Pomahnitali gladijatori



Sandra Petrušić, tekst za nedeljnik ''NIN''

Neshvatljiv nivo naprednjačkog prostakluka

Pomahnitali gladijatori

Bilo da je u pitanju gubljenje konaca ili samo pogrešna strategija vlasti, zaista je impresivno dostignuće čistom retorikom šokirati narod koji se još uvek oporavlja od masovnog ubistva dece i racionalno objasniti erupciju mržnje koju vlast nekontrolisano lansira na dnevnom nivou od kada je izrečen zahtev: aman, stanite sa nasiljem više

Tužilaštvu je trebalo osam dana i mnogo medijskih pritisaka da bi uopšte pogledalo prijavu povodom pretnji upućenih deci Tamare Dragičević i Petra Benčine, ali je za samo tri dana identifikovalo, uhapsilo i nateralo Boška Savkovića da prizna teško krivično delo „poziv na nasilno rušenje ustavnog poretka“, čoveka koji jeste ili nije nosio lutku Vučića sa konopcem oko vrata. Verovatno je to dokaz Srbije čije „institucije nisu zakazale“ jer je u prvom slučaju u pitanju „samo“ sigurnost dece glumaca koji su podržali proteste protiv nasilja i time iz ugla funkcionera SNS-a dokazali da su „šljam“ (Nataša Jovanović, poslanica SNS), „dežurne korisne budale“ (Sandra Božić, član predsedništva SNS), ali i sasvim legitimne mete za linč, ako je verovati spotu zasad po tužilaštvo nepoznatog ili nebitnog autora.

U drugom je situacija daleko ozbiljnija – procenjeno je da taj solistički i neduhoviti performans sa lutkom dokazuje da su „organizatori protesta ’protiv nasilja‘ zapravo nasilnici, koji na najmonstruozniji način žele smrt predsednika Aleksandra Vučića“ i da su „predstavnici antidržavnog sektora, opozicija i mrzitelji Srbije, i svi oni koji su govorili na skupu čisti nasilnici“ (Ivana Nikolić, član predsedništva SNS). I autorka ovih ocena se baš kao i Ana Brnabić upitala: kako ću svom detetu objasniti taj jezivi prizor? Na drugoj strani, roditelji su se pitali kako su njih dve uspele svojoj deci da objasne prizor koji je Vučić lično ponudio – da se imaginarni grobovi njegove dece bore sa „ustašama“, jer je jako teško nakon tolikih pravih dečjih grobova prihvatiti i dodatnu retoričku morbidariju. Takođe, kako da – ne samo deci već i sebi samima – objasne tu erupciju mržnje koju je vlast potpuno nekontrolisano lansirala nakon dva masovna ubistva i koju na dnevnom nivou uvećava od kada je izrečen zahtev: aman, stanite sa nasiljem više.

„Trenutno prisustvujemo prirodnoj radikalizaciji i govora i postupaka jedne autoritarne vlasti. Mislim da su se svih ovih godina oni suzdržavali u odnosu na ono što je politika i metodologija rada tog pokreta za učvršćivanje lične vlasti Aleksandra Vučića, jer SNS nije stranka. Oni imaju jako radikalsko nasleđe i celog života su odgajani da bi manifestovali tu specifičnu vrstu političke nekulture. A trenutno su uzdrmani, suočavaju se sa izazovima koje do sada nisu imali i brane se svim sredstvima. Prvi put se stiče utisak da Vučić ide iz greške u grešku, što je veoma neobično kada znamo da ima dovoljno novca da plati najbolje svetske kompanije da ga savetuju o marketingu, kao što su famozni Izraelci. Nemam ideju šta se unutar njih dešava, da li postoji neko ko ga savetuje ili je prosto počeo da ispušta konce iz ruku. Nije lako kada 11 godina jedan čovek drži sve konce u rukama i kad-tad je ta tako čudno ustrojena piramida morala da počne da se urušava. Кočnice su popustile i zato prisustvujemo čak i za njih neobičnim situacijama kada iz verbalne agresije prelaze i u fizičku. To da funkcioneri i bivši poslanici SNS-a presreću opozicione poslanike i napadaju ih, kao što se to desilo Radomiru Lazoviću, ipak je novi vid radikalizacije – i ja ne umem da predvidim kada će i gde to da stane“, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

I stvarno je teško pretpostaviti gde bi to moglo da vodi, imajući u vidu da je Lazovića presreo bivši poslanik SNS-a Janko Langura i to nakon što je uputio poruku: „Lopovčino, reci mu da oko Vidovdana obrati pažnju, da ga neki lovac ne pomeša sa divljom svinjom, a i domaćini spremaju ražnjeve, a dotični jako podseća na vepra.“ Ni na ovu pretnju tužilaštvo nije reagovalo, a na zvanični zahtev poslanika Đorđa Pavićevića da Skupština ustupi snimak tog presretanja, predsednik parlamenta Vladimir Orlić je odgovorio: „Nešto ste kao pitali mene, mada vas nisam baš najbolje razumeo? Pitali ste me šta? Što ste se svađali juče ispred ulaza u Dom Narodne skupštine. Što ste se svađali? Кako ja da vam pomognem oko toga? Tražite snimke toga kako ste se svađali, a vi ste se snimali sami i koliko sam video to okačili negde. Pa, gledajte te vaše snimke. Кo vas sprečava u tome?“

Podsećanja radi, neposredno pre tragedije poslanik SNS-a Nebojša Bakarec je radio to što uvek radi – vređao. Na sednici posvećenoj setu pravosudnih zakona uputio je sledeće reči Srđanu Milivojeviću: „Ovaj steoni lovac na psiće, koji više voli da jede pseće meso nego svinjsko, a pritom sam liči na ovo drugo, tvrdi da je muškarac. Ja ne znam da li je muškarac, verovatno jeste. Međutim, ovaj žuti džemper koji nosi je pokazao i ja vas molim sledeće: imate veće grudi od Soraje, Milivojeviću, pa vas molim da ubuduće osim hulahopki nosite i brushalter, biće pristojnije.“ Predsedavajući, nadležni odbori i stranka nisu reagovali, ali je bar Akademija ženskog liderstva i Inicijativa Otvoreni parlament podnela prijavu Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, smatrajući da je poslanik Nebojša Bakarec prekršio Кodeks ponašanja narodnih poslanika.