Rade Šerbedžija: „Jao onima koji zatvaraju vrata umetnosti“„Idemo dečki, 'Barbara', to je ona revolucionarna pesma zbog koje vlast treba da se boji“, rekao je između ostalog Rade Šerbedžija na koncertu u Baču, koji je u sredu uveče silom prilika morao da održi u parku umesto u rasprodatoj sali. Opštinske vlasti „predvođene takozvanim koordinatorom Srpske napredne stranke (SNS)“ u poslednjem trenutku su otkazale salu za koncert.

Društvenim mrežama dele se snimci sa koncerta koji je Šerbedžija započeo rečima: „Jao onima koji zatvaraju vrata umetnosti“.

Dodao je zatim: „Mi ćemo održati mali koncert tu, pa koliko izdržite. Ja mogu na hladnoći, ja sam Ličanin„. Publika se smejala i pozdravila ga toplim aplauzom. „Idemo dečki. Barbara!“…

Na repertoaru je bila i „Meni se dušo od tebe ne rastaje“, koju je najavio prethodno pozdravivši Džonija Štulića u Amsterdamu, a recitovao je shodno prilici i „Naš vijek će proći“.

„Naš vijek će proći, otvoriće se arhivi /Sve što je bilo skriveno od nas/ Sve što u povijesti od laži živi/ Pokazaće svijetu i slavu i užas. /Bogova raznih potamniće lik/ Koliko bijede skrivao vijek/ Ali taj što je bio zaista velik /Ostaće velik zauvijek.”

Producent i organizator koncerta Zdravko Vulin rekao je u sredu uveče agenciji Beta da su mu opštinske vlasti „predvođene takozvanim koordinatorom“ Srpske napredne stranke (SNS) u Baču u poslednji momenat otkazale već zakupljenu salu za Šerbedžijin koncert.

„Imali smo zakupljenu salu, rasprodali smo sve ulaznice, a onda je neki lokalni koordinator iz SNS-a rekao da ne možemo da dobijemo termin i otkazao već plaćenu i zakupljenu salu, iako smo rasprodali svih 400 ulaznica“, objasnio je Vulin.

Ocenio da je „neverovatan i skandalozan“ način na koji im nije dozvoljeno da montiraju opremu u zakupljenoj sali.

Vulin je naveo da će građanima koji su kupili ulaznice novac biti vraćen.

„Hvala Radetu Šerbedžiji što je pristao na ovaj improvizovani koncert na otvorenom. Hvala građanima koji su u velikom broju došli da podrže njegov gest, da uživaju u koncertu i da jasno osude čin SNS-a“, rekao je Vulin.

On je naveo da je Šerbedžija stigao u sredu u Bač, da su tokom dana obišli grad, tvrđavu i manastir, da bi ih potom zatekla informacija o otkazivanju koncerta.

Izvor: Danas, N1 Beograd