Biljana Stojković uputila apel studentima: Zaslužili ste mnogo bolje od života koji smo za vas napravili



Profesorka Biljana Stojković uputila je apel studentima i napisala im da im se "duboko izvinjava zbog greha akademske zajednice koja ćuti".

„Dragi studenti i studentkinje, stojim pred vama ne samo kao profesorka i učesnica studentskih protesta devedesetih godina, već i kao građanka duboko zabrinuta za budućnost zemlje koja će vašim odlaskom biti opustošena – bez mladosti i bez pameti. Čitavu deceniju pišem vam preporuke za svetske univerzitete, da odete u bolji život i da se nikada ne vratite. I tokom deset godina osećam neizmernu bol jer vas razumem i nemam obraza da vas zadržavam u zemlji u kojoj su moral i pravda poništeni, a nasilje i prostakluk naša svakodnevica. Zaslužili ste mnogo bolje od života koji smo za vas napravili! Duboko vam se izvinjavam zbog greha akademske zajednice koja ćuti. Stidim se.

Naša zemlja nalazi se na prekretnici u borbi sa autokratskim, korumpiranim i nasilnim režimom Aleksandra Vučića. Vaša i naša budućnost, ali i budućnost generacija koje dolaze zavise od onoga što radimo danas. Apelujem na svakog od vas da se uključite u proteste, da ne stojite nemi pred licem tiranije. Mnogi od vas već su prepoznali trenutak borbe i srećemo se na ulicama gradova. Uhvatite se za ruke svojih kolega studenata, profesora, aktivista i pobunjenih građana koji sa vama dele viziju boljeg života i društva pravde, jednakosti i slobode. Izađite na ulice, podignite se zajedno i neka se vaš glas prolomi kroz celu zemlju.

Vaša energija, vaša strast, vaša mladost imaju snagu da pokrenu talas promena.

Naša pobuna je miroljubiva i odgovorna. Nasilje priziva nasilje, a naša je misija da napravimo društvo ukorenjeno u solidarnosti, empatiji i razumevanju. Neka vaše strasti budu usmerene mudrošću i kreativnošću. Sažaljevajte ljude koji su ucenjeni, uplašeni i dovoženi na režimske mitinge. Nemojte ih napadati već im pomozite da otvore oči“, rekla je.

Zapamtite, rekla im je, „ova borba ne vodi se samo na ulici“.

„Naoružajte se znanjem, preispitujte društvo nepravde i nasilja, naoštrite svoje umove i suprotstavite se narativu laži i licemerja. U potrazi za pravdom, obrazovanje je vaše i naše najjače oružje. Odgovornost za budućnost života u sopstvenoj zemlji pala je i na vaša pleća, zbog čega vam se još jednom izvinjavam u ime svih prethodnih generacija i naših grešaka. Vreme apatije i mirenja sa sudbinom odavno je prošlo. Prigrlite ovaj istorijski trenutak. Ovo je borba za snove o lepoj zemlji i dostojanstvenom životu. Vaši glasovi probudiće savest naroda“, navela je Stojković.

Izvor: N1 Beograd