Piše Milenko Vasović: Stojane, kaži Vesi da usporiMilenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Dobri moj Ercove, imao sam neke projekte za tebe. No, Veselin je bio brži. Slutim da i gore pravi novu redakciju, inače što bi te zvao. Dobrih novinara i urednika nikad nije mnogo.

Znam da ćete se naći, sličan se sličnome raduje, pa te molim recider mu da malo prikoči sa tim projektom. Dugačak je spisak onih koji su trenutno ovde potrebniji. Čini mi se da Pivljak, Žuja, Rale, Majstor amater i cela Nova imaju još štošta da oposle.

Dodaću neskromno i sebe (iako sam na novoj „dužnosti“), a ti ga Stole zamoli da jedno vreme ne uzima kadrove ni sa N1, ni iz Danasa, NIN-a i Vremena. Nemoj da zalazi ni u Fonet, Betu… Dopiši i ti neko ime, ako se setiš.

Ne vodim se ličnim interesima, ali ako nas Vesa angažuje ko će ostati da vodi zemaljske zapisnike, ko će knjižiti mrtve i bolesne, ko brojati guske na glasanju. Ne možemo se povlačiti pred volovima koji govore i budalama što ćute.

Na čijim će stranicama plakati pokradeni i obespravljeni, prevareni i nasamareni. Ako svi odstupimo ko će braniti sirotinju od naprednih "rodoljuba". Zar da sve prepustimo nebitnim tipovima, žvalavim i alavim likovima. Pričekajte, ne zovite nas dok ne počistimo šibicare tuđih života.

Ne znam kome si ti sve pomogao, ni ko će te se prvi odreći, ali znam ko se uplašio Vesine smrti. I njegove sahrane. Silni, ni telegram nije poslao, a nekad ga je i na slavu zvao. I cmizdrio da mu je muka od politike. Imam potrebu da to kažem, a ti mu nemoj prenositi, ne mari on za tim.

Obojica ste nas šokirali. Nedelja popodne, ode Vesa. Onda, isto nedelja popodne, u istim satima ode i ti Stole. O čemu se radi? Treći put više niko neće verovati da je slučajnost. Mada, ima neke logike - moždani udar. Dobri urednici tako i umiru, tresne u srce ili mozak. Lako je ovima iz blatoida, njih nema u šta da udari, njihov jedini organ je novčanik. Sve će nas nadživeti.

Molim te kaži Simonoviću da je Srbija čvrsto na Putinovom putu. I da će zima biti teška, i da smo obezbedili pirinač. Reci mu da izbori još nisu završeni, da Filip Višnjić broji glasove, a da inflacije imamo kao u srećna vremena. Sad možemo da uživamo.

Od domaćinskih stvari ispričaj mu potanko da smo bili u njegovom Krčedinu. I ko je sve bio. I da smo ga čekali, da nas nije iznenadilo što kasni. Ali, da nam je nedostajao, kao što ćeš nam i ti nedostajati. Sada ćemo vas čekati obojicu.

Šta nam ovo braćo uradiste.