Milica Đurđević Stamenkovski „pala“ na pitanju profesora Bakića: Koje je poreklo reči „zavet“Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Jovo Bakić doveo je u nezavidnu i neprijatnu poziciju predsednicu Strpske stranke Zavetnici Milicu Đurđević Stamenkovski, postavljajući joj u Utisku nedelje u profesorskom maniru pitanje "koje je poreklo reči zavet". Profesor Bakić je u svom insistiranju da čuje tačan odgovor bio toliko uporan, da je Olja Bećković presudila da Milica ne mora da odgovori, a u pomoć je pritekao i treći gost - Savo Manojlović, uz opasku da "Milici ne bude neprijatno".

Bakić je Milici Đurđević Stamenković uporno postavljao pitanje o poreklu reči „zavet“ i kosovskom zavetu, na koji se pozvala.

„Vi se zovete Zavetnica i ja vas zato i pitam šta je kosovski zavet. Da se tako ne zovete, ne bih vas ni pitao. Niste mi objasnili“, upitao je sociolog Milicu Đurđević Stamenkovski, na šta je ona pokušala da pruži odgovor.„Mi se ne zovemo Zavetnici zbog starog zaveta. Ali ako hoćete, možemo da crpimo i hrišćansku tradiciju. Računajući da dovoljno poznajete našu istorijsku tradiciju, kosovski zavet je opredeljenje ovog naroda“, odgovorila je ona.

Ipak, sociologu se ovaj odgovor nije dopao. „Čekajte, pustite vi to da je zavet opredeljenje naroda. Kažite mi, odakle on dolazi?“, bio je uporan Bakić.

„Kosovski zavet je u najboljem smislu definisao Petar Petrović Njegoš crpeći iz naše kosovske tragedije snagu za obnovu države i za oslobođenje našeg naroda“, odgovorila je Đurđević Stamenkovski.

„Vi mislite da je Njegoš definisao kosovski zavet?“, pitao je opet sociolog.

„Između ostalog, on je dao najveći doprinos da se osvetli ta istorijska dimenzija“, odgovorila je ona.

„Vidite li vi koliko ne znate? Mi upravo vidimo da predsednica srpske stranke Zavetnici ne zna odakle dolazi reč zavet. Prvo ne zna da je to iz jevrejske tradicije, onda ne zna da je to iz hrišćanske tradicije, pa ne zna da je to knez Lazar…“, konstatovao je sociolog.

Milica je pokušala da se odbrani dodatnim pojašnjenjem svog prethodnog odgovora.

„Nema potrebe da degradirate sebe. Ja govorim o kosovskom zavetu, ne govorim o Starom i Novom zavetu, iako kosovski zavet ima uporište u hrišćanskoj tradiciji. Insistirate na tome da postavite pitanje ko je u novovekovnom poimanju oživeo kosovski zavet. Ja vam kažem da je Njegoš jedan od njih. Ali kosovski zavetnici bili su i Rakić i Nušić…“, nastavila je Milica, ubeđena da je to tačan odgovor.

A onda se umešao direktor kampanja pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović rekavši da ne želi da Milici bude neprijatno, ali da „igrom slučaja“ zna odgovor.

„Ne bih hteo da se Milica oseti neprijatno, ja igrom slučaja, zapravo sad će moj otac biti ponosan i pokojni deda, pošto je u pitanju Lazareva kletva“, ispričao je Manojlović, na šta je sociolog Bakić dodao: „Evo, malo da se čuje“, očigledno zadovoljan odgovorom Manojlovića.

Bakićevom ispitivanju, međutim, tu nije bio kraj. Ponovo je usledilo pitanje za Milicu: „Da li je Mirjana Marković zavetnica?“

Milica je na kratko ućutala.

„Neugodno mi je da govorim o preminulom licu, ali ako želite da me pitate – ona (Mirjana Marković) na kosovskom zavetu nije bila, ali jeste na nekim levičarskim pozicijama koje su bliže Vama“, odgovorila je ona.

„Meni nikad nije bila bliska, ali vaš suprug je rekao da je on poslednji koji je video“, odgovorio je Bakić Milici Đurđević Stamenkovski.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd