Osuđeni za pretnje Koju rekao da je dobijao pare za pisanje, pomenuo i poslanika



Pretnje i uvrede koje se, što javno, što preko društvenih mreža, izriču na račun glumaca koji su izrazili podršku građanskim protestima, nisu fenomen novijeg datuma. To pokazuje slučaj pretnji Nikoli Koju, koji je dobio sudski epilog izricanjem kazne zatvora.

U julu 2021. gdine izvesni Aleksandar Jelić je pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno osuđen na četiri meseca zatvora zbog pretnji smrću koje je uputio glumcu Nikoli Koju. Ova presuda je naknadno, u drugom stepenu, preinačena na šest meseci zatvora, objavio je dnevni list Danas.

Jelić je na glavnom pretresu, izrazivši kajanje, u potpunosti priznao izvršenje dela, te je osuđen zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Ipak, na tom pretresu, prema saznanju Danasa, on je spominjao i imena jednog narodnog poslanika vladajuće većine, ali i urednika jednog medija.

Naime, prema sudskim spisima u koje je Danas imao uvid, Jelić je priznao da je u februaru 2019. godine, preko društvene mreže Tviter, koristeći nalog „Informer plus“ uputio niz pretnji smrću glumcu Nikoli Koju navodeći da bi mu „mozak prosuo“, izrazivši žaljenje što ne može „negde da mu se prišunja“ i udari ga čekićem.

Tvit zbog kojeg je osuđen sadržao je i niz uvreda na račun glumca.

Pred sudom, Jelić je priznajući delo navodio da je dobijao novac za plasiranje stavova preko društvenih mreža, dodajući da taj aranžman nije podrazumevao slanje pretnji. On je u jednom trenutku spomenuo narodnog poslanika i urednika, ograđujući se da ih nikada lično nije upoznao.

Kazao je da je poslanik imao pristupnu šifru njegovom nalogu, a da je novac dobijao od nekih lica.

Novac sam dobijao od nekih lica, na primer Stefanović Pero, ime koje me prati s tim što ja unapred znam da je to lažno ime“, rekao je Jelić, iznoseći pretpostavku da mu je novac slao urednik jednog tabloida.

On, međutim, nije izneo nikakve dokaze kojima bi potrepio svoje tvrdnje.

Dodao je da je za objavljivanje sadržaja u više navrata primao uplate, ističući da nije bio siguran od koga je sve primao novac.

„Zapravo meni je 20.000 dinara što je najviše koliko sam dobio, a dobijao sam i tri i četiri hiljade dinara i nekolicinu puta po 5.000 dinara slato od strane nekih ljudi, padalo mi je sa neba (…) Meni niko nije poslao novac da bih eksplicitno objavio da na primer treba ’ubiti Nikolu Koju’ već mi je novac slat generalno, a ja sam osećao potrebu da treba da zastupam ideje svih tih ljudi pa sam to sve pisao. Isto tako, smatram da je to bila moja greška da sam trebao normalnim rečnikom političkim da se obraćam, a ne ovako“, kazao je Jelić na sudu.

Ovih dana, više glumaca je javno vređano zbog podrške koju su pružili protestima „Srbija protiv nasilja“. Najekstremiji primer su pretnje koje je preko društvenih dobila glumica Tamara Dragičević, a u kojima su spominjana pojedinosti vezane za njenu decu, poput toga kada imaju predstavu u vrtiću ili gde se nalaze na rekreativnu nastavu. Slučaje se trenutno nalazi pred Posebnim odeljenjem tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Izvor: Danas, N1 Beograd