Osveta za Jovanjicu: Šta je prethodilo smeni inspektora Milenkovića i MitićaNačelniku Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodanu Milenkoviću i njegovom kolegi, šefu operative istog odeljenja, Dušanu Mitiću danas su uručena rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se oni preraspoređuju na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droga.

Informacija da rukovodstvo policije planira da, po novoj sistematizaciji radnih mesta u MUP-u, smeni inspektore Četvrtog odeljenja u javnosti se pojavila još u maju ove godine. Dodatno i sam ministar policije Bratislav Gašić je to potvrdio u jednom od svojih izlaganja u Skupštini Srbije u junu ove godine.

Milenkovićev i Mitićev advokat Zdenko Tomanović kaže da ova formalna odluka kabineta ministra unutrašnjih poslova predstavlja pre svega direktno sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja projekat „Jovanjica“ vode do centra moći u našoj državi.

„Centri moći smenom pokušavaju da, u vezi kriminalnih delovanja, lažiraju sadašnjost i demontiraju prošlost, ali Milenković i Mitić, zajedno sa velikim brojem poštenih policajaca i lica od integriteta smeni neće dati budućnost, jer su položili zakletvu da će služiti građanima Srbije i zato će se izboriti sa zloupotrebama struktura koje su okupirale deo naših institucija,“ navodi se u saopštenju advokata Tomanovića.

Inspektor Slobodan Milenković i njegov tim za borbu protiv droga razotkrili su aferu „Jovanjica“ i uhapsili Predraga Koluviju, vlasnika imanja „Jovanjica“, na kom je u novembru 2019. godine pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi. Osim toga oni su otkrili i veze Koluvije sa pripadnicima, ali i samim vrhom, bezbednosnih službi i vojske.

Zbog toga već dve godine traje progon inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića u prorežimskim medijima, ali i kampanja u kojoj učestvuju najviši državni zvaničnici u kojoj se dokazani policajci predstavljaju kao kriminalci, a afera „Jovanjica“ kao izmišljena.

Osim hajke koja se u medijima, ali i u Skupštini vodi protiv inspektora, načelnik Milenković je pre nešto više od dve nedelje otkrio da ga BIA prati, a javnost je za to saznala od njegovog advokata i to je drugi put za manje od godinu dana da javnost saznaje da je Milenković „na oku“ BIA.

Milenković je i u novembru 2022. godine primetio sumnjiva lica i automobile u svojoj blizini, a pretresom je ustanovio da čovek koji ga je pratio ima dokumenta BIA. Osim toga, inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić su pre skoro dve godine obavestili nadležne organe da imaju informacije da im se sprema likvidacija i zbog toga tražili zaštitu.

Podsetimo, u slučaju „Jovanjica“, vode se dva sudska postupka. Prvooptuženi u oba postupka je Predrag Koluvija. Tužilaštvo za organizovani kriminal ga u obe optužnice, koje je podiglo u ovom slučaju, označava kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Postupak poznatiji kao „Jovanjica 2“, je posebno važan, jer je u tom sudskom postupku osim Koluvije još osmorica optuženih. Među njima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi – pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Oni se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su Koluviji dok je ilegalno uzgajao marihuanu, dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

Baš o tim vezama javno je svedočio pred sudom inspektor i šef operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić.

Ispričao je da se pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je inače i drugooptuženi u slučaju „Jovanjica 2“, pojavio iznenada na imanju u trenutku policijske akcije novembra 2019.

„Mi smo ga na imanju legitimisali, a on nam je rekao da je BIA upoznata sa tim šta se dešava na Jovanjici. Tošić nam je rekao da moli da ovo ne izađe u javnost i da to traži njegov rukovodilac Mirko Škero. Škero je kasnije u telefonskom razgovoru rekao inspektoru Milenkoviću, u prisustvu Tošića i mene, da Bratislav Gašić traži da se sa Jovanjicom ne izlazi u javnost“, pričao je Mitić.

Takođe je Mitić svedočio i o prisnom odnosu Koluvije sa tadašnjim direktorom BIA, a sadašnjim ministrom policije Bratislavom Gašićem. To je zaključio nakon uvida u njihovu konverzaciju, jer mu je Koluvija kada je doveden na imanje Jovanjica tokom pretresanja imanja pokazivao poruke u svom telefonu.

„Ja nikad pre nisam video tako neformalno komuniciranje između osobe iz bezbednosnih struktura i čoveka iz kriminogene sredine, kao u porukama između njega i Bratislava Gašića. U tim porukama sam video prisnost i bliskost između njih dvojice, ali i da su komentarisali ljude iz opozicije, koje ja po imenu neću pominjati kako ne bih politizovao ovaj slučaj. Znate, Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope ako ne i u celoj Evropi“, rekao je Mitić.

Ministar Gašić se potom u Skupštini pravdao da je sa Koluvijom, koji je inače bio i donator BIA, imao samo jedan kontakt.

„Sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja samo jedna jedina poruka i to je jasno rečeno i sa moje strane a to je: ‘Čestitam vam dan BIA’. Odgovor: ‘Hvala, ove godine nećemo slaviti’“, uveravao je Gašić.

Inače hapšenje Koluvije nije se dogodilo šest meseci kasnije, već 13. novembru, a te 2019. godine Dan BIA se jeste proslavljao i to 23. oktobra o čemu svedoče zvanična dokumenta.

U danima nakon svedočenja Mitića, ministar Gašić je više puta u parlamentu predstavljao inspektore koji su razotkrili jednu od najvećih kriminalnih afera u Srbiji kao kriminalce, koji „pred sudom mogu i da lažu kako bi opravdali svoj kriminal“.

Treba napomenuti da inspektori pred sudom svedoče i govore o svojim službenim policijskim aktivnostima kao i o operativnim saznanjima koja su imali u vezi sa slučajem „Jovanjica“, ali i o svojim saznanjima o povezanosti Predraga Koluvije sa vrhom bezbednosnih i vojnih službi u Srbiji.

Inspektori nisu ni za šta optuženi, nemaju status okrivljenih, već svedoka. Prema zakonu svedok je dužan da govori istinu, ne sme ništa da prećuti, a davanje lažnog iskaza predstavlja krivično delo. Tek kada sudija na sve ove zakonske odredbe upozori svedoka, a on položi zakletvu pred sudom, počinje da svedoči.

Međutim i pre godinu dana prvi put smo čuli da je Koluvija bio „na vezi“ sa Gašićem. Tada je u njegovu zaštitu, kao i u slučaju ranijih afera stao je lično predsednik.

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 660 kg već osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika kanabisa.

Sudski postupak „Jovanjica 1“ je u fazi izvođenja dokaza, iako se trenutno u svojstvu svedoka ispituju policajci koji su učestvovali u akcijama na imanju Jovanjica u novembru 2019. godine kada je tamo pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi, odnosno „najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope“, kako je to inspektor Dušan Mitić rekao tokom svog javnog svedočenja pred sudom.

Za 6. i 8. septembar zakazana su svedočenja dvojice inspektora Milana Isakova i danas smenjenog načelnika Četvrtog odeljenja beogradske policije Slobodana Milenkovića.

Upravo njih dvojica zaustavila su zbog bahate vožnje automobil audi A6 u kom se nalazio Koluvija. On se enskon zaustavljanja predstavio kao kolega i pokazao službenu legitimaciju MUP-a, za koju je kasnije veštačenjem utvrđeno da je lažna.

Izvor: N1 Beograd