Pukovnica policije stala na stranu kolege: Inspektor Milenković bi trebalo da dobije policijsku zaštituPukovnica policije u penziji Slavica Radovanović, koja je izabrana za poslanicu Narodne stranke u Skupštini Srbije, izjavila je da bi inspektor Slobodan Milenković trebalo da dobije policijsku zaštitu, a da su se njegove kolege organizovale da ga obezbeđuju jer su ranije policajci ubijani kada su bili na tragu rasvetljavanja velikih krivičnih dela.

„Pretnja upućena Milenkoviću trebalo bi da bude proverena i da budu utvrđene činjenice“, rekla je Slavica Radovanović televiziji Nova S, prenela je Narodna stranka.

Ona je istakla da je Milenković „časno i pošteno radio svoj posao i da je osvetlao obraz policije“ hapšenjem osumnjičenih za proizvodnju marihuane na Jovanjici, a da je Dijana Hrkalović „nekredibilna da daje izjave protiv policajaca, imajući u vidu da je kao potpuno nezrela, neiskusna i policijski needukovana dobila mnogo visoka ovlašćenja i na značaju u MUP“.

„Radila sam u policiji 33 godine i tako nešto se nikada nije dogodilo. Policiji će biti potrebno mnogo vremena da se oporavi od takvih udaraca i od imidža koji je Dijana Hrkalović nametnula policiji“, rekla je Slavica Radovanović i dodala da je „suludo uvažiti izjave“ Dijane Hrkalović i njene navode o Milenkoviću, poput „radi drogu“.

„Šta to znači ‘radi drogu’’? U suštini to ne znači ništa. Pravi, iskusni policijski službenik bi medijima rekao da ‘postoji osnovana sumnja da je policijski službenik u nekom periodu učestvovao u preprodaji droge i na taj način stekao imovinsku korist’“, objasnila je Slavica Radovanović.

Ona je istakla i da je „potpuno suludo“ što tužilaštvo toliko uvažava i uzima u obzir reči Dijane Hrkalović, osobe protiv koje se vodi krivični postupak i koja je „umešana u mnoge afere za koje nisu pokrenuti postupci“, o jednom policijskom službeniku koji je „pošteno i časno radio svoj posao“.

„Policija je deo izvršne vlasti i policijski službenici imaju obavezu da rešavaju krivična dela i ako oni štite državu, onda bi u ovom slučaju država trebalo da štiti Milenkovića. Policija mora da štiti svoje pripadnike, a ne da ih tako pušta niz vodu“, rekla je Slavica Radovanović.

Dodala je da Milenković „nije mogao da radi sam“ i da su za hapšenje poput onog u slučaju Jovanjica, potrebne kontinuirane pripreme i prikupljanje obaveštenja i da se svaka akcija preduzima uz odobrenje tužilaštva.

Povodom poziva tužilaštva Milenkoviću, ona je navela da u MUP postoji nepisano pravilo, odnosno običaj da policijski službenik traži da razgovara sa svojim starešinama o pozivu koji je dobio od suda ili tužilaštva u svojstvu građanina i da sa njima napravi plan, odnosno „da mu se daju instrukcije šta bi i kako trebalo da kaže, a sve u zavisnosti da li se poziva zbog krivičnog dela ili samo davanja informacija“.

„Ako tužilac postavlja pitanja koja bi možda mogla da ugroze vođenje krivičnog postupka ili istrage, policijski službenik ima pravo da zatraži još malo vremena kako bi se konsultovao sa svojim neposrednim starešinama. Sve zavisi od slučaja“, rekla je Slavica Radovanović.

Izvor: FoNet, N1