meni da rade", ocenio je Korać.

Vučić je, dodaje, sebe uvek prikazivao kao žrtvu, govorio o atentatima na sebe. "On barata strahom koji je njegov lični strah, projektuje ga spolja. Bolje će se osećati što više ljudi se boji. To je vrlo bizaran mehanizam kojim on unosi strašnu nesigurnost u javno mnjenje", navodi Korać.

"Govori o struji, da je neće biti, on zastrašuje biračko telo, što je najgori oblik vladanja, uz pomoć straha", naglašava.

A čega se zapravo plaši?

"Vi tražite racionalan koren straha, on se može naći vrlo često, ali postoji nešto što se zove anksiozna ličnost, to je prosto tip ljudi, ne redak, koji svet doživljava kao ugrožavajući, a kad se to prenese na politiku, ti ćeš vrlo lako pronaći šta je to što te ugrožava. Prvo su to bile zavere u MUP-u, sada je došlo do jedne promenjene političke situacije u Evropi, ta situacija je njega dovela do mesta gde on mora da donese odluke koje je on do sada izbegavao", rekao je Korać.

I nastaviće da ih izbegava, ocenjuje.

"Vučić je vredan, profesionalan u politici, naučio je puno, uvek je uspevao da bitne odluke odloži, on zapravo ne donosi odluke... Ništa se nije desilo... Kod njega se ništa ne dovede do kraja, sve je to projekcija njegove ogromne nesigurnosti", dodaje.

Stvari će doći na naplatu

Sve te odluke koje se zapravo ne donose, doći će na naplatu, smatra Korać.

"Postoje zemlje u EU koje su užasno uplašene ratom u Ukrajini, to su baltičke zemlje. Šta će se desiti kada stane rat, kad dođe Srbija sa otvaranjima poglavlja, svaka zemlja može da stavi veto na otvaranje poglavlja... Jedna zemlja će reći - 'a što bismo mi pustili malu Rusiju, malog Putina prihvatili'", pojašnjava Korać.

Prema njegovim rečima, Srbija gubi poziciju prozapadne zemlje. "To će jednom doći na naplatu, neće sad odmah", dodaje.

"U međunarodnoj politici se neprekidno sabiraju vaši gresi, da u jednom trenutku, to dođe na naplatu. Srbija upravo šalje poruku Evropi da nije sasvim sigurna da svojom politikom pripada EU. To će ostaviti gorak ukus u nekim zemljama Evrope", zaključuje Korać.

Izvor: N1 Beograd