MILAN ĆULIBRK - Ima neka tajna vezaMilan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Država će u namensku industriju uložiti još 100 miliona evra i nastaviće da izvozi naoružanje, poručio je Aleksandar Vučić 22. jula. Кo ga je slušao sigurno je pomislio da „domaći izdajnici“ i „strani plaćenici“ jedva čekaju njenu propast, ali, srećom, Srbija ima predsednika koji to neće dozvoliti. Nego će, njima u inat, država uložiti još para. Samo, kad smo već kod toga, šta bi sa onih 145 miliona evra, koje je, 12. decembra prošle godine obećao – a ko drugi nego – Vučić? Tada je rekao da je „doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022“. Ako se ne varam, prvi kvartal je davno prošao, nekoliko dana pre 3. aprila. Je li tako, Srđane?

No, kolika god da je, predsednik pomoć obećava ne zato što, daleko bilo, voli oružje ili ima bilo kakve veze s njim, već što od tih fabrika živi 12.000 zaposlenih. A kako žive? I kakva im je budućnost ako su Кrušik i Zastava oružje 2021. završili u minusu od 17,5 plus 8,5 miliona evra? Ah, umalo da zaboravim, seća li se iko da je krajem 2019. Vučić rekao da će država u novu fabriku Borbeni složeni sistemi uložiti 45 miliona evra? E, i ona pravi samo minus – za dve poslednje godine 159 plus 112 miliona dinara. A praviće još veći, jer je vlast obećala da će baš u toj firmi zaposliti deo prekobrojnih radnika kragujevačkog Fijata. Pa, neka je sa srećom.

Nekad mi se učini da vlast ne zna šta radi. Jer, što više ulaže, gubici u državnim fabrikama su sve veći. Što bi rekao Mladen Delić, ljudi moji, je li to moguće? Mada, istine radi, profit privatnih trgovaca oružjem raste. Znači, to što se radi i nije uzalud, jer bar neko ima koristi. Ne znam samo zašto vlast za direktora Кrušika ili Zastava oružja ne dovede Mladena Bogdanovića. Pa, sa samo 10 zaposlenih već u drugoj godini postojanja firme Valir on je njen prihod nagurao na 6,5 milijardi dinara. Sam je, „uz malu pomoć prijatelja“, lane napravio za 40 i 60 odsto veći prihod od Zastava oružja i Кrušika, koji na platnom spisku imaju 5.100 radnika. I, kako vam se čini, pomaže li država više zaposlenima Valira ili Кrušika i Zastava oružja? Vlast je u pravu kada tvrdi da se neko svojski trudi da upropasti srpsku namensku. I to radi baš - namenski.

Više je nego očito da između države i privatnih trgovaca oružjem ima neka tajna veza. Uostalom, da li bi iko drugi osim države, i to baš ovakve kakva je naša, pre nego što reši da proda vilu u svom vlasništvu, sklopio ugovor o zakupu i to na 25 godina sa bilo kim, pa i sa Slobodanom Tešićem? Pa, ako neko drugi hoće da kupi tu vilu, kao svojevrsni bonus, bez posebne doplate, na poklon dobije i najvećeg trgovca oružjem u regionu – kao podstanara. I to do 2043. Tek posle tog roka možeš slobodno da se useliš u kuću koju si kupio od države. Sve transparentno i po zakonu.

Prošlu nedelju obeležila je i izjava novinarke BIRN-a i Vremena Jelene Zorić da u slučaj Jovanjica nije bio umešan Andrej Vučić. Predsednik joj se zahvalio što je rekla isto što i inspektor Slobodan Milenković, „ali to nikada niko nije hteo da objavi“. Uz ključnu poruku da su sada demantovane laži koje su širili opozicija i neki mediji, predsednikove reči prenosili su brojni njegovi glasnogovornici. Ali, (kao) po komandi, svi su „zaboravili“ da je Jelena Zorić rekla još ponešto. Da je, na primer, direktor BIA Bratislav Gašić bio u kontaktu sa Predragom Кoluvijom, prvooptuženim u slučaju najveće plantaže marihuane u Evropi. I da je izgleda BIA, preko bivšeg šefa beogradskog centra Mirka Škera, opoziciji podmetnula lažnu vest da je Andrej Vučić bio u vezi sa Кoluvijom. A da su u stvari sa Кoluvijom na vezi bili Gašić i Škero…

Кako je moguće da nikoga od nadležnih ne interesuje odgovor bar na pitanje ko je u ceo slučaj uvukao Andreja Vučića. Zar to ne interesuje ni njegovog brata? Samo, ako je Jelena Zorić u pravu, on ne bi smeo da se ljuti (samo) na medije koji su prenosili izjave opozicionih političara. Pre bi trebalo da se ljuti na one koji su im tu lažnu vest, iz nekih svojih razloga, dojavili. To nas opet dovodi do bezbednosnih službi, a zna se ko tamo vedri i oblači. Što nas opet dovodi do zaključka da ima neka tajna veza. A pre refrena istoimene pesme Bijelog dugmeta ide strofa: „Sidro koje lađu čuva, da ne bude buri plijen, tone skupa sa tom lađom, jer je ono dio nje.“