Život poštara u Srbiji: „Prazan novčanik i prazni stomaci ne mame osmeh na lice“



Stefan Mitrović je poštar u Srbiji. Ima troje dece. Najmlađi sin je beba od svega šest nedelja, a najstariji će u januaru napuniti četiri godine. Radi za platu od 50 hiljada dinara. Redovno plaća račune, a za novac koji ostane, kaže, "treba deca nešto da jedu".

Stefan Mitrović koji radi kao poštar, a u emisiji Newsnight, ovako opisuje svoj radni dan.

„Rano buđenje, stres kroz saobraćaj dok se deca odvezu u vrtić, pa dok se dođe do radnog mesta. Na poslu nikada nije neka vesela atmosfera, naprotiv. Čak u poslednje vreme, što je razumljivo, prazni novčanici i prazni stomaci ne mame osmehe na lica“, opisuje Mitrović.

Stefan radi za platu od 50 hiljada dinara sa kojom kako kaže „treba preživeti“.

„Radimo za plate sa kojima treba preživeti. Treba poplaćati račune, jer sam vaspitavan tako da nikome ništa ne dugujem. Uredno izmirujemo dažbine prema državi i rate kredita i ono što ostane, pa moraju deca nešto da jedu i popiju. Treba i da se obuku. Do ekskurzije još nismo došli jer najstariji sin će sada napuniti četiri godine, i on ima nekad te izlete od hiljadu, dve tri dinara, a to je iznos koji je veći od moje dnevnice“, objašnjava ovaj skromni čovek.

„Često se dešava i da u drugoj polovini meseca novca više nema, a mi nismo kriminalci da napravimo pare nekim malverzacijama“, objašnjava Mitrović i ističe:

„Mi radnici pošte smo radni, pošteni i čestiti ljudi“.

Izvor: N1 Beograd