VLADETA JANKOVIĆ: Vučić, Brnabić i Šapić – to su bednici



Narodni poslanik Vladeta Janković ukazao je u Novom danu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, uprkos tome što se masovni zločin desio na nekoliko stotina metara udaljenosti od njihovih kancelarija - nisu se pojavili ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" kako bi zapalili sveću i upisali se u knjigu žalosti. "To su bednici", ocenio je Janković.

Pre tačno sedam dana dogodio nam se najveći užas koji nismo mogli ni da zamislimo. Prvi put u Srbiji dete je ubijalo decu. Stručnjaci, analitičari, političari, eksperti raspravljaju o tome šta su uzroci i posledice. Kao jedinu adekvatnu reakciju, građani u nekoliko gradova u Srbiji izašli su na ulice u borbi protiv nasilja i njegove promocije u javnosti. Istog dana država umesto da ponudi rešenje i umiri javnost, prebrojava učesnike skupova i umanjuje njihov broj. Samo dan nakon toga, predsednik u obraćanju na društvenim mrežama, poziva svoje pristalice na najveći skup u Srbiji ikada 26. maja. Zašto? Da li su nam nove podele, dokazivanje i pokazivanje moći posle tragičnih događaja i dalje potrebni?

„Koliko puta se pojavio predsednik u prethodnih sedam dana? Ja sam brojao, pet puta. Dobili smo punu porciju i vidi se koliko je on uznemiren. Videlo se, pogotovo na Hepiju, koliko gubi koncentraciju, koliko je baš na ivici. Sve to ukazuje da njima nije stvarno lako i da se kriza oseća duboko u redovima vladajuće stranke i kod predsednika lično“, naglasio je Janković.

Govoreći o govorima Vučića u prethodnim danima, on je rekao da je predsednik poručio: „Nema potrebe da diramo televiziju, ne dam vam Pink, ne dam vam Željka Mitrovića. To znače njegove poruke kada se prevedu na direktan jezik“.

Smatra da je motiv Vučića pri svakom obraćanju samo jedan – kako se ostaje na vlasti.

„Stalno gleda kako reaguje javno mnjenje. A ono se u poslednjih pola godine, godinu dana jako pomerilo od onih koji su protiv smrtne kazne, kao onima koji za za njeno ponovno uvođenje. I onda je on, osluškujući to, da se dodvori biračima, rekao kako bi bio za vraćanje smrtne kazne. Uzgred, to je isključeno, to se ne može uraditi. Kad sve saberete, vidite da je to bilo jedna opasna i opaka poruka“, ukazuje Janković.

Komentarišući Vučićevo ponašanje nakon tragedije na Vračaru, sagovornik N1 je podsetio da „se Vučić nije udostojio ni da se upiše u knjigu žalosti, ni da zapali sveću“.

„Taj čovek se nije udostojio da ode i da se upiše u knjigu žalosti i da zapali sveću pred onom školom. On može da ode u ambasade, rusku, englesku, posle nesreća, i da se upisuje u knjigu žalosti, a ovde nema smelosti da se pojavi. To je zato što se boji da se pojavi pred narodom. On se boji da mu zvižde. To bi moralo da bude ogromno obezbeđenje. Gledajte i Anu Brnabić, tu mučenicu. 150 metara od njene kancelarije ubiju osmoro dece, i ona se ne udostoji da dođe, zapali sveću i upiše u knjigu žalosti. Ali će u Bakingemsku platu da ode. Njoj se masovno ubistvo desilo na nekoliko stotina metara od kancelarije, a nije se pojavila na mestu zločina kako bi se upisala u knjigu žalosti. A šta je sa Šapićem? Gde je on… To su bednici“, poručio je Janković.

„Nacionalna frekvencija slobodnoj televiziji ključna stvar“

Smatra da se protesti moraju nastaviti i da se „ne sme ići na suviše široki spisak zahteva“.

„Ne smeti tražiti stvari koje su nemoguće. Ovo što traže je preširoko. Ne možete tražiti ostavku Vučića, ne možete tražiti ostavku vlade. Ali, možete neke druge stvari da dobijete. Treba se koncentristai na jednu ili dve stvari koje je moguće dobiti. To je REM, da se REM-u stane na rep. Da se nacionalna frekvencija oslobodi i da je dobije neka televizija koja nije uz vlast. To bi bilo nešto što se može postići, upozorio je Janković.

Podseća da su protesti za vreme Miloševića kako bi priznao krađu izbora trajali čak tri meseca, i pita se koliko će trajati novi sada protiv Vučića, sa ovoliko „širokim“ zahtevima. Procenjuje i da protesti mogu da se rašire po Srbiji.

„Svako od ovih ljudi koji su bili na protestu u Beogradu ide negde po unutrašnjosti. Svako ima nekog. Taj glas ide. Idu i klipovi na društvenim mrežama. Idu i slike kako je zaista bilo. Verujem da to može da se proširi. Ali je vrlo važan uslov da opozicija međusobno sarađuje“, rekao je Janković.

Upozorava da je ova ovlast „otrovna“, i da „blagog prizemljenja teško može biti“.

„Oni to znaju. I tu je glavna opasnost. To je ono što je razlog da duboku strepnju… Očigledno je da njima opada podrška. To govore istraživanja. Jasno je da se osipaju. Imaju i međusobne probleme. Sve je to u vezi“, rekao je Janković.

Kao ključnu stvar u pregovoru opozicije i vlasti vidi pitanje može li se doći do slobodne frekvencije.

„To je ključna stvar, jer vlast će žuriti na izbore pre nego što se kanal oslobodi. Ako se kanal oslobodi, onda su otvorene mogućnosti da Vučić padne sa vlasti mirnim putem“, zaključio je Janković.

Izvor: N1 Beograd