DRAŽA PETROVIĆ - Nove avanture Džeka NaprednjakosekaDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Ako niste čitali, sve ovo se odigralo u prethodnoj epizodi ove kolumne: u Beogradu se pojavio Džek Naprednjakosek, moderna varijanta Džeka Trboseka.

Za razliku od Džeka Trboseka, čije su žrtve u viktorijanskoj Engleskoj bile isključivo prostitutke, žrtve Džeka Naprednjakoseka u savremenoj Srbiji su isključivo naprednjaci i oni koji se tako osećaju. A mnoge od njegovih žrtava se baš osećaju, čak i kad ih samo gledaš, ne moraš uopšte da ih pomirišeš.

Džek Naprednjakosek ordinira uglavnom oko Bajlonijeve pijace i do sada je imao niz pojavljivanja: prvo je sipao vodu u kafu Dejan Vuku Stankoviću, koji je sedeo u kafiću i posle rekao Dejanu Vuku Stankoviću „da će da ga nabode“, pretpostavlja se na kolac, pa je policija uhapsila ne jednog već tri Džeka Naprednjakoseka zbog sumnje da su Dejanu Vuku Stankoviću od kafe napravili produženi espreso, iako on to nije naručio, a njegovo osnovno ljudsko pravo je da pije na miru kafu koju je naručio, a ne onu koju su mu spontano napravili slučajni prolaznici iziritirani njegovim likom i (ne)delom.

– Ko čoveku koji pije kratki espreso sipa vodu u kafu i napravi mu produženi espreso provešće sedam dana u produženom pritvoru – tako da su sva trojica Džeka Naprednjakoseka toliko i provela u produženom pritvoru.

Pa je onda Džek Naprednjakosek sačekao Lava Grigorija Pajkića ispred zgrade i naneo mu više udaraca u predelu onog za šta Lav Grigorije odgovorno tvrdi da je bila njegova glava; Nebojšu Bakareca je Džek Naprednjakosek na pešačkom prelazu udario ramenom u bradu, što je, istina, daleko bolje nego da je Bakareca na pešačkom prelazu udario kamionom, tako da se može reći da Džek Naprednjakosek u suštini osećajan čovek, jer humanije je žrtvu udariti na pešačkom prelazu ramenom u bradu, nego kamionom; advokata i poslanika SNS Svetozara Vujačića je u blizini iste lokacije Džek Naprednjakosek udario laktom u rame i donji deo leđa, što će reći – na Vujačića je izvršen atentat laktom dok je šetao sa cegerom na kome piše AV.

Ispostavilo se, međutim, da ovaj serijski „ubica“ naprednjaka i svih onih koji se tako osećaju ne ordinira samo oko Bajlonijeve pijace u Beogradu, nego je počeo da spopada pošten svet i po aerodromima.

Tamo je Džek Naprednjakosek locirao Sašu Milovanovića, bivšeg aforističara iz sela Saraorci, autora antologijskih tekstova poput „Čeda Čvorak snima novi album“, trenutno direktora Srpskog telegrafa i istaknutog Pinkovog kanalitičara, pa ga je potapšao po ramenu, što je Milovanović Saša odmah razglasio kao atentat iako niko do sada nije likvidiran tapšanjem po ramenu.

Istina, Džek Naprednjakosek je ovog puta i progovorio, te je prema svedočenju Milovanović Saše rekao: „Zapamtićeš me što si pričao da sam nasilnik i da sam tukao tasta pred detetom. To ti neću oprostiti“ – rekao je Džek Naprednjakosek, kako piše Srpski telegraf, „stavljajući mu ruku na rame i ne mareći što je sve to čulo i Milovanovićevo 12-godišnje dete“.

E sad, ispostavilo se da Milovanović Saša jeste po televizijama u svom kanalitičarskom nadahnuću pričao da je Džek Naprednjakosek nasilnik i da je tukao tasta pred detetom, ali u originalnoj izjavi nije pominjao Džeka Naprednjakoseka već Dragana Đilasa, te se ubrzo ispostavilo da je Džek Naprednjakosek sa aerodroma ustvari – Dragan Đilas.

Koji je saslušan u policiji zbog toga što je Milovanović Saši pred njegovim detetom rekao da mu nikada neće oprostiti što je ovaj pričao po Pinku da je Đilas tukao svog tasta pred svojim detetom i još mu stavio ruku na rame.

Inače, obojica su u tom trenutku čekala let za Istanbul – ne zna se zašto je tamo putovao Milovanović Saša, ali se pretpostavlja zašto je tamo putovao Đilas, odnosno Džek Naprednjakosek sa aerodroma – garant je išao da traži recept od Turaka kako Dejana Vuka Stankovića nabosti na kolac. Aha, provaljeni su!

Dakle, do sada su otkrivena ukupno četiri Džeka Naprednjakoseka, tri zbog Dejana Vuka Stankovića i jedan zbog Saše Milovanovića, taj poslednji se ustvari zove Dragan Đilas, dok su još najmanje tri Džeka Naprednjakoseka u bekstvu.

Ali je otkriveno da su se desila još dva slučaja pojave Džeka Naprednjakoseka. Slučaj jedan: Draganu J. Vučićeviću, vlasniku Informera i suvlasniku samog sebe, prišao je Džek Naprednjakosek i prema citatu iz Informera rekao mu: „Izdao si srpstvo, p*čko“ i „Ubiću te, g*vno jedno“…

Vučićević je rekao za Informer da je trebalo da se nađe sa svojim arhitektom na Banovom Brdu, ali da je iznenada iz kafića istrčao Džek Naprednjakosek i počeo da psuje i da mu preti.

Vučićević je to opisao ovako: „Bio je vidno pijan. Uneo mi se u lice i vikao: Izdao si srpstvo, p*čko! Pretio mi je, psovao majku, vređao me je najstrašnije. Kada sam uzeo telefon da ga snimim, Džek Naprednjakosek je pokušao da mi otme telefon i nastavio najstrašnije da me vređa i da mi preti, vikao je: Ubiću te, g*vno jedno!“

Analiza tog slučaja iz serijala Džeka Naprednjakoseka ukazuje nekoliko zanimljivih podataka: najpre pokazuje interesantnu činjenicu da Dragan J. Vučićević ima svog arhitektu, a nema svog psihijatra, jer bi inače njegova izjava o napadu počela citatom:

„Trebalo je da se nađem sa svojim psihijatrom…“, a ne „trebalo je da se nađem sa svojim arhitektom“. Iako bi samim tim bila mnoga uverljivija, treba mu verovati da je bilo ovako.

Drugo, analiza pokazuje da Džek Naprednjakosek puno pije i da sem što udara u glavu, bradu i donji deo leđa, najčešće laktom i ramenom, te sipa vodu u kratki espreso i preti nabijanjem na kolac, hoće i da ubija jer je Draganu Vučićeviću prema svedočenju samog Dragana Vučićevića rekao „Ubiću te, g*vno jedno“, što je verovatno sledeća faza njegovog delovanja protiv finih i poštenih ljudi koji piju kafu, prelaze pešački prelaz, čekaju avion za Istanbul ili se nalaze na Banovom brdu sa svojim arhitektom, jer nemaju svog psihijatra.

Analiza je pokazala još nešto: i ovaj Džek Naprednjakosek je otkriven, pošto se ispostavilo da je u pitanju fudbaler Ognjen Koroman koji pijan spopada poštene ljude po Banovom Brdu koji koriste osnovno ljudsko pravo da se nađu sa svojim arhitektom.

Šta može tek da se desi ostalim finim, časnim i poštenim ljudima, poput recimo Aleksandra Vulina, koji, uzmimo na primer, krenu da se nađu sa svojom arhiTetkom iz Kanade.

Ni tu nažalost nije kraj nepočinstava Džeka Naprednjakoseka – samostalni narodni poslanik Dejan Bulatović koji je odmah po izlasku iz Đilasove stranke počeo samostalno da kliče „Živeo Aleksandar Vučić“, posvedočio je da se našao na meti Džeka Naprednjakoseka koji mu se na ulici uneo u lice i zapretio da će ga „prebiti ko vola u kupusu jer je prešao na stranu Aleksandra Vučića“.

– A to je, kaže, video u dnevniku N1. Ako mi se nešto desi, da se zna odakle i iz koje kuhinje… – opisao je Bulatović što analizi celog slučaja daje novu dimenziju.

Izgleda da Džek Naprednjakosek, bar ovaj što nije uhvaćen, redovno gleda N1 i pravi spiskove koga će da prebije ko vola u kupusu, jer Bulatović Dejan tačno zna da to dolazi iz neke kuhinje, valjda misli da je vo u kupusu neki recept iz redovnog Informerovog dodatka „Iće i piće“.

Tako da treba odlučno ponoviti: Stop nasilju Džeka Naprednjaksoeka koji napada časne i poštene ljude koji piju kafu u kafiću, prelaze zebru, šetaju sa cegerom na kome piše AV, čekaju avion za Istanbul ili se nalaze sa svojim arhitektom na Banovom brdu.

Stop nasilju, ma koliko to bilo jače od vas!