Tužilaštvo: Vučković nije kriv što je uništio telefone kriminalca Saleta MutavogŽandarm Nenad Vučković Vučko nije prekršio zakon kada je uništio telefone kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi nakon njegovog ubistva jer mu iz policije nisu rekli da to ne sme da učini, navode iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (TOK). U tužilaštvu, po svemu sudeći, ignorišu činjenicu da je Vučković i sam visokorangirani pripadnik policije koji bi ovu proceduru trebalo da zna. TOK navodi i da je tokom istrage Stankovićevog ubistva bilo još propusta, ali krivicu prebacuje na policiju – tvrdi da je policija bez njihovog znanja dala Vučkoviću telefone, ali i tajno pretresla stan ubijenog Stankovića.

Piše: Milica Vojinović, za portal Krik.rs

Dva dana nakon KRIK-ovog teksta u kome smo, između ostalog, otkrili da je žandarm Vučković u policiji priznao da je nakon ubistva kriminalca Stankovića uništio njegove mobilne telefone koje je uzeo iz policije – iz Tužilaštva za organizovani kriminal tvrde da on time nije prekršio zakon. 

„Nakon što su telefoni vraćeni Nenadu Vučkoviću od strane policije, uz potvrdu o vraćenim predmetima, a bez napomene policije da je predmetne mobilne telefone potrebno čuvati do okončanja krivičnog postupka, njegovo raspolaganje tim telefonima, kao i njihovo uništenje po oceni ovog tužilaštva ne predstavlja radnju izvršenja bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, piše u saopštenju tužilaštva koje je danas poslato medijima.

Tužilaštvo ovime praktično stavlja tačku na potencijalnu istragu Vučkovića u vezi sa uništavanjem telefona koji su pripadali Stankoviću. Nigde, međutim, ne navode da je Vučković morao da zna kakav je protokol kada je reč o dokazima u istrazi ubistva s obzirom na to da je i tada bio visokopozicionirani pripadnik policije. Tužilaštvo konstatuje da je nemoguće saznati šta se u ovim telefonima nalazilo, s obzirom na to da su oni uništeni pre nego što je provereno šta sve ima na njima.

Ovo nije jedina kontroverza koju tužilaštvo navodi u saopštenju – u prvim mesecima istrage Stankovićevog ubistva desilo se, tvrde, više propusta. 

Tužilaštvo tvrdi da je policija bez njihovog odobrenja predala telefone Vučkoviću i da su za to saznali tek nakon pet meseci.

„U ovom krivičnom predmetu policija je u vezi drugih predmeta koji su vraćani oštećenima, tražila saglasnost TOK-a, dok u vezi vraćanja mobilnih telefona pokojnog Stankovića TOK nije obavešteno, niti je tražena saglasnost TOK-a za vraćanje mobilnih telefona, koji su pripadali pokojnom Stankoviću.”

U saopštenju se, međutim, ne navodi da li će tužilaštvo goniti nekog od Vučkovićevih kolega iz policije koji su doneli odluku o vraćanju telefona. 

Ovo nije bio jedini propust u istrazi, tvrdi tužilaštvo. U danima nakon Stankovićeve likvidacije tužilaštvu se obratila Stankovićeva porodica tvrdeći da je dan nakon ubistva njegov stan obijen i ispreturan, kao i da je nestao njegov laptop. U tužilaštvu nisu znali o čemu je reč i tražili su od policije da istraži slučaj. Ispostaviće se da je policija za to već znala – u pitanju je bio pretres koji je policija uradila bez znanja tužilaštva.

„TOK utvrđuje da je pretres stana izvršen po usmenoj naredbi – odobrenju sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu.”

Kada je reč o porukama između Vučkovića i Belivuka koje je ranije objavio NIN, iz tužilaštva ostaju nedorečeni – navode samo da su deo slučaja koji se vodi protiv bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. 

U ovom slučaju, međutim, Hrkalović je optužena samo da je naložila da se izveštaj Belivukovog telefona, u kome je citirana ova komunikacija, ne dostavi tužiocu. U izveštaju policija, međutim, tvrdi da je Vučković bio u komunikaciji sa Belivukom, da mu je davao savete i informacije, ali i prenosio mu Hrkalovićkine poruke. Tužilaštvo, uprkos ovome, nije saopštilo da li će dalje ispitivati vezu Vučkovića i Hrkalović sa Belivukom.

Tužilaštvo navodi da je saopštenje izdalo povodom otkrića KRIK-a i u njemu je šturo kazalo da će proveriti navode iz KRIK-ovog teksta. Nisu objasnili šta će uraditi u vezi sa audio-snimkom u kom se čuje kako Vučković savetuje svoje saradnike huligane i kriminalce i govori im o zločinima koje je počinila grupa koju je najpre vodio Stanković, a kasnije kriminalac Veljko Belivuk.

Šta je otkrio KRIK?

KRIK je, podsetimo, pre dva dana otkrio da je žandarm Vučković bio šef kriminalcima – da im je naređivao, koordinisao njihove aktivnosti i savetovao ih kako da se ponašaju prema suparnicima. Novinari su došli do niza dokumenata, ali i audio-snimka razgovora između Vučkovića i njegovih saradnika huligana i kriminalaca.

Između ostalog, KRIK je došao do dokumenta Vučkovićevog svedočenja u policiji 2019. povodom ubistva Stankovića. Vučković je tada ispričao da mu je Stanković bio najbolji prijatelj, da je trebalo da mu bude kum na venčanju, ali i priznao da je uništio njegove telefone nakon ubistva.

„Dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, priznao je Vučković.

Osim dokumenta, KRIK je došao i do audio-snimka razgovora u kome žandarm govori da je grupa “imala celu policiju u rukama”, otkriva i da je pojedinim saradnicima spašavao glavu nakon incidenata koje su izazivali. Tako je, kako je ispričao, članu ekipe pomogao nakon što je ovaj u beogradskom klubu “Tilt” prebio šefa moćne kriminalne grupe „Amerika”. Da bi ovo učinio, žandarm je stupio u kontakt sa glavnim ubicom ove grupe Željkom Maksimovićem Makom i to preko kriminalca Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Razgovor otkriva i da su 2018, kada je snimljen, Vučkovićevi odnosi sa Belivukom već zahladneli.

„Ne želim (Belivuku) zlo, ali on dobro neće proći. I pre nego što očekuje. Taj put je put bez svetlog kraja, jako, jako loš.“

Uprkos brojnim dokazima koji su poslednjih godina otkriveni, a koji ukazuju na Vučkovićevu značajnu ulogu u svetu kriminala, on nikada nije odgovarao zbog ovoga. Tužioci i policajci u najmanje šest slučajeva ignorisali su ove dokaze, pa Vučković nije snosio nikakve posledice i ostao je na visokoj poziciji u policiji.

Izvor: Krik.rs