Prelević: Psiholozi da kažu kom uzrastu je prikladna Vučićeva najava kontraskupa



Advokat Božo Prelević izjavio je za N1 da bi najavu predsednika Aleksandra Vučića da će 26. maja u Beogradu organizovati najveći skup ikada održan u Srbiji, psiholozi trebalo da upodobe prikladnom maloletničkom godištu.

„Osnovni problem je što građani ne veruju vlastima, a između ostalog ne veruju zato što predsednik ljude koji se skupe na komemorativnom protestu naziva rušiocima države, a to ‘ja ću da napravim veći skup’, voleo bih da pozovete nekog psihologa da upodobi kom godištu, kog maloletnika je to prikladno“, poručio je Prelević u Novom danu TV N1.

Kazao je i da ne sumnja da će Vučić, kako je rekao, od naših para da organizuje autobuse koji će dovesti veliki broj ljudi na taj skup.

Prelević je ocenio i da velika količina oružja nije ta koja je izazvala dva masovna ubistva koja su se dogodila prošle nedelje u Srbiji, već kako je naveo, „permanentno urušavanje svih mogućih institucija“.

Kazao je i da sumnja da policija ipak neće praviti spiskove problematične dece u školama.

„U Pećincima ne dozvoljavaju da se upiše dete u vrtić zbog političke pripadnosti roditelja, i vi sad verujete da će takva osoba da napravi spiskove u školama. Vi ste po nekom spisku odbili da upišete dete u vrtić“, podsetio je.

Na pitanje koja će se deca onda naći na spisku, Prelević je odgovorio: „Moje dete, vaše dete… Mi smo rekli nešto protiv režima, a oni kažu svako ko kaže nešto protiv političke elite, on je protiv Srbije.“

Gost Novog dana rekao je i da je saglasan sa ocenom predsednika Vučića da je nasilje indukovano medijima, ali je ukazao i da prorežimski mediji emituju rijalitije, dok upravo šef države i lider naprednjaka „huška građane“ jedne na druge.

Zorana Mihajlović pažljivo birala reči da se ne zameri Vučiću

Prelević je rekao i da je sinoć gledao gostovanje bivše potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović u emisiji „Iza vesti“ TV N1 i da mu je utisak da se nekadašnja visoka funkcionerka SNS-a nalazi na klupi za rezervne igrače.

„Nisam razumeo, ako imamo jednu zemlju u kojoj jedan čovek kaže svi kritikuju samo mene, a on je poništio sve druge, i ona baš njega ne kritikuje. Ona bi ponešto rekla o politički mrtvom Grčiću, ali nisam video potrebnu dozu katarze, kritike i samokritike. Najjače što je rekla je da je SNS džuboks za neke, što je i Vučić potvrdio“, rekao je Prelević.

Podsetio je da je upravo Vučić nedavno rekao da je omogućio brojnim ljudima da se obogate zloupotrebom službenog položaja i steknu stanove u Beogradu na vodi i kuće na crnogorskom primorju.

„On je potvrdio ono što piše Njujork tajms, ono što navodi Evropski parlament, i ono što sam ja rekao u medijima, a njegov brat me tužio. Koliko košta kuća u Crnoj Gori, i više stanova u Beogradu na vodi? Više miliona evra! Ti si im omogućio da zarade više miliona evra i ljut si što te oni ne brane“, kazao je Prelević.

Dodao je i kako ga Zorana Mihajlović nije uverila da ne bi bila u Vladi da je Vučić pozvao. „Pažljivo je birala da se ne zameri glavnom kreatoru ove tragedije“, zaključio je on.

Prelević je uveren i da izbora neće biti pre proleća naredne godine, jer se Vučić obavezao da će sprovesti sporazume vezane za Kosovo. Ocenio je da će doći do rekonstrukcije Vlade, tako što će ambasador Marko Đurić da se vrati iz SAD i preuzme funkcije predsednika SNS-a i predsednika Vlade, a Ana Brnabić da dobije ambasadorsko mesto.

Vučić će onda, prema Prelevićevim rečima, doći na čelo Narodnog pokreta za državu čije je formiranje najavio, jer mu je, dodao je sagovornik N1, „SNS toliko zagađen, da mu pravi probleme“.

Podsetimo, Srbiju su prošle nedelje potresla dva masovna ubistva u samo dva dana. U sredu, 3. maja, je K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, vatrenim oružjem usmrtio osmoro đaka i školskog čuvara, a ranio još sedam osoba.

Narednog dana je U.B. (21) najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Usmrtio je osam osoba, a ranio 14.

U petak je u Beogradu održan protestni skup opozicije „Srbija protiv nasilja“, a prema procenama organizatora, na ulicu je izašlo oko 50.000 ljudi.

Predsednik Vučić je, s druge strane, sa Hepija optužio opoziciju da „zloupotrebljava emocije ljudi“ i izneo tvrdnju da je skupu u centru grada prisustvovalo ne više od 9.000 ljudi.

Protestni skup opozicije izazvao je oštre reakcije i napade predstavnika vlasti i pre nego što je održan, a Vučić je sinoć najavio kontraskup i pozvao sve građane da 26. maja, dan, kako je rekao, uoči velikih i važnih odluka za Srbiju, dođu na „najveći skup“ ikada održan u Srbiji.

Izvor: N1 Beograd