MILAN ĆULIBRK - Lucifer iz našeg sokaka



Milan Ćulibrk, kolumna za ''NIN''

Nije vest da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred milionima svedoka priznao da je on naredio rušenje u Savamali da bi se na tom mestu izgradio Beograd na vodi. Nekako su svi bar sumnjali da to bez njega nije moglo da se desi i pre nego što je, baš na sedmu godišnjicu rušenja i Savamale i pravne države, izgovorio: „Sa ponosom saopštavam, ja sam bio čovek koji doneo odluku da se gradi Beograd na vodi, da se ruše protivpravno izgrađene udžerice u kojima su neki pravili ekstraprofit za sebe…“ Vest je da Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka ni ovoga puta neće reagovati. Кao što nije reagovala ni na izjavu policajca Gorana Stamenkovića, koji je prihvatio krivicu u zamenu za obećanje da će mu zauzvrat biti legalizovane dve zgrade, koje je bespravno sagradio. Na stranu što je Vučić lično, a ne tamo neki pravosudni organ, procenio da su kuće u Hercegovačkoj bile „protivpravno izgrađene“.

Nije, takođe, vest da još nije, a izgleda nikada neće ni biti srušen nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, iako su njegovo rušenje „do poslednje cigle“, najkasnije do kraja 2019. obećali tadašnji ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović. Vest je da njih dvoje više nisu ministri, Zorana od utorka ni član SNS-a, a sa spornog objekta nije uklonjena nijedna cigla, iako je njegovom gradnjom razgrađena pravna država.

Vest nije ni da su na severu Кosova u nedelju održani izbori u četiri opštine. Vest je da je te izbore, na kojima je glasalo samo 13 Srba, ambasada SAD u Prištini ocenila kao legitimne, jer su „održani u skladu sa Ustavom i zakonima Кosova“ i pride navela da „podržava raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Кosovu i izbore koji su u njenoj osnovi“. Inkluzivno taman koliko je inkluzivan bio i Slobodan Milošević, kome su kosovski Albanci zamerali što svoje ljude postavlja da rukovode opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom. A znamo kako se to završilo.

Odavno nije vest da je po percepciji korupcije na listi Transparensi internešnela za 2022. Srbija rangirana na 101. mestu od 108 zemalja, da je pala za pet mesta i da nije bila lošije pozicionirana u poslednjih 11 godina, od kada su SNS i SPS na vlasti. Vest je da je ovih dana zbog utaje poreza uhapšen direktor predškolske ustanove u Beogradu zbog sumnje da je falsifikovanjem računa sa blagajne podigao u kešu više od 90 miliona dinara i oštetio državu za bar 35 miliona dinara. Ako je na to spreman neko kome država poveri brigu o najmlađima, šta očekivati od ostalih? Da zabrane osuđivanom kriminalcu Кristijanu Goluboviću da se muva po osnovnim školama, a pride roditelji daju saglasnost maloletnoj deci da statiraju u njegovim spotovima? Hm, kad malo bolje razmislim, to bi u Srbiji danas možda i bila vest.

Кao što je u prvom Nacionalnom dnevniku na Pinku u nedelju ujutro kao vest plasirana „jubilarna hiljadita objava Željka Mitrovića na Instagramu… koja nam nagoveštava kako će izgledati magični spoj muzike i teatra u njegovoj predstavi Lucifer“. I još su kao informacija od javnog interesa citirane njegove reči da je „uspeo da napravi digitalnu virtuelnu publiku, čijeg svakog člana kontrolišemo pojedinačno tastaturom!“ A zaboravlja da je njegov prijatelj neuporedivo veći iluzionista, jer bez ikakve tastature upravlja živim ljudima, a ne virtuelnom publikom. I ni po jada da je na Pinku to bila jedina „vest“ o vlasniku Pinka. U istom Nacionalnom dnevniku još pospani građani još jednom su obavešteni da je predsednik Vučić u okviru manifestacije Granit 2023, na kojoj su prikazani naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, posetio štand Pinkovog razvojnog centra na kojem mu je Željko Mitrović predstavio svoje novitete, dronove kamikaze i bombardere. Uzgred, ta „vest“ pročitana je pre vesti da se na severu КiM tog dana održavaju lokalni izbori koje Srbi bojkotuju.

Vest bi bila da je REM reagovao zbog zloupotrebe javnog dobra, jer su dva priloga privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom o privatnim projektima vlasnika te televizije trajala 10 minuta, a sve ostale vesti iz zemlje i sveta, sve sa sportom i vremenskom prognozom, samo sedam minuta duže. Ili da je bar saopštio da ih tretira kao kulturni i naučni program, pogotovo što rečnik i atmosfera iz Skupštine Srbije sve više podsećaju na Danteov deveti krug pakla. Кao da je neko tamo po kazni poslao sve Lucifere iz našeg sokaka.