DRAGAN VELIKIĆ - Dan posleDragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Priča se da savetnički tim Izraelaca više ne radi za Aleksandra Vučića. Iako je to za sada teško proverivo, po onome kako se u poslednje vreme ponaša vrhovnik sa Andrićevog venca ta vest pije vodu, počev od sumanute ideje da se u petak 26. maja organizuje GOAT miting naprednjaka. Procena da će pola Srbije doći u Beograd da podrži svog predsednika, i tako baci u senku mirne proteste građana, pokazala se pogrešnom i doživela je gromoglasni fijasko. Gledali smo do juče nezamislive kadrove kako ljudi dovedeni kao stado iz čitave Srbije otkazuju poslušnost i napuštaju skup pred Narodnom skupštinom pre nego što se pojavila zvezda večeri.

Redosled poteza vlasti u poslednje vreme kao da je smišljan u glavi Sime Spasića, maskote zarobljene Srbije. Sve što čine jeste da iz nedelje u nedelju povećavaju broj prisutnih na mirnim protestima građana. Tome uveliko doprinose napadi dežurnih provokatora iz redova naprednjaka na one malobrojne vlasnike zdravog razuma u Skupštini Srbije. Često se pitam da li te spodobe – kapitalci iz menažerije Vučićevih poslušnika - razmišljaju kako će izgledati taj dan posle kada siđu s vlasti, kada sklope kišobran poslaničnog imuniteta, i stanu u red za lustraciju? Jer, u avionu Vlade Srbije, onom jedinom falkonu FA-50, ima samo dvanaest mesta. A toliko je mnogo vila sa statusom trinaeste za koju po narodnom predanju nema zlatnog escajga, pa tako ona neće moći da sedne za sto, to jest, da uđe u avion.

Nije potrebno imati pamet izraelskih savetnika pa razumeti da su za Vučića najopasniji mirni protesti, jer na njih za sada nema adekvatan odgovor. I zato će sve učiniti da uz pomoć raznih službi proizvede nasilje, na čemu se uveliko radi. Ma koliko to još uvek ne daje rezultate, budući da građani okupljeni na mirnim protestima „Srbija protiv nasilja“ ne nasedaju na provokacije, i lako u masi detektuju režimske provokatore, praveći oko njih sanitarni koridor, vlast pokušava da se preko raznih opskurnih desničarskih grupa uvuče u proteste. Istovremeno se građanima uskraćuje prisustvo policije, tako da o redu brinu samo redari koje angažuju organizatori protesta.

Policija se ne oglašava, pa tako gospodin u crnom, koji je na protestu 19. maja napao dve ženske osobe i Sava Manojlovića, a čiji je identitet poznat, i dalje nije uhapšen. Naravno, nijedna policija na svetu ne hapsi svoje saradnike. Većina policajaca u Srbiji su čestiti i odgovorni ljudi, i kao takvi nemaju podršku vlasti, za razliku od huliganskih odeljenja pod komandom režima. Jedno takvo je u ingerenciji sekretara vlade Srbije Novaka Nedića, po kome su i dobili nadimak - nedićevci.

Ipak, raritet u ponudi Službinih pacovskih kanala je sekta pod imenom „Dostojni Srbije“, koja sebe vidi kao bliske rođake „sestrinskih službi sa Istoka“. Njihov nedavni upad u dvorište televizije N1 sa sve ozvučenjem i transparentima, i tročasovno ometanje zaposlenih nešto je novo u specijalnom ratu koji režim Aleksandra Vučića vodi protiv građana. Uzalud su novinari zvali policiju da reaguje i otera napadače sa privatnog poseda N1.

U jednom trenutku u dvorište televizije ušao je crni mercedes. Za volanom je bio vođa te čudne skupine, koji se u maniru makroa iz trećerazrednih američkih filmova, sa cigaretom u zubima, obratio svojim sledbenicima. Da nije strašno, bio bi to dirljiv prizor mentalne pogubljenosti likova lišenih zdravog razuma. Čitav stajling dotičnog upućuje na spavača koji se oseća na naftalin, dovučenog iz Udbinih podruma, sa zadatkom da svojom biografijom zaseni prostotu. Čovek mraka, navodno blizak sa Putinom, deo Centra službi strateške bezbednosti Ruske Federacije, robijaš iz Sremske Mitrovice, pravosnažno osuđen za ubistvo. U Ravanici pre dve godine proglašen za kneza. Borac protiv novog svetskog poretka...

Sasvim dovoljno za dijagnozu. Ali, ne za dotičnog gospodina, već za one koji mu poveruju.