Bakić: Režim se uplašio, Pink je duhovna trovačnica



Sociolog Jovo Bakić izjavio je, komentarišući spot na Pinku u kom je nazvan ideologom nasilja, da se vlast "uneredila od straha", kao i da je "Pink tu da vrši propagandu i da zaglupljuje".

Iako je u spotu zloupotrebljena njegova izjava od pre nekoliko godina, Bakić kaže da su u pitanju reči iza kojih stoji i danas. „Ja bih zaista voleo da ih jurim po ulicama i mislim da će se to i desiti“, rekao je Bakić za portal N1.

Pink je, naime emitovao spot u kom Bakića optužuje da je ideolog nasilja, a više predstavnika opozicije targetira kao nasilnike. Na početku spota je i Bakićeva izjava od pre nekoliko godina u kojoj kaže: „Ja bih voleo da postoji kritična masa i da ih jurimo, voleo bih da ih jurimo po ulicama…“

Bakić navodi da nije nimalo iznenađen ovim spotom:

„To je očekivano. Ne možete vi od jednog režima koji je potpuno kriminalizovan očekivati neko kulturno ponašanje koje bi bilo u skladu sa normama civilizovanog društva. Tako da Pink je tu da vrši propagandu i da zaglupljuje“, ističe sociolog i dodaje:

„To je jedna duhovna trovačnica i normalno je da ta duhovna trovačnica radi punom parom sve vreme u korist režima jer su simbiotički vezani, ne mogu jedno bez drugog. Nisam iznenađen i nisam uopšte pogođen jer se to od njih očekuje. U neku ruku mi i prija. Kad vas neko nedostojan prezire i napada to pokazuje da nešto i vredite“.

Bakić ističe i da je sasvim izvesno da se režim uplašio.

„Upotrebili su reči koje sam rekao pre nekoliko godina iza kojih stojim i danas. Ja bih zaista voleo da ih jurim po ulicama i mislim da će se to i desiti, makar ja ne bio tu, možda me smrt pretekne…Oni će biti jureni po ulicama. To je više nego izvesno. Kažem i danas to što sam rekao pre nekoliko godina, ali oni, da bi montirali su iskoristili moje reči za taj mali uradak propagandni. To je, naravno, od njih opet očekivano. Uneredili su se od straha i onda su morali da nešto u rade i u toj nervozi napravili su propagandni spot“, istakao je on.

Dodaje da njihovo biračko telo može da bude time zadovoljno, ali da ipak u ovom društvu postoji nešto što nije njihovo biračko telo. „A i u njihovom biračkom telu, nadam se, ima razumnih ljudi“, kaže.

Na pitanje da li se emitovanje ovog spota može protumačiti kao prebacivanje odgovornosti za rast nasilja u društvu i pokušaj da se odbrani Pink da Željka Mitrovića ne bi grizla savest, odgovara odrično.

„Nije moguće. On nema savest, kao što nema savest ni njegov nalogodavac. Čitav režim je duboko kriminalizovan i tu nikakve savesti nema, tu postoji samo nagon za samoodržanje pošto znaju da je za njih vlast isto što i sloboda i onda su spremni na sve“, rekao je Bakić.

Izvor: N1 Beograd