DRAŽA PETROVIĆ - Šta čita Šapić



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Mi još uvek nismo ovladali veštinom čitanja budućnosti, a naročito ne čitanja vremenskih nepogoda – izjavio je Aleksandar Šapić povodom nevremena koje je Beograd pretvorilo u olimpijski bazen, san svakog vaterpoliste.

- Ovo je mali korak za mene, ali veliki za vaterpolo – pomislio je Šapić kada je video po ulicama Beograda svoj san, pregršt spontano napravljenih olimpijskih bazena, i taman kada je izdao naređenje da se u svim poplavljenim ulicama postave dva golića za vaterpolo kako bi građani mogli da se posvete ovom plemenitom sportu, setio se da nije više vaterpolista nego gradonačelnik Beograda.

I otkrio nam dugo čuvanu javnu tajnu – Srbija i Srpska napredna stranka nemaju osposobljene kadrove za čitanje budućnosti, samim tim i čitanje vremenskih nepogoda. Istina, Srpska napredna stranka nema mnogo kadrova koji su ovladali ni drugim vrstama čitanja, ali to je deo njihovog šarma, jer, recimo, čitanje knjiga nikom ništa dobro nije donelo, dok čitanje budućnosti i čitanje vremenskih nepogoda zna biti korisno.

Situacija sa čitanjem budućnosti u našoj zemlji i našoj najvećoj stranci je, dakle, katastrofalna: Vidovita Zorka i Balkanska proročica Kleopatra davno su otišle u penziju, Nostradamus umro, Tarabići se upokojili Gospodu, Milan Tarot negde nestao, Ljubiša Trgovčević prešao u privatni biznis…

- Užas! – uzdahnuo je Šapić, shvativši da je ostavljen na milost i nemilost totalnim amaterima za čitanje budućnosti, meteorolozima, čija je vidovidost veoma upitna, jer zna bar tri slučaja kada su najavili kišu, a pao sneg, osam slučajeva kada su najavili sneg, a pao grad, i bar jedan slučaj kada su najavili obilne padavine, a niko nije pao.

Od aktuelnih članova Srpske napredne stranke koji poseduju paranormalne sposobnosti za čitanje budućnosti, Šapić je samo jednog involvirao u svoj tim, gradskog menadžera Čučkovića, ali ni on nije baš neka sigurica. Kada su bile one poplave 2014. u Obrenovcu, Čučković je preporučio Obrenovčanima da ne izlaze iz svojih domova, imao je viziju da je to samo neka prolećna kišica, pa su građani Obrenovca, kada se ispostavilo da ipak nije kišica, danima napuštali svoje domove pomoću čamaca ili plivajući leđno, prsno i kraul.

I baš zato je na konferenciji za štampu Šapić očajnički rekao: „Mi još uvek nismo ovladali veštinom čitanja budućnosti, a naročito ne čitanja vremenskih nepogoda“, jer u Srbiji i SNS nema osposobljenih kadrova koji bi u budućnosti pročitali da će sutra padati kiša 50 litara po kvadratnom metru. Osim nepouzdanih meteorologa, od kojih budućnost bolje čita čak i Čučković.

- Ima samo jedan čovek u Srbiji koji zna da čita budućnost, koji zna već u junu da će biti teška zima, ali ne mogu ja tog čoveka da cimam za svaku sitnicu, ima on i drugih obaveza – setio se Šapić predsednika Vučića, valjda jedinog priznatog i ovlašćenog čitača budućnosti u Srbiji, koji je do sada imao paranormalne sposobnosti da čita samo svetlu budućnost, a od nedavno sve češće čita i tamnu budućnost.

Ako bi Srbija angažovala predsednika da pored svih državničkih poslova najavljuje i takozvani Žuti meteoalarm, Srbija bi stalno imala upaljen Žuti meteoalarm, zato što predsednik stalno ima viziju da će se Žuti odnekud vratiti i opljačkati Srbiju.

Žuti su dobri, smatra predsednik, samo ako pređu na njegovu stranu, pa je tako Žuti Šapić prešao na tu stranu i daleko dogurao, iako se već posle dve nedelje mandata udavio u kišurini, pa je počeo da smišlja razna interesantna obrazloženja svog prvog neuspeha.

– Ovde je sada najmanje važno ko je kriv, na Boga ne možemo da utičemo – izjavio je Šapić na onoj konferenciji za štampu, otkrivši da je meteorologija nauka koja pokušava da pronikne u planove Boga, pa je dobar meteorolog samo onaj koji uspe da bar malo utiče na Boga.

Recimo, da kaže Bogu: „Gospode Bože, da li biste nam otkrili sedmični plan padanje kiše u Beogradu?“

A Bog, ako je baš dobro raspoložen, ponekad otkrije kada će padati kiša i kojim intenzitetom, ali ako nije dobro raspoložen, pošalje potop a da prethodno nikome to ne najavi, čak ni Šapiću.

A Gospod Bog je tog utorka sedeo negde tamo gore i dosađivao se. Jul zna biti dosadan mesec, pa je Bog rešio da baci u iskušenje nekoga u ovozemaljskom svetu.

- Sad ću da zeznem onog Šapića, grešan je – rekao je Bog i potopio Beograd.

Tako da Šapić planira niz preventivnih mera kako se ništa slično u budućnosti ne bi desilo. Već na prvo sledeće Bogojavljanje, smislio je plan, plivaće za Časni krst, te će, veruje Šapić, možda tako uspeti da uspostavi bolje odnose sa Bogom. Jer ko prvi stigne do Časnog krsta na Bogojavaljanje, ubeđen je gradonačelnik Beograda, taj će imati privilegiju da mu Bog ponekad javi šta će padati tog i tog dana. A možda mu Bog dojavi i koliko će pasti litara po metru kvadratnom.

Pod dva, Šapić je odlučio da pokuša da ovlada čitanjem budućnosti, da završi neki specijalizvani kurs, možda i doktorira na tu temu, pa će bar izgledati kao načitan čovek.

I na pitanje „Koja vam je omiljena knjiga?“, uvek će moći da kaže: „Moja omiljena knjiga je Budućnost! Čitam je redovno!“