Sociološkinja: Ovakav scenario mogao je biti izbegnut, imali smo ranije vapaje za pomoć



U pucnjavi koja se dogodila jutros u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, osmoro dece i radnik obezbeđenja su ubijeni, dok su još šestoro dece i jedan nastavnik povređeni. Da se ranije reagovalo na signale koji su se javljali u društvu ovakav scenario mogao bi biti izbegnut, kaže za Insajder sociološkinja Jelena Radović.

"Imali smo vapaje za pomoć kroz različite druge vrste nasilja i kroz različite slučajeve, a onda dolazimo do toga da čak i u školi u kojoj postoji čuvar, on bude ubijen. Ti neki signali su se odavno pojavili, samo je pitanje zašto na drugačije načine nismo reagovali na te signale, nego smo dozvolili da nam se desi ovo što nam se desilo danas", kaže Radović.

Ona upozorava da su institucije, u kontekstu brzog protoka informacija i velikog broja medija, dužne da brzo i pravovremeno reaguju.

"Danas je svima sve dostupno. Količina informacije je hiljadama i hiljadama puta veća nego što je bila pređašnjih godina. Da li su to informacije u obliku vesti, informacije u obliku video sadržaja, na YT, TikToku, Instagramu, na televiziji... Ranije je bilo problematično kada je neko u seriji zapalio cigaretu, a danas su mnoge vrste i oblici ponašanja postali vrlo prihvatljivi, naročito mladim generacijama kojima često i nema ko to da objasni. U brzo vreme u kome živimo sve manje se bavimo stanjem društva. Ne smemo da zanemarimo ovaj momenat količine informacija koje dopiru do mlađih generacija koje će posle možda izrasti u nezdrave ljude i koji će tako stvoriti nezdravo društvo“, objašanjava Radović.

Kontinuirani rad sa decom, ali i roditeljima i nastavnicima, nužan je za prevenciju nasilja, navodi sagovornica Insajdera. 

"Deca u školi provedu dobar deo dana i neko bi u školama mogao da uoči promene raspoloženja i ponašanja deteta i da skrene pažnju roditeljima ukoliko roditelji to sami nisu primetili. Naravno, prva i osnovna instanca jeste da se razgovara i sa roditeljima i da se radi kontinuirano sa roditeljima, jer roditelji su ta neka osnova  tj. nukleus društva i porodice. Ono na čemu celo društvo na kraju počiva jesu zdravi mladi koji će posle i kreirati i biti učesnici društva", kaže Radović. 

"Moramo da radimo na tome da suzbijemo nasilje na najrazličitije načine i najrazličtim mogućim segmentima, kako u porodicama tako i u školama, odnosno institucijama", dodaje ona.

Podesćamo, učenik K.K. (14), koji se sumnjiči da je izvršio zločin, uhapšen je u školskom dvorištu.

Okolnosti pod kojim je došlo do zločina još nisu poznate.

Izvor: Insajder