Dobro jutro, Novosađani, jeste li i vi, bar malo, "zgubidani"?



Nije prvi put da novosadski gradonačelnik nazove ekološke aktiviste zgubidanima, znači – lenštinama i besposličarima.

Ranije je ovim izrazima "častio" svoje sugrađane, a onda je i to proširio na stanovnike i iz drugih mesta koji "valjda nemaju šta da rade, pa dolaze u naš grad da nam prave haos". 

Znate, pratili ste nedavna događanja: novosadski "zgubidani" su, nakon mnogo pokušaja da pravnim putem – podnošenjem primedbi, aktivnim prisustvom na sednicama Komisije za planove, organizovanjem tribina na kojima su učestvovali arhitekte i urbanisti, protestima, skupljanjem potpisa – odlučili da svojim prisustvom pokažu da ne odustaju od borbe za, kako kažu, lepši, funkcionalniji i zeleni grad, da se usprotive gradnji "Novog Sada na vodi" i uopšte, nestanka onog grada koji je važio za, možda i najlepši u Jugoslaviji. Oni su pokušali i to zvanično zatražili od Skupštine grada da samo jedan predstavnik 15 organizacija i inicijativa bude prisutan na sednici Skupštine Grada koja je održana u Skupštini APV Vojvodine i na kojoj je konačno usvojen Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada do 2030. godine. Na zvaničnu molbu nije stigao zvaničan odgovor nego su Novosađane, kojima se pridružilo i nekoliko "zgubidana" iz drugih mesta, ispred Skupštine APV, gde je zakazan protest, dočekali ograda, privatno obezbeđenje a potom i policija.

Aktivisti su pokušali da uklone ogradu, došlo je do guranja, koškanja a, bogami, i do prekomerne upotrebe sile, posebno od strane privatnog obezbeđenja. Znate one divne scene kad, em su petorica na jednog, em ga bace na pod pa mu onda još stave koleno na vrat. 

Moramo priznati da je obezbeđenje bilo sastavljeno delom od "opasnih" tipova koji su učili one malo zbunjene i mlađe kako se to radi. I to, "bez udaranja".

Na ove scene nasilja reagovali su građani, političke stranke, udruženja, a neke od njih su zatražile i smenu gradonačelnika Vučevića koji je prethodno izjavio da "mirno spava".

Organizatori su sutradan u 10 sati, na istom mestu, zakazali konferenciju za medije na kojoj će biti reči o primenjenom nasilju nad građanima, kao i daljim koracima u borbi protiv "štetnog Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030 i njegove primene".

Eh, ti "zgubidani", nemaju pametnija posla već po ovom "lepom" vremenu, umesto da sede u klimatizovanim prostorijama, ili idu na plažu, oni opet dolaze da nerviraju prvog čoveka našeg grada.

Izvor: mojnovisad.com