Ko je Nikola Pantelić, tužilac na slučaju uhapšenih studenata?Nikola Pantelić, tužilac kome je posle 24 sata iz pritvora pušten Milan Radoičić i koji je nekoliko meseci kasnije zatražio pritvor do 30 dana za više od 30 studenata, koje tereti za krivično delo nasilničko ponašanje i rušenje ustavnog poretka - tako je u jednoj rečenici Savo Manojlović sažeo karijeru zamenika javnog tužioca koji je kao ispomoć stigao u Više javno tužilaštvo i koji važi za osobu od poverenja glavnog tužioca Nenada Stefanovića.

Nikola Pantelić, jedan od dvojice tužilaca koji vode slučaj uhapšenih studenata, upućen je kao ispomoć iz Trećeg osnovnog tužilaštva u Više javno tužilaštvo, i to na zahtev njegovog šefa, glavnog tužioca Nenada Stefanovića.

Advokat Ivan Ninić, koji zastupa uhapšenog studenta Dimitrija Popovskog, rekao je za N1 da postoje predmeti koji se usko kanališu u tužilaštvu i daju se određenim ljudima sa jasnim inputima kako da se postupa.

Jasmina Paunović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva koja je javno ustala protiv Stefanovića, rekla je za N1 da Pantelić pripada krugu javnih tužilaca koji su bliski Nenadu Stefanoviću i u koje on ima poverenja da će uvek bespogovorno uraditi ono što se od njih očekuje.

„Zato po 100 hiljada imaju veće plate od drugih. Oni su spremni zarad te razlike u plati da odrađuju i takve poslove“, kazala je Paunović.

Istakla je da ti i takvi tužioci ne rade po političkoj, već po direktivi Nenada Stefanovića, a on pak određene odluke donosi iz servilnosti, bez da mu je iko to i tražio.

Govoreći o razlici u plati Stefanoviću bliskih tužilaca i ostalih, Paunović kaže da ona nastaje na ime dežurstava, prekovremenih sati i da je osnovana po zakonu.

Paunović kaže da je tužilac Pantelić kontakt tačka po pitanju krivičnih dela kada je nasilje u pitanju, na sportskim priredbama ili javnim skupovima.

„A zašto je on i na slučaju Radojičić, to nije pitanje za mene“, rekla je.

Javnost je već imala prilike da upozna Pantelića, iako je u slučaju Milana Radoičića prošao ispod radara. Naime, on je na portalu otvorenavratapravosuđa.rs pisao blog o pravosuđu, a jedan tekst iz decembra 2020. je bio naslovljen „Javno tužilaštvo – čuvar demokratije“.

Naredne godine je za jedan portal otkrivao tajne poligrafskog testiranja i kako osumnjičeni „varaju“ poligraf. Pantelić je gostovao i u drugim medijima, gde je govorio o različitim temama iz oblasti krivičnog prava.

Na platformi Jutjub je imao serijal „Pregled sudske prakse“, a poslednji video je objavljen pre godinu dana.

Pantelić je objavio više naučnih radova u kojima se, između ostalog, bavio populizmom u centralnoj i južnoj Evropi, kao i demokratijom na prostoru bivše Jugoslavije. Tema doktorske disertacije na Pravnom fakultetu Univerziteta Union mu je bila „Ustavno-sudska zabrana političkih stranaka“.

Bio je angažovan i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je predavao u takozvanoj „e-pravnoj klinici“.

Izvor: N1 Beograd