Švarm: Kada izazovete narodni bes, onda vidite ovakve scene – kao iz ’96. godine



Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, ocenio je za N1 da ulazimo i doba postizborne krize a da će rešenja zavisiti od pritiska na ulici, dodajući da smatra da će se protesti intenzivirati. Navodi da je "osiona vlast izazvala bes naroda" i scene koje je uporedio sa onima iz 1996. godine.

Švarm je rekao je da je video policijsko divljanje, ali i lupanje prozora i vrata gradske skupštine, ali to nije, kako kaže, nešto što se na ovakvim demonstracija ne dešava.

„Činjenica je da imamo jednu vlast koja je osiona i koja ni na koji način ne želi da čuje građane. Izbori koji su bili sve samo ne regularni, proglašavaju se odjednom na najčistije izbore ikada u Srbiji i to izaziva narodni bes. Kada izazovete narodni bes, onda vidite ove scene kakve smo večeras videli“, naveo je za N1.

Švarm smatra da ulazimo u jedno doba postizborne krize, ma koliko vlast tvrdila da je sigurna. 

„Rešenja će zavisiti od toga koliko bude pritiska na ulici i koliko se taj pritisak internacionalizuje. Upravo scene koje smo videli večeras liče na scene iz 1996. i na jedno nasilje koje je samo sebi svrha i verujem da će se ovi ulični protesti nastaviti i intenzivirati“, ocenio je sagovornik N1.

Na pitanje šta govori o Srbiji ovoliki broj policajaca u glavnom gradu, koji su se večeras videli na njegovim ulicama, Švarm je podsetio na Vučićeve reči, koji je izbrojao građane na protestu i naveo da „ova količina policije koja je izašla govori da ih je bilo mnogo više“.

„Režim je od Srbije napravio jednu zemlju u kojoj sve može da bude i ništa ne mora da bude, gde zapravo onaj ko ima silu i snagu on tvrdi da ima i pravo. Čudno i iritantno na neki način zvuče reči predsednika Srbije kada govori o poznaniju prava. Imamo posla sa jednim režimom koji ne trpi dijalog“, podvukao je Švarm.

Veruje da je ova akcija koju je policija izvela imala svrhu zastrašivanja, jer su najavljeni protesti i za naredne dane.

Izvor: N1 Beograd