DRAŽA PETROVIĆ - Neka visi PedroDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Napraviš transparent na kome je logo TV Pink, pored dopišeš „Stink“ (smrad) i obesiš po sredini transparenta lutku koja možda liči na predsednika Vučića, mada to i ne mora da znači, jer utvrđivati identitet lutaka nije baš siguran posao, pošto je lepota u oku posmatrača, te je i identitet svake lutke u oku posmatrača, pa je tako i moguća lutka predsednika Vučića u oku posmatrača, jer ta lutka može biti i Jovo Bakić, Rip Kirbi, Mišel Obama, Elton Džon, Tarik Filipović ili Dalaj Lama. Zavisno kako posmatraš.

Tumačenje identiteta lutaka je veoma zeznut posao, jer lutke nemaju ličnu kartu, nemaju pasoš, nemaju otiske prstiju, ne znaju da pričaju, ne znaju da oblizuju usne, na znaju da uzdišu, ne znaju da se deru na Žaklinu Tatalović, ne znaju da mobinguju Drobnjaka, niti znaju bilo šta drugo što ih može iz prve okarakterisati ili identifikovati kao bilo kog konkretnog lika.

Bez obzira na to, za prošli vikend dežurni tužilac iz srpskog tužilaštva, stručnjak za lutke obešene o transparente, dakle ekspert kako za vešanje lutaka tako i za suicidalne lutke, procenio je u nedelju ujutru da je Boško Savković, novinar, osumnjičen za krivično delo iz člana 309 Krivičnog zakonika Republike Srbije, zvano „Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Kako je Boško Savković to krivično delo učinio? Pa, smatra tužilac, a što je najgore to piše i u saopštenju tužilaštva, osumnjičeni Savković uputio je preteću poruku predsedniku Srbije u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, te je pozivao i podsticao građane da silom svrgnu s vlasti najviše državne organe. To je, navodi tužilac, učinio tako što je nosio transparent „na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom tako da aludira na vešanje“.

Mada je tužilac, ujedno i ovlašćeni tumač lutaka, performansa & transparenata, mogao da utvrdi i da je, recimo, Savković možda tim transparentom mislio da predsednik po ceo dan visi na Pinku, ko što i visi, ili da je predsednik konačno ispunio jedno od svojih najčešćih obećanja, da će da se obesi. Čovek je naime toliko puta sam sebe podsticao da se obesi, da je pravo čudo kako već nije osuđen za krivično delo „Pozivanja samog sebe na nasilnu promenu ustavnog uređenja i samog s(j)ebe“.

Predsednik Vučić je, naime, više puta obećao da se besi, jednom prilikom je rekao: „Dođe mi da uzmem konopče i obesim se o ovaj vetrogenerator“, drugom prilikom je hteo da se besi o neki ogromni luster, rekavši: „Obesio bih se o ovaj najveći luster ovde, samo zato što sam ih bilo šta slušao…“

Predsednik Vučić, elem, odavno merka razna zgodna mesta gde bi se obesio i predmete o koje bi se obesio kada ga neko iznervira, i svakako bi, da je tog dana bio na protestu i video koliko je ljudi tamo, sa punom odgovornošću izjavio: „Dođe mi da se obesim o ovaj transparent“.

Srpsko tužilaštvo naravno nikada nije izdalo saopštenje u kome stoji: „Uhapšen predsednik Aleksandar Vučić zbog pretnje da će obesiti predsednika Aleksandra Vučića“, niti saoptenje da je predsednik Vučić sam sebe podstrekavao da se obesi u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, te pozivao i podsticao samog sebe da silom svrgne s vlasti samog sebe, samim tim i najviše državne organe, samog sebe“.

Tužilaštvo nikada nije uhapsilo predsednika Vučića zato što je pred 100 novinara podstrekavao samog sebe da se obesi o vetrogenerator, niti je uhapsilo predsednika zato što je pretio samom sebi da će se obesiti o luster pred dva miliona gledalaca televizije, ali jeste uhapsilo Savkovića zbog transparenta „na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom tako da aludira na vešanje“.

Iako se u istoriji vešanja još niko nije obesio o konac, niti su ikoga obesili o konac, zato što je konac, tvrde stručnjaci, osobito čuveni ekspert Baksuzni Samoubica iz stripa Alan Ford, jedan potpuno nepraktičan tanušni materijal za bešenje, iako u istoriji vešanja nikog nisu obesili o transparent, iako u istoriji vešanja niko nikoga nije obesio zato što je video neki transparent na kome je obešena lutka Jova Bakića, Ripa Kirbija, Mišel Obame, Eltona Džona, Tarika Filipovića, Aleksandra Vučića ili Dalaj Lame, srpsko tužilaštvo je otvorilo kapitalan slučaj podstrekivanja građana na bešenje ustavnog poretka o logo Pinka.

Zaboravivši da su milioni građana pred Peti oktobar pevale „Spasi Srbiju i ubi se, Slobodaneeee!“, pa ih čak ni Sloba nije osumnjičio da ga podstrekavaju na bešenje, pucanj u slepoočnicu ili skok s mosta.

Izgleda da je Sloba bio mnogo razumniji kada mu se približio politički kraj.

I kada bi sada neko napisao tekst pod naslovom „Neka visi Pedro“, srpsko tužilaštvo bi garant podiglo optužnicu u kojoj bi stajalo da je osumnjičeni jasno aludirao na bešenje predsednika Vučića i rušenje ustavnog poretka, zato što je dežurni tužilac procenio da je Pedro jasna aluzija na nadimak predsednika Vučića iz poznate navijačke pesme „Vučiću, Ped(e)ro“.