SVETISLAV BASARA - Russia yesterday



Piše: Svetislav Basara

Već sam u više navrata pisao da Rusija džabe baca pare na osnivanje kanala RT na srpskom jeziku i da bi za stvar „ruskog sveta“ i kret*nizacije širokih narodnih masa bila mnogo probitačnije da u Rusiji i Belorusiji pokrene televizore Pink i Hepi na ruskom. Srpska „mala lađa“ je još davnih dana titanijumskim lancima privezana za veliki ruski brod i vazda ko zapeta puška čeka da potone sa njim.

Iako se onaj mahniti Solovjov - zbog koga se istoprezimeni Vladimir okreće u grobu - i glavnokomandujuća RT, Simonijan, svojski trude da nadmaše srbske TV jurodivce, lupadžije i konfabulatore, džaba kreče naprosto zato što govore ruski, a na prebogatim ruskom jeziku se ne može ni približno lagati, mastiti i bulazniti onoliko koliko na srpskom. Kao što se, npr., na još bogatijim engleskom i francuskom ni izbliza ne može psovati i napušavati kao na našem jeziku.

Sve ovo što sam rekao naravno da je vrlo dobro poznato ruskom „tamo gde treba“, ali osnovna ideja kremaljskih propagandista i nije dodatno raspirivanje putinofilije - nema se više kud, rastvor je zasićen - srpska Raša tudej je za Moskvu isto ono što su za Beograd tablice KM i RA - zap*šavanje teritorije, i to mnogo ozbiljnije od reg. tablica, jer, za razliku od tablica, iza RT stoji mnooogo tenkovskih divizija i atomskih bombi. Na koje - odbijajući da zabrani RT - računa i Beograd, iako bez krčmara. Iako se nebrojeno puta zaj*bao u računu.

No, dobro. Rekoh da ne razumem Rusiju što baca pare na suštinski nepotrebnu televiziju, ali još manje razumem grdno ibretenije Krugova dvojke i Euromahale nad vešću da će RT pre ili kasnije biti puštena u pogon. Pre svega, gledanje RT - bar u prvo vreme i bar dok se drugačije ne naredi - neće biti obavezno. Idemo dalje. Sve da Rusija i pobedi - u šta i Kremlj čisto sumnja - pa gledanje RT-a postane građanska obaveza, šta će to videti (i čuti) na RT-u što, ako su ludi pa gledaju, odavno ne gledaju i ne slušaju na domaćim televizorima.

Bilo je predvidivo da će furtutma oko srpskog RT rezultirati raskošnom niskom bisera iz hiperprodukcije srpske zaumnosti, npr. „dozvolom (za početak) rada RT Balkan, Srbija se pokazala kao poslednje oaza medijskih sloboda u Evropi“.

Ipak, iako još nije obavezno, da ne bih pisao „napamet“, stisnuh muda i zavirih na sajt „oaze medijskih sloboda“, zametak televizije RT. I - šta kažem? Na šta to liči? Mislim vizuelno. Šta reći - na enterijer ruskog konzulata u Mjanmaru. A kakav je sadržaj? Sadržaj je krunski dokaz o nepotrebnosti RT Balkan, jer se najnoviji feud dinastije Milinčić mirne duše - i sa mnogo više razloga - može zvati RT Politika, kao što se Politika još mirnije duše može zvati Komsomolskaja pravda na srpskom. (Uz napomenu da je Politikin grafički dizajn bolji.) A ko piše, govori i snima za RT Balkan? Eh, ko, Ljilja Smajlovićka, Bazdulj, Boban Reljić, Slobodan Antonić i Ković (omiljeni profesor navijača Zvezde). Da li nešto nedostaje? Da. Ukrštene reči i Zadruga.