Ruski novinar prodao Nobelovu nagradu za 103 miliona dolara, novac ide ukrajinskoj djeci



Ruski dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja Gazeta (Novaya Gazeta), prodao je 20. juna svoju medalju na aukciji za 103,5 miliona dolara.

Iznos dobijen prodajom je namijenjen djeci raseljenoj u Ukrajini, nakon početka ruske invazije na tu državu.

Iznos prodaje medalje u New Yorku, koju je kupio anonimni ponuđač putem telefona, bit će dat UNICEF-ovom programu posvećenom ukrajinskoj djeci raseljenoj u ratu, navela je aukcijska kuća Heritage Auctions koja je vodila prodaju.

Kada je konačna ponuda stigla, uvećana za desetine miliona dolara u odnosu na prethodnu, prisutni u sali su bili zaprepašteni, uključujući i samog Muratova.

"Ja sam kao vi kada je o ovome riječ", rekao je on za AFP nakon prodaje.

Govoreći o svom izboru UNICEF-a da raspolaže dobijenim sredstvima, on je rekao: "Neophodno je za nas da organizacija koja će upravljati sredstvima ne pripada ni jednoj vladi. Može da radi iznad vlada, za nju nema granica".

Muratov je sa filipinskom novinarkom Marijom Resom dobio prestižnu Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, a Nobelov komitet je naveo da im odaje počast zbog "njihovih napora namijenjenih očuvanju slobode izražavanja".

Muratov je glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih listova Novaja Gazeta. List je krajem marta prenio da prekida objavljivanje online i u papiru u Rusiji do kraja rata u Ukrajini u vrijeme kada je Kremlj zaoštrio politiku prema kritički nastrojenim glasovima.

Muratov je bio dio grupe novinara koji su osnovali Novaju Gazetu 1993. godine poslije raspada Sovjetskog Saveza. Prije suspenzije svojih operacija list je bio posljednji koji je izrazio kritike prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Novaja Gazeta poznata je po svojim istragama o korupciji i napadima na ljudska prava u Čečeniji.

To angažovanje koštalo je života šest saradnika lista od 1990-ih, među kojima i čuvenu novinarku Anu Politkovsku, ubijenu 2006. godine. Dmitrij Muratov je posvetio svoju Nobelovu nagradu sjećanju na njih.

U videu koji je objavila aukcijska kuća Heritage Auctions je rekao da dobijanje Nobelove nagrade daje dobitniku šansu da se čuje.

"Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se događa sukob i da treba da pomognemo ljudima koji najviše pate, dodao je on posebno ističući "djecu u izbjegličkim porodicama".

Početkom aprila Muratova je u vozu u Rusiji napala nepoznata osoba i polila ga mješavinom crvene masne boje i acetona, što mu je izazvalo opekotine očiju.

Izvor: AFP, Radio Slobodna Evropa