TEOFIL PANČIĆ - Ogromna količina javnog novca dodeljena je onima koji objavljuju kič, šund, nacionalističku, klerikalističu i sličnu paraliteraturu čija je jedina svrha da drži stanovništvo u stanju neprosvećenosti i pokornosti



Teofil Pančić, kolumna ''Kulturni gnevnik'' za portal nedeljnika ''Vreme'', 16. jul 2023. 

Iz jedne tužbe:

Podsećam uvaženo Tužilaštvo da se ovde radi o prestupnicima u povratu, i da su svake godine njihovi zločini prema narodnoj imovini i kulturi sve drskiji i sveobuvatniji, što je moguće povezati samo sa njihovim uverenjem, baziranim na iskustvu, da će ponovo proći nekažnjeno.

U tom smislu, ovogodišnji otkup knjiga za javne biblioteke primer je osobite drskosti i bezobzirnosti u pljačkanju i ponižavanju žrtava: gotovo svi ugledni srpski izdavači sa svojim kvalitetnim projektima dobili su tek simboličku, ili nisu dobili nikakvu potporu, ali zato je impresivna količina javnog novca dodeljena onima koji objavljuju raskošno opremljenu kič, šund, nacionalističku, klerikalističu i sličnu paraliteraturu čija je jedina stvarna svrha da drži stanovništvo u stanju neprosvećenosti i pokornosti.

Stoga predlažem maksimalno pooštravanje kaznene politike, jer je vreme za preventivno delovanje odavno prošlo. Za sve učesnike ovog udruženog zločinačkog poduhvata tražim kazne doživotne robije, s tim da njihove ćelije budu ispunjene makulaturom na koju su spiskali javni novac, a koju će morati neprestano da čitaju, pod nadzorom čuvara.

Za kolovođe udruženog zločinačkog poduvata predlažem istu kaznu, s tim da će vreme do isteka doživotne robije morati da utroše na čitanje dela Mira Vuksanovića.

Znam da pravda nije osveta, ali ponekad mora da bude nepopustljiva.

S poštovanjem,

T.P., adresa i JMBG poznati gornjem naslovu, 21000 Novi Sad.