Politička organizacija Zdravka Ponoša zvaće se Srbija centar – skraćeno SRCE (Srbije)



Zdravko Ponoš, nakon višemesečne najave, i zvanično je predstavio svoj pokret „Srbija centar“ (SRCE), kao i tim koji će biti deo ovog pokreta.

Ponoš je na konferenciji u beogradskom Medija centru rekao da Srbija i dalje nema ni Skupštinu ni Vladu, a da je Beograd dobio gradskog menadžera i gradonačelnika koji su na te pozicije postavljeni zbog partijske poslušnosti.

– Glasači opozicije nezadovoljni su izbornim rezulatom, ali i odnosima unutar opozicije, ocenio je predsednik novoosnovanog SRCA i istakao da će se zalagati za saradnju opozicije, u najširem frontu. Opozicioni akteri nemaju pravo na ideološke pozicije, te smatra da taj najširi front treba da se bori za skidanje vlasti Aleksandra Vučića i izborne uslove.

Sem saradnje opozicije SRCE će se zalagati i za ulazak Srbije u Evropsku uniju i za to da „različitosti budu povod za dijalog, a ne podele i sukobe“.

Iz spiska onih koji će biti deo ovog novog pokreta na srpskoj političkoj sceni da se zaključiti da će glavna oblast Ponoševog SRCA biti spoljna politika. Čak desetoro njih su profesionalne diplomate i bivši ambasadori. To su dr Dušan Crnogorčević, Milovan Božinović, Rajko Bogojević, Slobodan Raković, dr Duško Lopandić, kao i bivši ambasadori dr Jelica Kurjak, dr Mihajlo Brkić, Zoran Basaraba, Zoran Vajović, Jovan Jovanović.

Među imenima su i infektolog Dragan Delić, naučni savetnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Bojan Dimitrijević, Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta, Bogdan Stojanović naučni saradnik na Insititutu za međunarodnu politiku i privredu. Tu su i privrednik Zoran Drakulić, koji je bio deo Ponoševog tima tokom predsednički kampanje, kao i bivši član Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i profesor sa Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić. Poznato ime je Dijana Vukomanović, bivša potpredsednica Socijalističke partije Srbije, a kasnije i članica Predsedništva i Foruma žena Narodne stranke Vuka Jeremića.

Drugoplasirani predsednički kandidat osvrnuo se i na izbore 3. aprila i njihovu kampanju.

– Kao predsednički kandidat Udružene opozicije nisam tražio ništa za uzvrat, osim jedinstva liste koja me predlaže. Dao sam sve od sebe da svi zajedno postignemo uspeh. Iako je postojala medijska zatvorenost, problemi unutar koalicije, kao i finansijska sredstva u 14 puta manjem iznosu u odnosu na prvoplasiranog kandidata, poverenje 700 hiljada birača je nešto što obavezuje. Jedini sam predsednički kandidat koji je pobedio na svom biračkom mestu, naveo je Ponoš.

Smatra i da su građani, onaj deo koji glasao za opoziciju rezigniran rezultatom i neslogom u opoziciji, te naveo da mu je žao što ta koalicija nije ostvarila rezultat koji je bio zacrtan.

Napomenuo je i da je rezultat koji je ostvario na predsedničkim izborima za trećinu bolji od rezultata koji je koalicija „Ujedinjena Srbija“ osvojila na parlamentarnim izborima.

Zalagaće se da se „dovrši posao“ što znači da je „država održiva, da više stvaramo nego što trošimo“, ali i da ona bude u službi građana, gde su svi građani prvog reda.

Kako je izgledalo samo predstavljanje?

Velika sala Medija centra bila je skroz puna. Predsednik pokreta u nju je ušao nešto iza 12 časova, a okupljeni su ga pozdravili dugim aplauzom. Na bini ga je čekala govornica i dva banera sa logom pokreta u obliku srca – čija polovina je ćirlično slovo S, a polovina latinično slovo C.

Ponoš je nakon svog obraćanja pozvao sve one koji su članovi pokreta da su popnu na binu uz šalu „Eto mene, eto vas – eto Pokreta“, nakon čega je spustio govornicu sa bine.

Među onima koji su se na bini našli su i Slobodan Ilić, bivši predsednik odbora Narodne stranke iz Stare Pazove koji je sa celokupnim odbore iz nje istupio nakon što je rasformiran jedan drugi – subotički obdor, zbog kako je Ilić govorio, učestvovanja u predsedničkoj kampanji upravo Zdravka Ponoša.

Ilić je tada za naš list rekao da će odluku o tome sa kime će politički aktivizam nastaviti doneti kasnije.

On nije jedini bivši član Narodne koji je danas bio u Medija centru. Sem njega prisutni su bili i bivši predsednik somborskog odbora Slobodan TrnjakovStefan Stančić iz Kraljeva, kao i Dejan Kulja iz Titela.

Na bini se našla i Sonja Pavlović, bivša narodna poslanica i zamenica predsednika organizacije „Građanska platforma“. U Skupštini je ušla nakon izbora 2016. godine na listi pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića.

Izvor: Danas