Ko je Marko Janketić, glumac koji poslednjih dana dobija pretnje?



Glumac Marko Janketić poslednjih dana dospeo je u žižu javnosti zbog pretnji koji je dobio nakon što je pričao o Srbiji, urušenim institucijama i tome da bi savetovao svoje ćerke da „spakuju kofere"... Podsećamo vas na njegova dosadašnja glumačka ostvarenja i detalje iz biografije.

Marko Janketić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac široj javnosti poznat po ulogama u filmovima i serijama „Šišanje“, „Ubice mog oca“, „Bićemo prvaci sveta“, „Dara iz Jasenovca“ i drugima.

Rođen je 13. jula 1983. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Marko je sin glumaca Mihaila Miše Janketića i Svjetlane Knežević, pa zato i ne čudi što je veoma rano ušao u svet glume.

Igrao je, kako prenosi Biografija.org, u predstavama Malog pozorišta „Duško Radović“, a 2007. godine je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Igrao je ili igra u predstavama „Vrat od stakla“, „Pod žrvnjem“, „Klaustrofobična komedija“, „Derviš i smrt“, „Pedeset udaraca“, „Lorencačo“ i drugima. Od 2015. godine je stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Ostvario je zapažene uloge u filmovima i serijama „Beli, beli svet“, „Krugovi“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Bićemo prvaci sveta“, „Ubice mog oca“, „Dara iz Jasenovca“ i drugima.

Bavi se sinhronizacijom filmova i serija za studije Laudvorks, Livada Beograd, Mobi, Supersonik i Prizor.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su dve Godišnje nagrade JDP-a, Nagrada „Ljubiša Samardžić“, Nagrada „Dr Branivoj Đorđević“ i druge.

Detinjstvo i školovanje – radio i kao stolar

Janketić je odrastao u umetničkoj porodici, s obzirom na to da su njegov otac Mihailo Miša Janketić i majka Svjetlana Knežević bili veoma cenjeni glumci.

Njegova mlađa sestra Milica Janketić je takođe glumica, dok se sestra Iva profesionalno bavila baletom.

Za razliku od ostale Mišine i Svjetlanine dece, najstariji sin Radomir nije se opredelio za umetnost, nego radi u policiji.

Kako je Marko jednom prilikom ispričao, odrastao je u domu punom ljubavi, piše Bigrafija.org.

Ipak, priznao je da nije voleo školu i da je često bežao sa časova. Po završetku osnovnog obrazovanja pokušao je da upiše industrijski dizajn, međutim nije u tome uspeo. Umesto dizajna upisao je trogodišnju Drvno-prerađivačku školu, smer za duborez i dizajn nameštaja.

S obzirom na to da je oduvek voleo da crta, bio je srećan što je odabrao baš tu školu. Priznaje da je mnogo naučio i da mu je bilo zanimljivo da pravi različite proizvode od drveta. Veća želja da se bavi glumom rodila se tokom srednje škole.

Tada je počeo intenzivnije da čita i da se priprema za polaganje prijemnog ispita.

Prvi pokušaj je završio neuspehom jer su profesori smatrali da nije još uvek dovoljno zreo da studira na Fakultetu dramskih umetnosti. Nije želeo da pokušava da upiše nešto drugo, nego je tu pauzu iskoristio kako bi radio kod strica u stolarskoj radnji.

Naredne godine je trebalo ponovo da se prijavi na FDU u Beogradu, međutim, odustao je od te namere, jer je njegov otac tada preuzimao novu generaciju studenata, pa bi njegov eventualni ulazak na FDU mogao da se smatra nepotizmom.

Umesto toga, Marko je izašao na polaganje prijemnog ispita na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Primljen je na Akademiju u klasu profesora Borisa Isakovića.

Diplomirao je 2007. godine.

Pozorišna karijera – već sa 12 na daskama koje život znače

Kako je rano pokazao talenat i želju da se bavi glumom, Marko Janketić je počeo da igra predstave u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Već sa 12 godina glumio je u predstavi „Bašta sljezove boje“ nastaloj po istoimenoj pripovetki Branka Ćopića. To je jedna od prvih predstava u kojoj je glumio rame uz rame s ocem Mihailom Mišom Janketićem. Partnerka mu je tada bila i mlada glumica Hana Selimović.

Nastavio je i kasnije da sarađuje sa Pozorištem „Duško Radović“, a publika je, između ostalog, mogla da ga gleda u ulozi Džo-Džoa u predstavi „Srce jednog boksera“. Nakon što je diplomirao na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu počele su da pristižu i brojne druge uloge.

Tako je u Sartrovom (Jean-Paul Sartre) komadu „Prljave ruke“ u režiji Nikite Milivojevića scenu delio sa svojim profesorom Borisom Isakovićem, Svetozarom Cvetkovićem, Milicom Mihajlović, Feđom Stojanovićem i drugima.

Kako je jednom prilikom kazao, predstava „Derviš i smrt“ u režiji Egona Savina koja je premijerno izvedena u sezoni 2008/09 u Narodnom pozorištu u Beogradu otvorila mu je mnoga vrata. Marko je tumačio mladića, dok je glavnu ulogu odigrao njegov kolega Nikola Ristanovski.

Kao mlad glumac Marko je dobio priliku da tumači lik milicionera Vuleta u „Klaustrofobičnoj komediji“ Dušana Kovačevića u Zvezdara teatru. Savu odžačara igra Ljubomir Bandović, dok se u ostalim ulogama smenjuju Nevena Ristić, Zoran Cvijanović, Slavko Štimac i drugi.

U Narodnom pozorištu igrao je Oresta u komadu „Elektra“ i Gileta u predstavi „Naši sinovi“. Sarađivao je i sarađuje s Ateljeom 212 na predstavi„Pedeset udaraca“ i pomenutom komadu „Prljave ruke“. Publika Bitef teatra može da ga vidi u predstavama „Adresat nepoznat“, Mali mi je ovaj grob i drugima, dok u Jevrejskom centru za kulturu igra u predstavi „Hindus hoće u Bronks“. Marko Janketić je od 2015. godine stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na sceni JDP-a ima priliku da igra Vlajka Bujića u predstavi „Vrat od stakla“, Mladena u komadu „Pod žrvnjem“, dok u predstavi „Lorencačo“ tumači Lorenca di Medičija, Izgnanika i Građanina.

U „Razbijenom krčagu“ tumači Ruprehta, a u predstavi „Mesec dana na selu“ Aleksija Nikolajeviča Beljajeva. Marko igra Gospodina Ponca u predstavi „Tako je (ako se vama tako čini)“, Petra u „Šumi“ i Lorana u „Tartifu“.

Sekretar je u Ibsenovoj „Nori“, a Pavle Marić u predstavi „Pokojnik“.

Janketić je u periodu od 2017. do 2019. godine dva puta dobio Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


Filmovi i serije

1998. Tri palme za dve bitange i ribicu

2010. Beli, beli svet

2010. Šišanje

2011. Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem

2011. Kutija

2013. Krugovi

2013. S/Kidanje

2014. Spomenik Majklu Džeksonu

2014. Branio sam Mladu Bosnu

2014. Peti leptir

2015. Bićemo prvaci sveta

2015. Bez stepenika

2015. Otadžbina

2015. Poslednji panteri

2015. Branio sam Mladu Bosnu (TV serija)

2016. Dojč kafe

2016. Prvaci sveta 2016. ZG 80

2016. Ubice mog oca

2017. Santa Maria della Salute (TV serija)

2018. Beogradska trilogija

2018. Jutro će promeniti sve

2018. Zaspanka za vojnike

2019. Reži 

2019. Državni službenik

2019. Grupa

2020. Dara iz Jasenovca

2021. Tri muškarca i tetka 

2021. Budi Bog s nama

2021. Toma


Sinhronizacije

2013. Bidaman: Unakrsna vatra

2013. Zambezija

2013. Kruds

2013. Kumba

2013. Kuća velikog mađioničara

2013. Oktonauti (Laudvorks)

2013. Turbo

2013. Čuvari tajnog kraljevstva

2014-2015. Kako da dresirate svog zmaja

2016. Ledeno doba 5: Veliki udar

2019. Aladin 


Predstave: „Vrat od stakla“, „Pod žrvnjem“, „Lorencačo“, „Mesec dana na selu“, „Razbijeni krčag“, „Tako je (ako vam se tako čini)“, „Šuma“, „Tartif“, „Nora!“, „Pokojnik“, „Klaustrofobična komedija“, „Elektra“, „Derviš i smrt“, „Naši sinovi“, „Pedeset udaraca“, „Prljave ruke“, „Srce jednog boksera“, „Adresat nepoznat“, „Mali mi je ovaj grob“, „Hindus hoće u Bronks“ i druge.

Izvor: N1 Beograd