ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Poplava dobrih kadrovaZoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Odahnuli smo kada se Goran Vesić odvezao u svom „vesomobilu“ iz gradske uprave Beograda. U strahu smo, doduše, i dalje da li će i sa koje nove funkcije nastaviti da, kako on to voli da kaže, unapređuje živote građana, ali građani Beograda nažalost sad mogu da kažu da imaju još jednu, možda i veću brigu.

Ne, nisu komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. Nisu ni suše, ni havarije energetskog sistema. Bar za sada. Nisu ni nestašica hrane ili nekakva biblijska najezda skakavaca. U pitanju je Miroslav Čučković. Dosadašnji gradonačelnik Obrenovca novi je Goran Vesić srpske prestonice. I taman kad smo mislili da niko ne može da bude gori Vesić od Vesića, čim je Vesić odjezdio u svom „vesomobilu“, u prazan prostor uplovio je čamcem, direktno iz Obrenovca, Miroslav Čučković. On će, kako je rečeno, biti zadužen za ravnomeran razvoj grada, a novi gradonačelnik Aleksandar Šapić je naveo da svako od članova njegovog tima ima rezultate i iskustvo u svojim oblastima, tako da - ako imamo u vidu minule rezultate Miroslava Čučkovića - po logici stvari strahujemo da bi Beograd mogao da završi poplavljen prilikom prve jače kiše koja ga bude zadesila. Ali ravnomerno!

Ono na šta svakako možemo računati jeste da ćemo sigurno imati jednog mirnog i staloženog gradskog menadžera, koji neće dizati paniku zbog svake sitnice. Ako se sećate, Čučković je tokom poplava u Obrenovcu 2014. godine, između ostalog, vodio računa da građani ne budu uznemireni previše zbog toga, o čemu je posvedočio Vojin Nestorović, jedan od tadašnjih direktora elektrane „Nikola Tesla“. „Predložio sam da se uključe sirene, ali Čučković je mislio da bi to izazvalo paniku! Dovoljno je, rekao mi je, da idu kajroni na lokalnoj TV MAG. Znajući šta se sprema, to veče sam pomahnitalo zvao prijatelje i upozoravao ih da odmah pakuju stvari i beže. Veliki broj njih uspešno se evakuisao pre same katastrofe“, rekao je tada Nestorović.

Ako smo Vesiću zamerali to što se bavio Beogradom previše i to ne na dobar način, onda bi donekle trebalo da budemo zadovoljni ako se Čučković ne bude previše bavio gradom i njegovim građanima. Nadajmo se da sa svojim prethodnikom ne deli fetiš prema obaranju drveća i prevrtanju kamenih kocaka, a sa ostalim ćemo se već nekako izboriti, recimo sa Čučkovićevim fetišom da neumereno hvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića. I naravno, svakako možemo da krenemo potencijalnim okolnostima u susret i nabavimo svi po jedan gumeni čamac, zlu ne trebalo, ako Čučković odluči da nas ne uznemirava takvim trivijalnostima kao što je poplava.

Takođe, bilo bi dobro i da, ako je već Šapić uzeo Čučkovića za pomoćnika, ne krene i Čučković njegovim stopama i za svog pomoćnika povuče Milorada Grčića, kojeg je nedavno zaposlio u obrenovačkoj gradskoj upravi kad je ovaj dobio šut-kartu u EPS-u. Poplave bismo nekako još i preživeli, ali da Beograd usred debelog minusa ostane bez struje i da u toplanama umesto mazuta zateknemo blato, to bi bilo previše. Lakše bi nam pala i najezda skakavaca koji na leđima nose komarce zaražene virusom Zapadnog Nila.