DRAŽA PETROVIĆ - Na kom stolu je ostavka Ane Brnabić?



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Svaki Srbin koji drži do s(j)ebe seo je u sredu uveče ispred TV-a, tačno u osam, da vidi spektakularno obraćanje predsednika Srbije i još spektakularnije obraćanje premijerke Srbije koje je danima najavljivano kao uzbudljiviji program i od finala Lige šampiona, mada je taj program, ispostavilo se, bio neka vrsta finala Lige malko splaslih šampinjona, komada dva.

Premijerka je prvo rekla okupljenim novinarima i građanima Srbije da je njena ostavka na stolu.

- Na kom stolu si ostavila ostavku? – pitao je predsednik premijerku, onako uzgred.

- Pa znate ono predsedniče kada smo pre neki dan bili na ručku, ja sam napisala ostavku na papirnoj salveti i ostavila je na stolu! – rekla je premijerka.

- Jao, Ana, pa što mi nisi rekla da si na tom stolu ostavila ostavku… – lupio se predsednik po čelu, izvadio mobilni i pozvao restoran u kome su pre neki dan ručali smišljajući šta će da kažu u sredu u osam u obraćanju uzbudljivijem od finala Lige šampiona.

- Halo, je l’ to restoran? – kazao je predsednik kada je se javio dežurni konobar.

- Da, izvolite – rekao je dežurni konobar.

- Mi smo pre neki dan, u utorak posle podne, bili kod vas na ručku, i na stolu nam je ostala jedna ostavka. Da li ste je možda našli? – rekao je predsednik.

- Ostavka!? – bio je zbunjen dežurni konobar: „Sad ću da pitam kolegu koji je radio u toj smeni“ – odgovorio je dežurni konobar, a onda se u slušalici mobilnog telefona predsednika Srbije čuo razgovor između dežurnog konobara i kolege Mileta koji je radio u utorak u toj smeni.

DEŽURNI KONOBAR: Mile, zove neki čudan tip, bio je ovde na ručku u utorak posle podne, i kaže da su na stolu zaboravili neku ostavku.

MILE KONOBAR: Ostavku!? Sunce ti žarko, kuda ide ovaj svet? Do sada su na stolovima zaboravljali upaljače, cigarete, mobilne, jedanput su zaboravili flašicu sa mlekom za bebu, zaboravljali su hemijske olovke, penkala, burme, satove, ali nikada nisam čuo da je neko zaboravio ostavku. Pitaj ga, keve ti, kako je izgledala ostavka?

Onda je dežurni konobar pitao predsednika kako je izgledala ostavka, a predsednik je to isto pitao premijerku…

- To je bila jedna karirana salveta, sa prednje strane prazna, a sa zadnje strane sam ja napisala da podnosim ostavku i ostavila je na stolu, zato što smo se, predsedniče, dogovorili da tokom obraćanja građanima saopštimo da je moja ostavka na stolu! – rekla je premijerka.

- Ana, mi se jesmo dogovorili da kažemo da je tvoja ostavka na stolu, ali je trebalo da ostavku ostaviš na mom radnom stolu, a ne na stolu u kafani! – predsednik je malo vikao na premijerku, pa se onda pribrao i opet se obratio dežurnom konobaru preko mobilnog.

- Gospodine, sad mi kažu da je ostavka na jednoj kariranoj salveti, sa prednje strane prazna, a sa zadnje piše „Podnosim ostavku“ – objasnio je predsednik dežurnom konobaru.

- Aha, ali kako ste utvrdili koja strana salvete je prednja a koja zadnja, s obzirom da su obe strane salvete iste? – pitao je dežurni konobar.

Onda je predsednik pitao premijerku kako je utvrdila koja strana salvete je prednja, a koja zadnja, s obzirom da su iste, a premijerka je odgovorila: „Prednja je ona strana gde ima jedna fleka od teleće čorbe, a zadnja ona gde piše da ja podnosim ostavku!“

Prema datom opisu, konobari su utvrdili da je ostavka koja je bila na stolu, garantovano završila u kanti, jer se iskorišćene salvete odmah posle ručka bacaju.

-E j… ga – uzdahnuo je predsednik i nastavio obraćanje građanima kao da ništa nije bilo, mada je bio primetno nervozan: „Dakle, dragi građani Srbije, Anina ostavka je na stolu, lično sam je video, sa prednje strane je jedna fleka od teleće čorbe, a sa druge piše da podnosi ostavku i to je jedan častan čin“.

U drugom delu obraćanja građanima u sredu uveče, predsednik je rekao da će penzionerima & prosvetarima i još nekima, ali nikako konobarima koji ne znaju da razlikuju istorijske državne dokumente od salveta, biti povećane plate & penzije, te više ponovio da će to biti KUMULATIVNO povećanje i do 30 odsto.

-Šta znači kumulativno? – upitali su se građani ispred televizora.

Odgovor je ubrzo dala premijerka čija je ostavka bila na stolu dok Mile konobar nije ostavku prebacio u kantu, ali je bilo glupo da građanima kaže: „Moja ostavka više nije na stolu, moja ostavka je u kanti“.

Premijerka je dakle rekla da reč KUMULATIVNO potiče od poznate srpske uzrečice „Kume, izgore ti kesa“, jer je predsednik kao i svaki izdašni kum rešio da odreši kesu i časti građane iz svog džepa, tako da će građanima skočiti standard KUMULATIVNO.

Predsednik je još rekao da će kao i serijal „Kum“, i ovaj imati nastavak, pa će u „Kumu 2“ biti povećane plate i penzije za još 45 odsto, KUMULATIVNO, a u „Kumu 3“ niko više neće morati da radi, jer će svi KUMULATIVNO živeti ko bubreg u loju.

Na kraju se premijerka popela na sto i počela da igra od sreće. Tako je izgledalo mnogo uverljivije da je na stolu. Kad je već ostavka koja je bila na stolu nestala zbog onog nespretnog kelnera Mileta koji ne zna da razlikuje ostavke od salveta. Kreten!