Sergej Trifunović: Strpali ste Aleksin zakon u fioku, pa nastavite da se čuditeGlumac i bivši predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović podsetio je, posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da nikada nije prihvaćena inicijativa o usvajanju "Aleksinog zakona" za sprečavanje nasilja u školama.

„Saučešće porodicama i društvu. Strpali ste Aleksin zakon u fioku, pa nastavite da se čudite. Mi smo društvo koje priča o menjanju čarapa i uporno odbija da pere noge“, napisao je Trifunović na Tviteru, nakon što je K.K. (13) učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja.

Podsetimo, „Aleksin zakon“ nazvan je po dečaku Aleksi Jankoviću iz Niša, koji je tragično nastradao posle višemesečnog maltertiranja vršnjaka. Njime se predviđa udaljavanje nasilnika iz škole i oduzimanje licence za nastavnike koji ne prepoznaju takvo nasilje.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je juče da nije bilo prijava da je K.K. trpeo vršnjačko nasilje u školi koju je pohađao.

„Postoje nalazi iz Tiršove i Centra za socijalni rad. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume, privatnoj, koja nije u sistemu prosvete. Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje, u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu“, rekao je Ružić.

Trifunović je 2017. godine, reagujući na vest da je slučaj dečaka Alekse Jankovića zastareo, reagovao objavom na Tviteru: „P*šaću po vašim grobovima“. Nakon toga su Trifunović, ali i tadašnji lider PSG Saša Janković, u prorežimskim medijima optuženi da prizivaju ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: N1 Beograd