DRAŽA PETROVIĆ - Narodne epske pesme o dronovima



Draža Petrović, kolumna za ''Danas''

Ima onaj vic koji opisuje situaciju kada u vreme SFRJ pričaju jugoslovenski i bugarski graničar, pa bugarski počne da zapitkuje: „Je li bre, bratko, šta ćete vi ako vas napadne Italija?“

Jugoslovenski graničar rutinski odgovori: „Za njih je zadužena naša Peta armija!“

A šta ćete vi, pita Bugarin, ako vas napadne Mađarska.

„Za njih je zadužena naša Treća armija!“ – brzo će Jugosloven.

A šta ćete vi, pita Bugarin, ako vas napadne Grčka!

„Za njih je zadužena naša Druga armija!“ – spremno će SFRJ graničar.

Onda se Bugarin okuraži, pa priupita ključno pitanje: „A šta ćete vi, bratko, ako vas napadnemo mi, Bugari?“

Jugoslovenski graničar pogleda u tefter, lista, lista, pa nađe i taj podatak: „Za vas je zaduženo lovačko društvo iz Leskovca!“

Istorija se ponavlja, ali nije vic, tek pričaju ovih dana srpski i kosovski policajac na administrativnoj liniji kod Jarinja, pa kosovski pita srpskog: „A šta ćete vi ako vas mi sa Kosova napadnemo dronovima.“

Srpski policajac pogleda u tefter i hladnokrvno kaže: „Za vas je zaduženo Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana pod komandom vrhovnog komandanta“ – uzdahne Srbin, iako bi, veruje se, čak i Lovačko društvo iz Leskovca, ono koje je u vicevima bilo zaduženo da nas brani ako SFRJ napadne Bugarska, moglo da se izbori sa tim sićušnim neprijateljem zbog koga je predsednik Vučić digo MIG-a. I to ne jednog, nego više komada MIG-ova.

Od dronova ostali su samo dronjci – ponosno je prekjuče izjavio taj MIG 29, jedan od srpskih heroja koji su u borbi prsa u prsa iznad Raške razbucali nekoliko neprijateljskih dronova u epskoj bici kakva se ne pamti na ovim prostorima još od kada je kolegu iz Informera ona dama šutnula u predelu pozadinstva, mučki s leđa.

Ako šut u zadnjicu i mora da se izvede mučki s leđa jer niko još nikoga nije šutnuo u zadnjicu spreda, i napad dronovima izveden je takođe mučki s leđa, sa Kosova, iz srca Srbije.

Pa će srpski narod ubuduće govoriti – ne razbucao ga ko Panta pitu – ili razbucao ga ko mače muškatle – već razbucao ga ko srpski MIG kosovskog drona u jesen 2022. godine.

Sve je počelo tog dana kada je slavna srpska PVO koja je jednom prilikom srušila i „nevidljivog“, uočila neke dve-tri tačke na nebu, skoro nevidljive tačkice, ali naša tajna je baš u tome što uočavamo i nevidljive.

Onda su iz PVO o pojavi tačkica javili vrhovnom komandantu, a vrhovni komandant je izdao naređenje da se odmah podigne ratna avijacija, da tačkice budu neutralisane. I bi tako.

E sad, kada srpska narodna epika jednog dana bude formirala Nezavisni postkosovski ciklus, svakako da će deca po školama morati da analiziraju pesme nastale u to vreme, pa će analize pesama na časovima srpskog izgledati ovako:

Dolećeše dva vrana drona
Od Kosova polja širokoga,
I padoše na bijelu kulu,
Baš na kulu slavnoga Vučića;
(ANALIZA KNJIŽEVNOG DELA: U ovom stihu narodni pesnik opisuje kako su dronovi crne boje tog jutra poleteli iz takozvane Republike Kosovo, tačnije sa Kosova & Metohije i pali na bijelu kulu slavnoga Vučića, što uopšte nije istorijski fakat, jer da su vrani dronovi odmah pali, niko ne bi dizao MIG-ove 29 da jure dronove i ruše dronove, al narodnim pesmama ne treba slepo verovati, osobito jer su ih pisali slepi guslari).

Jedan dron grakće, drugi dron progovara:
„Da l’ je kula slavnog Vučića?
Il’ u kuli nigđe nikog nema?“
To iz kule nitko ne čujaše.
Već to čula carica Brnabićka,
Pa izlazi pred bijelu kulu
I prozbori glasno, pošto tu nije bio on:
We will shoot down every drone.
(ANALIZA KNJIŽEVNOG DELA: U ovom stihu opisuje se kako je carica Brnabićka videla dva vrana drona, a pošto je slavni Vučić upravo izašao da izda naređenje da se podigne borbena gotovost zbog lociranja dva drona u srpskom vazdušnom prostoru, hrabro je zapretila dronovima istorijskim rečima: We will shoot down every drone, pa su se dronovi istraumirali i krenuli u povlačenje pod pretnjom da će biti srušeni momentalno).

Ona pita dva vrana drona:
„Oj Boga vam, dva vrana drona,
Otkuda ste jutros polećeli?
Nijeste li od polja Kosova?
(ANALIZA KNJIŽEVNOG DELA: Tu vidimo lukavost carice Brnabićke koja je pokušala da sazna da li su dronovi poslati s Kosova da špijuniraju naše kasarne, pa su dronovi već pobegli glavom bez obzira jer ih je carica Brnabićka odmah provalila. U pesmi „Dolećeše dva vrana drona“, dakle, otvara se mogućnost da naša vojska u to vreme kada se dešava pesma, nije ni morala da podiže MIG-ove, mogla je na dva drona da pošalje jednu Brnabićku i bezbednosna kriza bila bi rešena ekspresno).
Neka se za MIG-ove pripreme komarci, čim krene sezona zaprašivanja.