MILAN ĆULIBRK: Neverovatno da specijalac ima pet plata nastavnika i dve lekaraUrednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je u Novom danu, povodom najave o plati za specijalce od 320.000 dinara, da je "neverovatno šta se radi". "Jedan specijalac imaće platu kao pet nastavnika. Neverovatno je šta se radi, specijalac da ima duplo veću platu od lekara specijaliste, pritom se to ne radi ispod žita, tajno, nego se naglas, javno komunicira", kaže.

Kako je rekao, zima je do sada bila topla i „svi smo imali sreće“.

„Ne da je vlast imala sreće, svi smo imali sreće, bilo bi pitanje šta bi bilo sa grejanjem, potrošnjom, koliko bi to koštalo, da su temperature sve vreme bile ispod nule, svaki dan iznad nule je dobitak za sve nas“, kaže on.

Prema njegovom rečima, „ono što je vlast uspešno uradila jeste da je fokus prebacila potpuno na drugu stranu“.

„Stalno slušamo da plate rastu u evrima, kao da je to realni rast, nije realni rast, jer evro ne vredi kao pre. Pre 10 godina ste za 100 evra mogli da kupite više dinara nego danas, a mogli ste da kupite više robe nego danas. I u evrozoni evro vredi 10 odsto manje nego prošle godine“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „nema tu izvlačenja iz konteksta“.

„Građani Srbije sa svojim platama kad odu u trgovinu, plate mogu da dostignu sledeće godine i 1000 evra, pitanje je osnovno šta ćete vi s tim moći da kupite“, kaže on.

Osvrnuo se i na najave o platama specijalcima i do 320.000 dinara.

„Jedan specijalac imaće platu kao pet nastavnika. Neverovatno je šta se radi, specijalac da ima duplo veću platu od lekara specijaliste, pritom se to ne radi ispod žita, tajno, nego se naglas, javno komunicira“, kaže i ističe da „nije bolje da ćutimo, jer će jednog dana neko reći ‘niko se nije bunio'“.

Kako je rekao, „mi u Italiju i Nemačku izvezemo svaki četvrti evro“.

„Kad oni upadnu u recesiju, pada i naš izvoz. To će se odraziti na nas, ne očekujem da ćemo imati recesiju, možda ćemo imati u prva dva kvartala, jer nažalost taj negativni trend traje nekoliko kvartala zaredom“, kaže on.

Izvor: N1 Beograd